Меню
Вашата количка

Компоненти за компютър

Изборът да закупите компоненти за компютър е може би най-добрата инвестиция, която може да направите. Процесор, дънна платка, графична карта, RAM памет, диск за съхранение на информация, кутия и захранване, всички те определят възможностите и характеристиките на компютъра, както и неговата производителност и бързина при работа. Важно е да изберете компоненти за компютър, които да са съвместими, за да покрият вашите изисквания.

Компоненти за компютър
Компоненти за компютър - 5555

Как да изберете компоненти за компютър?

Избраните от вас компоненти за компютър, трябва да отговарят на вашите специфични изисквания. Всъщност това е комфорта на персонализираните компютри, тъй като може да промените конфигурацията, размера, бюджета и производителността, така че да отговарят на вашите нужди, без да правите компромис по нито един аспект спрямо избраните от вас компоненти за компютър.

Друг критичен момент, който не трябва да подценявате е съвместимостта между отделните компоненти за компютър. Избирайте внимателно компонентите, защото не всички са съвместими помежду си. Ще се спрем на съвместимостта, когато разглеждаме всеки един компонент, за да улесним избора ви.

Избор на подходящите компоненти за компютър според вашите изисквания

Когато става въпрос за избор на компоненти за компютър, те трябва да бъдат съобразени с вашите изисквания и по-конкретно с целта, за която ще ги използвате.

Компоненти за компютър - Редактиране на видео
Компоненти за компютър - Видео обработка

Компоненти за компютър - Редактиране на видео

Когато става въпрос за избор на компоненти за компютър с цел обработка на видео, то тогава вашата конфигурация, ще се нуждае от повече RAM памет. Когато редактирате видео файл, операциите ще се съхраняват в оперативната памет. Ето защо е необходимо да изберете правилните компоненти за компютър, за да протичат процесите гладко. 16GB, 32GB или дори 64GB памет са необходими за гладко протичане на работния процес. От друга страна, ако приоритет е бързото изобразяване на видеосъдържание, тогава е необходимо да изберете по-мощни процесор и графична карта. При избор на компоненти за компютър с тази цел е необходимо да си закупите и диск с голям капацитет. Графичните дизайнери и редакторите на снимки, също изискват наличието на повече RAM памет.

Компоненти за компютър - Мултимедия
Компоненти за компютър за мултимедия

Компоненти за компютър - Медиен център

Когато избирате компоненти за компютър, който ще използвате като медиен център, вашите изисквания ще бъдат доста различни. Едно от първите съображения е, че няма да имате нужда от високопроизводителни процесор и графична карта, освен ако не планирате да използвате компютъра за игри. Ако предпочитате и по-компактна кутия, тогава се налага да изберете и съответните компоненти за компютър.

Компоненти за компютър - 111111
Компоненти за компютър за геймъри

Компоненти за компютър - За гейминг цели

За геймърите най-важният компонент е графичната карта. Колкото по-високи настройки искат да използват по време на игри, толкова по-мощна графична карта е необходима. В зависимост от игрите, които възнамерявате да играете, ще са необходими и по-производителни компоненти за компютър. Имайте предвид, че когато избирате по-мощни компоненти за компютър, ще се генерира и повече топлина. Така, че наличието на добро охлаждане и вентилатори са чудесно допълнение при избор на компоненти за компютър.

Компоненти за компютър - Продуктивност

Когато избирате компоненти за компютър за ежедневни задачи, тогава няма да се нуждаете от специална графична карта, високо производителен процесор и много RAM памет. Единственото върху което да поставите акцент е избор на достатъчно добър процесор. Това ще облекчи ъпгрейда за по-дълъг период от време.

Кои са отделните компоненти за компютър?

Компоненти за компютър - Дънна платка
Компоненти за компютър - Дънна платка

Компоненти за компютър - процесор и дънна платка

Когато търсите процесор, ще можете да избирате между два производителя: Intel и AMD. Този избор, ще определи и каква дънна платка ще закупите.

Форм-фактор на дънната платка при избор на компоненти за компютър

  • ATX - един от най-популярните форм-фактори. Предлага стандартно оформление и обикновено разполага с 4 DIMM слота и няколко PCIе слота.
  • Extended ATX - Най-големия форм-фактор. Обикновено предлага най-много функции и разширения, което предоставя гъвкавост по отношение на периферните устройства. Предлагат се три и повече PCIe слота.
  • Micro ATX - Сравнително компактен форм-фактор, който разполага с 2 или 4 DIMM слота за памет и много рядко разполага с повече от 2 PCIe слота. Отличен избор за потребители търсещи компактен компютър.
  • Mini ITX - Един от най-компактните форм-фактори. Въпреки, че са доста ограничени от към компоненти за компютър, те нямат аналог когато става въпрос за изграждане на изключително компактни компютри.

Компоненти за компютър - Сокет и чипсет

И Intel и AMD използват различни типове сокети и поради тази причина има несъвместимост между различните процесори. Сокетите дори варират между поколенията процесори от една и съща марка. Например, при избор на компоненти за компютър и по-точно процесор на Intel, от 8-мо или 9-то поколение, ще се нуждаете от дънна платка със сокет LGA 1151. Ако сте избрали процесор Ryzen или APU на AMD, дънната платка трябва да е със сокет AM4. Чипсета определя съвместимостта, имайте това предвид при избор на компоненти за компютър.

Компоненти за компютър - RAM памет
Компоненти за компютър - RAM памет

Компоненти за компютър - RAM памет

В зависимост от дънната платка, която сте избрали, ще разполагате с няколко DIMM слота за оперативна памет. Това определя колко компоненти за компютър или по-точно RAM памет може да инсталирате във вашия компютър. Тук трябва да вземете предвид и поддръжката на двуканална и четириканална памет, което се отнася до разположението на модулите памет. Настоящите компютри днес използват DDR4 памет, която не е обратно съвместима с предходните поколения.

Компоненти за компютър - Графична карта
Компоненти за компютър - Графична карта

Компоненти за компютър - Графична карта

При избор на компоненти за компютър, наличието на специална графичната карта е ключов момент. Ако мислите да използвате компютъра за сърфиране в интернет или за офис пакет, нямате нужда от мощен графичен процесор. Но ако възнамерявате да играете игри, да обработвате видеоклипове или да използвате софтуер за 3D моделиране, трябва да помислите за специална графична карта при избор на компоненти за компютър.

Компоненти за компютър - SSD и HDD диск
Компоненти за компютър - SSD и HDD диск

Компоненти за компютър - Диск за съхранение

Когато избирате компоненти за компютър и по-точно диск за съхранение, имате избор между традиционните твърди дискове HDD и новите твърдотелни дискове SSD. HDD дисковете предлагат по-голям капацитет за съхранение на информация, но при по-ниски скорости. Докато SSD дисковете, предлагат сравнително по-малък капацитет, но много по-високи скорости четене/запис. Затова изберете правилните компоненти за компютър – HDD или SSD диск. NVMe SSD дисковете са по-бързи от SATA SSD, но и по-скъпи. Затова внимателно обмислете и този вариант при избор на компоненти за компютър.

Компоненти за компютър - Захранване
Компоненти за компютър - Захранване

Компоненти за компютър - Захранващ блок

Всички компоненти във вашия компютър се нуждаят от надеждно и постоянно захранване. Захранващия блок прави точно това. Така, че при избор на компоненти за компютър и по точно захранващ блок, избора трябва да е много внимателен. Широко разпространена грешка е компромисът с качеството на захранването, за да фокусирате бюджета в други аспекти. Евтиният захранващ блок може да причини трайни повреди на вашите компоненти.

Компоненти за компютър - Кутия
Компоненти за компютър - Кутия

Компоненти за компютър - Кутия

Кутиите се предлагат в различни размери и обикновено в параметрите им може да срещнете и оказан размера на дънната платка. Така например, когато избирате компоненти за компютър и по-конкретно кутия, може да срещнете ATX такава. Това означава, че тя може да помести ATX дънна платка или по-малка. Въпреки, че ATX кутията, ще бъде съвместима с повечето компоненти за компютър, не забравяйте да проверите дължината на графичната карта. Обърнете внимание и на размера на охладителя за процесора, особено ако е закупен като отделен компонент, а не в комплект с процесора.

В съвременния свят, компютъра е основна единица за почти всеки аспект във ежедневната ви работа, организация, бизнес и дори семейно забавление. Разбирането за това как работи компютъра е важно поради няколко причини и не е нужно да сте експерт, за да разберете всичко..
Всеки един от компонентите влияе по различен начин върху работата на компютъра, а пренебрегването на един от тях може да доведе до нежелани последици. RAM паметта е от значение, защото вашата система може да извлече информацията от нея много по-бързо в сравнение с твърдия диск..
Независимо дали искате да си купите нов компютър или искате да обновите стария, най-вероятно сте се насочили към SSD устройство, вместо традиционния твърд диск (HDD). Избора на SSD е едно от най-добрите подобрения на производителността на компютъра..
За да изчислите енергийната консумация на вашия компютър е необходимо да погледнете енергийната зависимост на всеки един отделен компонент. Така ще придобиете много по-ясна представа за използваната мощност на вашия компютър..
Марка: Cooler Master Модел: RG-ICE1-TG15-R1
Продуктов номер: RG-ICE1-TG15-R1 Цвят: Сив Специфично тегло: 2,5 Топлопроводимост: >4.5 (W/m-K) Обемно съпротивление: 1.0E+10 (ohm-cm) Термичен импеданс: <0.185 градуса Celsius-in2/W Обем: 1.5 мл ..
11.00 лв
Марка: Corsair Модел: CO-9050108-WW
Описание: CORSAIR iCUE SP120 RGB ELITE - Вентилатор на корпуса - 120 мм EAN: 0840006636649 Гаранция: 24 месеца  Общи Съдържание на пакета: 4 винта Ширина: 12 см Дълбочина: 12 см Височина: 2,5 см  Радиатор и Вентилатор Диаметър на ве..
43.00 лв
Марка: Kingston Модел: KVR32S22S8/8
Описание: Kingston ValueRAM - DDR4 - модул - 8 GB - SO-DIMM 260-пинов - 3200 MHz / PC4-25600 - CL22 - 1,2 V - небуфериран - без ECC - за Intel Next Unit of Computing 11, 12 EAN: 0740617296099 Гаранция: Доживотна гаранция  Общи Капацитет: 8 GB Ширина: 69,9 мм ..
44.00 лв
Марка: Kingston Модел: KF432S20IB/8
Име на продукта: KINGSTON 8GB 3200MHz DDR4 CL20 SODIMM FURY Impact Описание: Kingston FURY Impact - DDR4 - модул - 8 GB - SO-DIMM 260-пинов - 3200 MHz / PC4-25600 - CL20 - 1,2 V - небуфериран - non-ECC - черен EAN: 0740617318449 Гаранция: 10 години Капацитет: 8 GB ..
45.00 лв
Показани 1 от 24 | 777 (33 Страници)