Меню
Вашата количка

Геймърски монитори

Геймърски монитори - цени

« Геймърски продукти

При избор на геймърски монитори, всеки един потребител се е сблъсквал с множество характеристики, които са трудни за разбиране. Това прави избора на правилния монитор не толкова лесен. Геймърите са много по-запознати от масовия потребител с новите технологии, но е важно да отбележим, че всяка интегрирана технология в геймърски монитори търпи развитие през интервали от време, както и обявяването на нови такива. В тази статия, ще ви запознаем с основните спецификации, за да улесним избора ви и да ви насочим към правилната покупка.

Геймърски монитори от известни марки
Разнообразие от геймърски монитори

Тук е важно да отбележим, че всеки един компютър, било то и геймърски е ограничен от най-бавния компонент. Може да сте си избрали най-производителната видео карта, но с монитор за масовия потребител, гейминга ви няма да е вълнуващо преживяване. И обратно, ако сте собственик на геймърски монитори и по-остарял модел видео карта, няма да може да извлечете максимума от дисплея.

Геймърски монитори - Основни характеристики

Геймърски монитори - Размер на екрана и разделителна способност

Що се отнася до размера на екрана, тук има голям избор, включващ 24 инча, 27 инча, 32 инча и по-големи геймърски монитори. Тази спецификация зависи изцяло от вашите предпочитания и местото, на което ще бъде позициониран монитора. Но що се отнася до разделителната способност, тук диапазона е от FullHD до 4К. Тук има много важно правило: геймърски монитори с по-голяма разделителна способност предоставят по-детайлно изображение.

Днес, на пазара се предлагат и ултра широки и извити геймърски монитори. Широките геймърски монитори въвеждат и други потенциални усложнения, тъй като използват по-малко конвенционални разделителни способности и това от своя страна може да доведе до по-ниска честота на опресняване и по-дълго време за реакция.

Извити геймърски монитори
Извити геймърски монитори

Геймърски монитори - Честота на опресняване и време за реакция

Когато търсите геймърски монитори, много важна спецификация е честотата на опресняване, измервана в Hz. Това отразява колко пъти мониторът, ще опреснява екрана всяка секунда. Колкото стойностите са по-високи, толкова по-добре. Минималните изисквания при гейминг са 60Hz. Но днес, на пазара се предлагат и геймърски монитори с честота на опресняване 144 Hz, 165 Hz, 240 Hz и дори 360 Hz. Можете да усетите разликата между 60 и 144 Hz и тази разлика може да ви помогне да подобрите времето за реакция.

Геймърски монитори 144 Hz - 240 Hz
Геймърски монитори Asus

Спецификацията време за реакция се отнася до това колко време отнема на всеки един пиксел да се промени от една настройка към друга. Измерва се в милисекунди (ms) от един нюанс на сивото към друг нюанс на сивото (GtG). Когато търсите геймърски монитори, избирайте такива с под 5ms време за реакция, за предпочитане са моделите с 2ms или дори 1ms.

Времето за реакция е важно,когато говорим за геймърски монитори, тъй като при бързи движения по време на игра по-бавното време за реакция може да доведе замъгляване на изображението и призраци. Ето защо при избор на геймърски монитори тези спецификации са от ключово значение.

Геймърски монитори - Променлива честота на опресняване

Честотата на кадрите се колебае в зависимост от монитора. При минимално действие честотата на кадрите се повишава, докато при максимално действие може да спадне драстично. Без нови интелигентни технологии, това може да доведе до разкъсване на изображението.

Цени на геймърски монитори
Цени на геймърски монитори

Разкъсването на изображението представлява нарушена синхронизация, което води до показване едновременно на един кадър и следващия кадър. Това се случва, защото мониторите са настроени да работят при зададена честота на опресняване. За решаване на този проблем, при почти всички геймърски монитори е въведена VSync технологията, която позволява монитора да изчака целия следващ кадър, преди да превключи. Но това не е идеално решение, защото може да доведе до забавяне, което от своя страна влияе на игрите.

Поради тази причина, AMD и NVIDIA са разработили технология за геймърски монитори наречена адаптично синхронизиране (решения с променлива честота на опресняване), за да помогнат на мониторите за гладкото възпроизвеждане, дори когато видео картите показват нестандартна честота на кадрите. Технологията FreeSync е на AMD, докато G-Sync е на NVIDIA и вършат страхотна работа за премахване на разкъсването, но изискват съвместим хардуер за това, както и геймърски монитори, поддържащи тази технология.

Геймърски монитори - High Dynamic Range (HDR)

High Dynamic Range е технология, която оказва по-голямо влияние на качеството на изображението, отколкото по-високата разделителна способност. Допълнителният ефект и по-ярките цветове, налични в HDR изображенията, представляват огромен скок в сравнение със старите модели геймърски монитори.

Истински HDR изисква конкретна максимална яркост и минимална яркост, за да гарантира динамичния диапазон, който обещава, но много достъпни монитори не могат да достигнат тези цели. Това доведе до въвеждането на стандарта DisplayHDR с алтернативна максимална яркост. Геймърски монитори с DisplayHDR 400 или по-нова версия, ще придаде на изображението ви по-живо усещане.

Геймърски монитори с HDR
Геймърски монитори с HDR

Тук е момента да вмъкнем, че е необходимо да проверите дали вашата операционна система, видео карта и геймърски монитори поддържат HDR технологията, за да сработи.

Геймърски монитори - видове матрици

Има няколко различни типа матрици, от които можете да избирате, когато търсите геймърски монитори, но за да разберете кой е подходящ за вашия стил на игра, ще разгледаме всеки един поотделно.

Като начало е необходимо да знаете, че има няколко различни типа технологии при матриците и всеки един от тях си има своите плюсове и минуси. Геймърски монитори с трите най-често използвани матрици са IPS, TN и VA. И за да добиете ясна представа за всяка една от тях, в следващите редове ще обясним разликите в отделните технологии.

Цени на геймърски монитори с IPS матрица
Геймърски монитори с IPS екран

Геймърски монитори - IPS матрица

Тази технология е считана за най-добра от трите и означава превключване в равнина. Причината за превъзходството е, че предлага по-добри ъгли на видимост и точност на цветовете от TN и VA. Това ги прави не само чудесен избор за игри с висока разделителна способност, но и за разработчиците на игри.

Като цяло IPS матриците в геймърски монитори имат реакция под 5ms, което е достатъчно за нуждите на повечето игри. Въпреки това, TN матриците предлагат най-добро време за реакция, така че ако търсите плавност по време на игра, ще трябва да решите дали скоростта или детайлите са по-важни за вас.

Плюсове

 • По-добро възпроизвеждане на цветовете
 • По-добри ъгли на видимост
 • По-дълъг експлоатационен период
 • По-добра видимост при осветяване от слънчева светлина

Минуси

 • По-скъпа технология
 • По-висока латентност
 • Неефективна консумация на енергия

Геймърски монитори - TN матрица

Ако търсите нещо по-бюджетно, геймърски монитори с TN матрица могат да бъдат добър избор. Тази технология е и най-евтина сред трите.

Разбира се, ъглите на видимост и точността на цветовете не са толкова добри, като геймърски монитори с IPS матрица. Но те разполагат с бързо време за реакция, което ги прави идеални за някои игри.

Плюсове

 • По-ниска латентност от IPS
 • По-евтина технология
 • Ниска консумация на енергия

Минуси

 • Възпроизвеждане на цветове с ниско качество
 • Малки ъгли на видимост

Геймърски монитори - VA матрица

VA матрица или известна още като вертикално подравняване, предлага по-добро съотношение на контраст и по-дълбоки нива на черното в сравнение с геймърски монитори с IPS технология. По отношение на точността на цветовете и ъглите на видимост, VA матрицата е между IPS и TN - осигурявайки по-точни цветове (и ъгли на видимост) от TN, но не достигат IPS по тези показатели.

Един забележителен недостатък на VA матрицата е, че предлага бавна скорост на реакция. Това може да бъде особено голям проблем, когато играете игри с бързо движещи се обекти, така че определено трябва да имате това предвид, когато избирате геймърски монитори.

Марка: AOC Модел: 24G2SAE/BK
Описание: AOC Gaming 24G2SAE/BK - LED монитор - игри - 24" (23,8" видимост) - 1920 x 1080 Full HD (1080p) при 165 Hz - VA - 350 cd/m² - 1 ms - 2xHDMI, DisplayPort EAN: 4038986199919 Гаранция: 36 месеца Тип на дисплея: LCD монитор с LED подсветка / TFT активна матрица Ен..
263.00 лв
Марка: VIEWSONIC Модел: VX2428
Описание: ViewSonic OMNI VX2428 - LED монитор - игри - 24" (23,8" видимост) - 1920 x 1080 Full HD (1080p) 180 Hz - IPS - 250 cd/m² - 1000:1 - HDR10 - 0.5 ms - 2xHDMI, DisplayPort - високоговорители EAN: 0766907019261 Гаранция: 24 месеца  Общи Тип на дисплея: LCD мо..
284.00 лв
Марка: Lenovo Модел: 66D7GAR1EU
Описание: Lenovo G24e-20 - LED монитор - 24" (23,8" видимост) - 1920 x 1080 Full HD (1080p) 100 Hz - VA - 300 cd/m² - 3000:1 - 1 ms - HDMI, DisplayPort - черен EAN: 0195891416020 Гаранция: 36 месеца  Общи Тип на дисплея: LCD монитор с LED подсветка / TFT активна ма..
295.00 лв
Марка: VIEWSONIC Модел: VX2428J
Описание: ViewSonic VX2428J - LED монитор - игри - 24" (23,8" видимост) - 1920 x 1080 Full HD (1080p) 165 Hz - IPS - 250 cd/m² - HDR10 - 0,5 ms - HDMI, DisplayPort EAN: 0766907020915 Гаранция: 24 месеца  Общи Тип на дисплея: LCD монитор с LED подсветка / TFT активн..
309.00 лв
Марка: Acer Модел: UM.UE0EE.301
Описание: Acer Nitro ED240Q S3bmiipx - серия ED0 - LED монитор - игри - извит - 24" (23,6" видимост) - 1920 x 1080 Full HD (1080p) 180 Hz - VA - 250 cd/m² - HDR10 - 1 ms - 2xHDMI, DisplayPort - високоговорители - черен EAN: 4711121531156 Гаранция: 24 месеца  Общи Ти..
314.00 лв
Марка: Asus Модел: 90LM09B0-B01170
Описание : ASUS TUF Gaming VG249Q3A - LED монитор - игри - 24" (23,8" видимост) - 1920 x 1080 Full HD (1080p) 180 Hz - IPS - 250 cd/m² - 1000:1 - 1 ms - 2xHDMI, DisplayPort - високоговорители - черен EAN: 4711387172452 Гаранция: 36 месеца  Общи Тип на дисплея: LCD ..
319.00 лв
Марка: VIEWSONIC Модел: VX2718-P-MHD
Описание: ViewSonic VX2718-P-MHD - LED монитор - 27" - 1920 x 1080 Full HD (1080p) 165 Hz - VA - 250 cd/m² - 4000:1 - 1 ms - 2xHDMI, DisplayPort - високоговорители EAN: 0766907011272 Гаранция: 24 месеца  Общи Тип на дисплея: LCD монитор с LED подсветка / TFT активн..
333.00 лв
Марка: AOC Модел: C27G2E/BK
Описание : AOC Gaming C27G2E/BK - LED монитор - игри - извит - 27" - 1920 x 1080 Full HD (1080p) 165 Hz - VA - 350 cd/m² - 3000:1 - 1 ms - 2xHDMI, VGA, DisplayPort - говорители - черен с червени акценти EAN: 4038986111300 Гаранция: 36 месеца  Общи Тип на дисплея: L..
337.00 лв