Безжични слушалки - различни светове
Безжични слушалки

В бързо развиващият се свят на технологиите, безжичните слушалки са едни от най-предпочитаните устройства в наши дни. Независимо дали искате да слушате музика, да направите тренировката си по-приятна, да изпитате комфорт на работното си място, да ги използвате у дома или да изразите личния си стил със сигурност ще намерите модела, който отговаря на вашите нужди и изисквания.

Безжичните слушалки се предлагат в широк спектър от стилове и форм-фактор. Както споменахме те са чудесен избор в много сфери на нашия живот, защото ви позволяват по-голяма гъвкавост.

Повечето безжични слушалки използват Bluetooth технология, която кодира цифрово аудио и предава звук безжично на къси разстояния. Bluetooth е популярен формат, тъй като е надежден, а и новите смартфони и лаптопи имат вградена bluetooth функция и синхронизирането е бързо и лесно. Разбира се има и друг вид безжични технологии. Някои модели безжични слушалки се предлагат с функция за редуциране на шума. Животът на батерията варира при различните модели.

Безжични слушалки - технически характеристики

При избор на безжични слушалки има няколко важни спецификации, които да вземете предвид когато избирате:

Безжични слушалки - живот на батерията

Тъй като този показател варира от по-малко от 8 часа до повече от 24 часа при различните безжични слушалки, това изисква внимателно разглеждане при сравнение. Много безжични слушалки се предлагат с калъф, който съхранява и зарежда едновременно.

Батерия и безжични слушалки
Безжични слушалки - батерии

Аудио с висока разделителна способност при безжични слушалки

Безжични слушалки с тази функция, доставят аудио сигнал с динамичен обхват и честотна лента, далеч по-големи от тези на компактдиск, така че да можете да се наслаждавате на чиста музика с високо качество на звука.

Безжични слушалки - чувствителност

Чувствителността измерва относителния обем, който може да произведе от дадено количество входна мощност. Безжични слушалки с по-висока чувствителност (100dB и по-висока) е за предпочитане да се използват с преносими устройства, които имат усилватели с не толкова голяма мощност, в сравнение с домашни озвучителни системи с голяма мощност.

Безжични слушалки - импеданс

Импедансът е мярка за електрическо съпротивление, измерено в омове, което е свързано със спецификацията на чувствителността. Студийни модели безжични слушалки имат импеданс до 600 ома, което изисква мощно и чисто усилване, за да достигне желаните нива. Смартфоните на потребителско ниво варират между 16 и 64 ома и са проектирани да работят с преносими устройства с ниска мощност.

Безжични слушалки - честотна характеристика

Измерва се в Hz и представлява диапазон от честоти, които чифт безжични слушалки свободно могат да възпроизведат. Имайте предвид, че два комплекта безжични слушалки с еднаква честотна характеристика, няма да звучат по един и същ начин. Всеки модел има свой собствен дизайн, който е повлиян от много други фактори.

Безжични слушалки тип тапи
Безжични слушалки тип тапи

Безжични слушалки - стерео или моно звучене

Ако изберете стерео безжични слушалки, трябва да знаете, че ще чувате различен аудио сигнал във всяко ухо, за да се създаде реално звуково усещане. Докато моно звука е един аудио сигнал, поради тази причина чувате идентичен звук и в двете уши. Някои модели безжични слушалки включващи бум микрофон имат само една слушалка. В този случай звука е моно.

Общо хармонично изкривяване

Този показател отразява разликата между входния и изходния сигнал при различните модели безжични слушалки. Стойността се изразява в % и колкото по-ниска е, толкова по-малко ще е изкривяването. Обикновено тази стойност е 1%, при по-качествените безжични слушалки тази стойност обикновено е 0.01%.

Звуково налягане

Този показател (SPL) се измерва в децибели (dB). Той отразява ефективността и дава максималната сила на звука, която един високоговорител е в състояние да осигури. Например, безжични слушалки с 100dB звуково налягане, ще се нуждаят от по-малко мощност, в сравнение с 90dB модел, за да достигнат същата сила на звука.

Безжични слушалки - функции

Безжични слушалки с шумопотискане

Безжични слушалки проектирани с тази функция притежават микрофон, който анализира шума около вас и след това създава противоположна звукова вълна, за да елиминира този шум. Не всички шумопотискащи функции са еднакви. За превъзходен звук, някои производители използват собствена технология, която непрекъснато адаптира нивото на шумопотискане към всичко, което правите.

Водоустойчиви безжични слушалки

Тези безжични слушалки са чудесен избор за работа, тъй като са проектирани от водоустойчив материал, за да предпазват от течности. Ще можете да провеждате интензивните си тренировки или дори да се разхождате под дъжда, без да се притеснявате.

Стандартизацията за тази функционалност, често можете да срещнете като IP степен на защита. Последната цифра от IP степента се отнася до защитата от течности. Тя варира от 0 до 8, като 8 е най-високата степен на защита. (Първата цифра се отнася до защита от прах и твърди частици.)

Beats Wireless безжични слушалки - цени и характеристики
Висококачествени безжични слушалки

Безжични слушалки с гласови асистенти

Тези безжични слушалки ви позволяват да управлявате възпроизвеждането на музика, да проверявате съобщенията си и да получавате отговори в движение, използвайки гласа си.

Има два вида слушалки:

  • безжични слушалки с вградени гласови асистенти като Apple Siri, Google Assistant или Amazon Alexa
  • безжични слушалки предназначени да работят с тези услуги.

Безжичните слушалки от втория вид, трябва да се свържат с интелигентно устройство или приложение за гласов контрол, което понякога създава проблеми и възможностите са ограничени. Ако искате да използвате гласови команди често на вашите безжични слушалки, тогава изберете модел с вградени гласови команди, които изискват минимална настройка и притежават вграден бутон за активиране.

Безжични слушалки с биометрия

Тази функционалност следи сърдечната честота, като събира информация директно от ушите ви, докато слушате музика, а някои модели безжични слушалки ви подават звукови сигнали, за да ви помогнат при тренировката. Любителите на фитнеса могат да следят пулса си, без да се нуждаят от допълнително устройство.

Безжични слушалки с микрофон

Вграденият микрофон ви позволява да приемате обаждания или да използвате гласови команди. Местоположението на микрофона, възможността за регулиране на звука и качеството се различават при различните моделите безжични слушалки. Докато при кабелните слушалки микрофона може да е монтиран на самия кабел, при безжичните слушалки, той се намира на самата слушалка. Много модели са оборудвани с функции за управление, които са оптимизирани да работят най-добре с конкретна операционна система.

Детски безжични слушалки
Безжични слушалки за забавление

Безжични слушалки - сфери на приложение

Безжични слушалки за работа

Слушалките са чудесен начин да се дистанцирате от шума на работното място. Безжични слушалки с шумопотискане са отличен избор. А ако искате лесно и бързо да преминете от слушане на аудио към телефонни разговори, изберете модел с микрофон.

Безжични слушалки за забавление

Ако сте любители на музиката, безжични слушалки покриващи ушите ви са чудесен избор. Техните говорители съчетават дълбок бас и високочестотна характеристика за несравнимо качество на звука. Поради начина, по който слушалките покриват ушите ви, те осигуряват подобрено усещане за пространство. Модели с обработка на съраунд звука, могат допълнително да подобрят качеството на звука.

Сгъваеми безжични слушалки
Висок клас безжични слушалки

Безжични слушалки за спорт

Днес, се предлага голямо разнообразие от безжични слушалки за спортуващи. Комфортът и прилягането са въпрос на предпочитание, но с разнообразието на наличните опции със сигурност, ще намерите варианта, който отговаря на вашите изисквания.

Безжични слушалки за игри

За запалените и изискващи геймъри се предлагат модели безжични слушалки с дълбок бас и висока сила на звука без изкривявания. Предлагат се и модели с многоканални съраунд възможности за още по-силни изживявания по време на игри.


Bluetooth слушалки Silicon Power Blast Plug BP80
53,00 лв
Silicon Power
2 дни за доставка
Сравни
Bluetooth слушалки TCL In-ear - Бели
56,00 лв
TCL
2 дни за доставка
Сравни