Компютърния процесор е мозъка на системата, компонентът, в който се осъществява по-голяма част от „мисленето”. По-бързият процесор ви позволява да сърфирате в уеб пространството, да играете игри или да редактирате снимки по-бързо, но високопроизводителния процесор може да ви осигури по-лош живот за батерията.

Когато си избирате лаптоп, вие виждате името на процесора във всяка една спецификация. Въпреки това, просто да видите името на процесора, може да е объркващо за вас. Дали един лаптоп с процесор i7-7Y75 е по-бърз от Core i5-7200U? От каква скорост наистина се нуждаете?

Повечето лаптопи днес се захранват от процесори на Intel, като малка част от тях се предлагат с процесори на AMD. Въпреки, че повечето чипове се предлагат от една компания, има доста различни модели, които можете да видите представени в съвсем нов лаптоп. За щастие, изучаването им не е толкова трудно дори и за масовия потребител.

Кой е подходящия процесор за нас?

Ще ви представим подробности за различните типове процесори и техните възможности.

Предназначение Препоръчани CPU Примерни SKU Живот на батерията
Работна станция / Гейминг Core i5 / i7 HQ серии Core i7-7820HK
Core i5-7440HQ
3 до 8 часа
Ежедневна производителност без Boost Core i7 U серии Core i7-7500U 5 до 17 часа
Ежедневна производителност Core i5 U серии Core i5-7200U
Core i5-6200U
Core i5-6300U
5 до 17 часа
Междинна производителност Core m / Core i5 / i7 Y серии Core m3
Core i5-7Y54
5 до 9 часа
Бюджетни лаптопи, Ниска производителност Celeron, Pentium Celeron N3050 Pentium N4200 4 до 6 часа
Евтини, много ниска производителност Atom серии Atom Z3735F
Atom x3
Atom x5
7 до 12 часа

Какво се крие зад моделното име на процесора?

Разглеждайки спецификациите, моделното име на процесора съдържа множество числа и букви:

как да разчетем процесор

Първата дума в името на процесора е марката, която обикновено е "Intel Core", но също може да бъде обозначен като Xeon, Celeron, Pentium или Atom. Следвайки марката, виждате модификатора на марката, който най-често е i3, i5 или i7, но може да бъде и m5, x5, E или N. Първото число след тирето е идентификатора за поколение. Последното поколение е 7-мо, така че най-новите процесори ще имат 7 след тирето.

Следват комбинации от две или три числа и буква, която вероятно е U, Y, HQ или HK. Цифрите показват конкретен SKU, а буквата показва процесорната линия. Линията е изключителна важна, защото ви показва колко енергия изисква този процесор.

Core i3, Core i5, Core i7

Повечето процесори на Intel, налични в много от лаптопите на пазара и струват над 400 долара, са обозначени като Core i3 или Core i5 или Core i7. Както предполага номерацията, Core i3 са най-бавните, Core i5 са със средна производителност, а Core i7 са най-бързите процесори. Обикновено Core i5 е подходящ за ежедневна употреба и потребители, които не извършват интензивна графична работа, научна работа или играят игри изискващи високопроизводителна система.

AMD Ryzen процесори?

Процесор AMD за компютър

FX и A-сериите процесори на AMD можете да видите главно в лаптопи, където производителността не е приоритет. Но това може да се промени скоро. AMD стартира нова серия процесори Ryzen.

Първата партида са Ryzen 7 1700 и Ryzen 1700X и Ryzen 1800X, които са десктоп чипове и могат да се конкурират с Core i7 линията на Intel. Ryzen за лаптоп ще се появят през втората половина на 2017.

Спецификации на процесора: Cores, Hyper-Threading, Clock Speed

Процесорът има пълен набор от спецификации. Най-важните характеристики са следните:

Cores (Ядра): Повечето процесори за лаптопи имат две ядра, но някои от високопроизводителните модели имат четири. Предимството е, че докато едното ядро работи върху конкретна задача, другото (другите) извършват други задачи.

Hyper-Threading: Процес при който всеки процесор разделя физическо ядро на виртуални ядра, наречени нишки. Повечето двуядрени процесори на Intel използват hyper-threading, за да осигурят четири нишки.

Clock Speed (Тактова честота): Измерва се в GHz, това е броя цикли в секунда, които процесора може да изпълни. По-високото число е по-добър вариант, но това далеч не е единствения фактор за скоростта на процесора.

Turbo Boost: Временно увеличава тактовата скорост, за да извърши задачата по-бързо. Повечето Core i5 и i7 имат тази функция, но Core i3 не я притежават. Честотата по подразбиране е „базовата честота на процесора”, докато най-високата честота е отбелязана като „максимална турбо честота”.

Cache: Малка част от RAM, която е разположена директно върху процесорното ядро, като съхранява често използваната информация за ускоряване на повтарящи се задачи. Повечето процесори имат между 1 и 4MB кеш памет.

TDP (Thermal Design Power): Количеството ватове, което процесора използва. Повече ватове са предпоставка за по-добра производителност, но по-високи темтератури и по-голяма консумация на енергия

vPro: Вградена функция за дистанционно управление, предназначена за корпоративни ИТ отдели.

Поколения процесори

На всеки 12 до 18 месеца, Intel пуска ново поколение процесори, което винаги е малко по-бързо и по-енергийно ефективно от предшественика си. За съжаление, не всяка процесорна линия беше преместена в новата архитектура. Докато Intel обяви някои Kaby Lake U и Y линии през септември 2016, в началото на януари 2017 дебютира останалата част от седмо поколение. Kaby Lake е обновен за бизнес лаптопи, гейминг лаптопи и лаптопи с четириядрени процесори ще бъдат пуснати на пазара през първите няколко месеца на 2017.

Основни платформи на Intel процесорите
Поколение Кодово име Година на излизане Технологичен процес
7-мо Kaby Lake 2016 14nm
6-то Skylake 2015 14nm
5-то Broadwell 2014 22nm

Веднъж на всеки две или три поколения, Intel подобрява технологичния процес, което представя побирането на повече транзистори в по-малко пространство, като дава по-висока производителност при едни и същи TDP. Този размер на процеса на изработка се измерва в нанометри.

Процесорни линии

Изборът на правилната процесорна линия е много по-важен от избора на Core i5 над Core i3. Intel има четири основни линии, всяка от които има собствена серия Core i3s, i5s и i7s. Всяка линия има различно TDP (Thermal Design Power), вариращо от 4.5W в Y сериите до 45W за HQ сериите.

По-високата стойност на TDP означава по-бърза обработка, но по-висока температура и консумация на енергия. Въпреки това, само защото процесора има ниско TDP, това не означава, че живота на батерията ще е по-дълъг. Например, много системи, които тествахме с 4.5W процесор имаха по-нисък среден живот на батерията, защото имат батерии с малък капацитет и екрани с висока мощност.

Xeon E: Процесори предназначени за висок клас работни станции

Процесор Intel XEON-E

 • Подходящи за: Инженерство, изследователска дейност и професионална анимация
 • Негативни аспекти: Живот на батерията, достъпността, тегло

За най-високия клас мобилни работни станции има Xeon E3 процесор на Intel. Лаптопи с този процесор са способни да правят повече изчисления, така че да могат да разработват 3D анимации или да изпълняват сложни симулации, необходими на медицински изследовател или инженер. Xeon E3 процесорите имат 45W TDP, четири физически ядра, hyper-threading и turbo boost. Не очаквайте дълъг живот на батерията или ниска цена.

Последните Xeon процесори, които сега имат Kaby Lake архитектура са E3-1535M v6 и E3-1505M v6. „v6” показва, че това са 7-мо поколение, докато „v5” използва архитектура на 6-то поколение (известно още като Skylake). Тъй като са създадени за бизнес, всички Xeon процесори имат вградена технология за управление vPro.

Xeon E серии процесори (4 cores, 8 Threads)
Модел Базова честота Turbo Кеш памет GPU Поколение
Xeon E3-1535M v6 3.1 GHz 4.2 GHz 8MB Iris Pro P630 7-мо
Xeon E3-1505M v6 3.0 GHz 4.00 GHz 8MB Iris Pro P630 7-мо
Xeon E3-1505MV5 2.8 GHz 3.7 GHz 6MB Iris Pro P580 6-то

HQ / HK серии процесори: Четириядрени, висока производителност

 • Подходящи за: Геймъри, творчески специалисти
 • Негативни аспекти: Преносимост, достъпност, живот на батерията

Ако сте геймър или ентусиаст, лаптоп с HQ процесор вероятно е най-добрия избор. HQ серията процесори имат четири ядра, вместо две, които са налични при сериите U и Y процесори. Благодарение на технологията hyper-threading, Core i7 могат да имат 8 нишки. HQ процесорите имат TDP от 45W, което означава, че живота на батерията няма да е дълъг. Тъй като те генерират повече топлина от чиповете от U сериите, няма да намерите лаптопи, които са леки и тънки.

Един от най-малките лаптопи с HQ процесор е Lenovo ThinkPad T460p, който има 14-инчов екран. С 3-клетъчната батерия, T460p издържа 3 часа и 18 минути, но времето нараства до 9:57 с 6-клетъчна батерия.

HK процесорите са същите като HQ, но те са отключени, което ви позволява да ги овърклоквате. Intel стартира седмо поколение на своите HQ и HK процесори в началото на януари 2017, така че в момента повечето лаптопи с четириядрени процесори се базират на платформата на 6-то поколение ”Skylake”. Лаптопи със седмо поколение процесори се появиха през първото тримесечие на 2017г. на пазара.

HQ / HK серии процесори (4-ядрени)
Модел Базова честота Turbo Cache GPU Threads vPro
Core i7-7920HQ 3.1 GHz 4.1GHz 8 MB Intel HD 630 8 Да
Core i7-7820HK 2.9 GHz 3.9 GHz 8 MB Intel HD 630 8 Не
Core i5-7440HQ 2.8 GHz 3.8 GHz 6 MB Intel HD 630 4 Да
Core i5-7300HQ 2.5 GHz 3.8 GHz 6 MB Intel HD 630 4 Не
Core i5-7300HQ 2.7 GHz 3.6 GHz 8 MB Intel HD 530 8 Да
Core i7-6700HQ 2.6 GHz 3.5 GHz 6 MB Intel HD 530 8 Не
Core i5-6440HQ 2.6 GHz 3.5 GHz 6 MB Intel HD 530 4 Да
Core i5-6300HQ 2.3 GHz 3.2 GHz 6 MB Intel HD 530 4 Не

U серии: Процесори за ежедневна производителност

 • Положителни аспекти: Продуктивност, консумация на съдържание, живот на батерията
 • Неподходящи за: Геймъри, професионални аниматори

Ако търсите „обикновен” лаптоп, със стабилна производителност и възможност за добър живот на батерията, тогава U серията е подходяща за вас. По-специално, процесора Core i5-7200U от Core i5 U сериите е повече от подходящ за обикновените потребители, независимо дали искат да сърфират в мрежата или бизнес потребители, които трябва да редактират електронни таблици.

Повечето процесори от U серията имат TDP от 15W, което е благоприятната среда между стабилна производителност и дълъг живот на батерията, но изисква активно охлаждане под формата на вентилатор. Има няколко процесора от U серията с 2W TDP, въпреки че малка част от лаптопите използват такива. С голяма батерия и енергоспестяващ екран, лаптопите от U серията могат да издържат повече от 10 часа между две зареждания, като някои лаптопи от висок клас могат да издържат и до 20 часа.

Intel пусна 7-мо поколение на версиите с активна vPro технология, процесори от бизнес U серията през януари 2017, така че първите няколко месеца на годината ще бъдат пуснати на пазара нови бизнес лаптопи като Lenovo ThinkPads и новия Dell Latitudes. Освен това в началото на годината ще видите и лаптопи от U серията с Iris Plus 640 или 650 графики. Iris Plus обещава значително по-добра графична производителност, в сравнение с Intel HD 620 графики.

Intel U серия процесори (2 cores, 4 threads)
Модел Базова честота Turbo Cache TDP (w) GPU vPro
Core i7-7600U 2.8 GHz 3.9 GHz 4 MB 15 Intel HD 620 Да
Core i7-7660U 2.5 GHz 4.0 GHz 4 MB 15 Intel HD 640 Да
Core i7-7500U 2.7 GHz 3.5 GHz 4 MB 15 Intel HD 620 Не
Core i7-7567U 3.5 GHz 4.0 GHz 4 MB 28 Intel HD 650 Не
Core i7-6600U 2.6 GHz 3.4 GHz 4 MB 15 Intel HD 520 Да
Core i7-6500U 2.5 GHz 3.1 GHz 4 MB 15 Intel HD 520 Не
Core i5-7200U 2.5 GHz 3.1 GHz 3 MB 15 Intel HD 620 Не
Core i5-7267U 3.1 GHz 3.5 GHz 4 MB 28 Intel HD 650 Не
Core i5-7267U 2.3 GHz 2.8 GHz 3 MB 15 Intel HD 520 Не
Core i3-7100U 2.4 GHz N/A 3 MB 15 Intel HD 620 Не

Y серия / Core m: Междинна производителност, дизайн без вентилатори

 • Положителни аспекти: Преносимост, дизайн без вентилатори, лека продуктивност
 • Негативни аспекти: Живот на батерията

Когато си купувате лаптоп, внимавайте с Y серията, която може да видите като Core i5 / Core i7 или Core m3/m5/m7 (за модели от по-нисък клас или последно поколение). Процесорите от Y серията са с много ниско TDP от 4.5W, което позволява на производителите да ги използват в тънките лаптопи или в лаптопите без вентилатор. За съжаление, повечето от тези лаптопи имат и батерии с малък капацитет или мощни екрани, така че в крайна сметка те имат по-кратък живот на батерията в сравнение с процесорите от U серията.

Например, Acer Spin 7 има Core i7-7Y75 процесор и издържа едва 6 часа и 53 минути и направи 5777 точки на Geekbench тест за производителност. В същото време, HP Spectre x360 с Core i7-7500U процесор издържа около 10 часа и направи 8147 точки. Spin 7 в 0.2 инча по-тънък от HP Spectre x360, но има и изключително тънки лаптопи с процесори от U серията, включително 0.47 инчовия Asus ZenBook 3 и 0.41 инчовия HP Spectre.

Intel Y серия процесори (2 cores, 4 threads)
Модел Базова честота Turbo Cache GPU vPro
Core i7-7Y75 1.3 GHz 3.6 GHz 4MB Intel HD 615 Не
Core m7-6Y75 1.2 GHz 3.1 GHz 4MB Intel HD 515 Да
Core i5-7Y54 1.2 GHz 3.2 GHz 4MB Intel HD 615 Не
Core m5-6Y57 1.1 GHz 2.8 GHz 4MB Intel HD 515 Да
Core m3-7Y30 1.0 GHz 2.6 GHz 4MB Intel HD 515 Не
Core m3-6Y30 900 МHz 2.2 GHz 4MB Intel HD 515 Не

Лаптопи с процесори от Y серията не са по-евтини от тези с U серия. Spin се предлага за 1199 американски долара, докато Spectre x360 се предлага на почти същата цена. Y серията от 7-мо поколение Kaby Lake са обозначени като Core m3 (базов модел), Core i5 и Core i7. Моделите от 6-то поколение бяха обозначени като Core m3, Core m5 и Core m7. Ако искате по-добра производителност, уверете се, че Core i5 или i7 чипа няма Y в името на модела (например: Core i7-7Y75).

Независимо от недостатъците им, няма да изключим лаптопите със Y серия процесори. 12 инчовия MacBook и HP EliteBook Folio G1 са два лаптопа, които доставят задоволителна производителност и прилична издържливост.

Celeron / Pentium: Процесори за невзискателни потребители

Процесори Celeron и Pentium

 • Подходящи за: Уеб сърфиране, за потребители с нисък бюджет
 • Неподходящи за: Игри, редактиране на видео

Ако сте спрели избора си на лаптопи с цени между 200 и 400 американски долара, то най-вероятно процесора е или Pentium или Celeron. Тези бюджетни процесори осигуряват производителност, която е достатъчно добра за уеб сърфиране, електронна поща. Celeron процесорите са често срещани в Chromebooks, защото Google базираните операционни системи не изискват толкова мощност, колкото Windows. Ако избирате лаптоп с Windows, купете си такъв с Pentium или Celeron само ако цената е определяща.

Celeron процесора има TDP вариращо от 4 до 15W. Celeron моделните имена, които започват с N (например N3060) използва от 4 до 6W, докато тези, които завършват с U (например 3855U) използват 15W и обещават по-добри резултати. Животът на батерията варира значително, в зависимост от капацитета на батерията, но системи използващи процесори с 4 и 6W обикновено са по-евтини и по-издържливи.

Pentium процесорите имат TDP вариращо от 6 до 15W, макар че повечето са 6 или 7.5W. Един от любимите ни бюджетни лаптопи, Asus Vivobook E403SA използва процесор Pentium N3700, който осигурява многозадачност и над 9 часа живот на батерията. Някои Celeron и Pentium процесори са двуядрени, други четириядрени.

Celeron / Pentium серии
Модел Базова честота Turbo Cache GPU Cores Threads TDP
Pentium N3700 1.6 GHz 2.4 GHz 2MB HD Graphics 4 4 6 watt
Pentium 4405U 2.1 GHz N/A 2MB HD 510 2 4 15 watt
Celeron N3060 1.6 GHz 2.48 GHz 2MB HD 400 2 2 6 watt
Celeron 3855U 1.6 GHz Н/А 2MB HD 510 2 2 15 watt

Atom: Добър живот на батерията, ниска производителност

 • Положителни аспекти: Спестява пари, дълъг живот на батерията
 • Неподходящ за: Многозадачност, сериозна продуктивност

Най-евтината процесорна линия на Intel, Atom, е налична в най-евтините лаптопи или таблети с Windows като Lenovo Ideapad 100S и Asus Transformer Mini T102HA. Почти всички Atom процесори имат четири ядра и имат изключително ниска производителност, което позволява добър живот на батерията. Atom е достатъчно добър за сърфиране в интернет и гледане на видеоклипове.

От Intel не посочват TDP на настоящите процесори, но заявяват, че имат SDP (Scenario Design Power) от 2 до 2.5W.

Atom серия (4 cores, 4 threads)
Модел Базова честота Turbo Cache GPU
Atom x7-Z8750 1.6 GHz 2.56 GHz 2MB HD 405
Atom x5-Z8500 1.44 GHz 2.24GHz 2MB HD Graphics
Atom Z3735G 1.33 GHz 1.83GHz 2MB HD Graphics

Интегрирана графика

Интегрирана графична карта Intel UHD Graphics

Всички Intel процесори за лаптопи идват с вградени графични чипове (GPU). На повечето Core i3/i5/i7 процесори, тези графични чипове се наричат Intel HD Graphics с номер след тях. За 7-мо поколение този номер започва с 6 (например Intel HD graphics 620), за 6-то поколение започват с 5 (например Intel HD Graphics 520). Някои процесори от висок клас са с Iris Plus графики, които са значително по-бързи, но не толкова в сравнение с отделни графични карти на Nvidia или AMD.

Вградените графични процесори са разположени в ядрото на централния процесор, така че производителите на лаптопи не могат да ги променят. Core i7-7600U винаги ще е с Intel HD Graphics 620 графика например, докато Core i7-7660U ще е по-бърз благодарение на наличната Iris Plus 640 графика. За 7-мо поколение U серия процесори, тези с номер на модел завършващ на 60 (например i5-7360U) имат Iris Plus G</