Безплатна доставка за поръчка над 399лв.
media

В най-основните термини, телевизорите с HD Ready и приемниците могат да ви покажат 720p изображение (1280×720 пиксела). Full HD телевизорите и приемниците показват 1080p изображение на (1920×1080 пиксела). Колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-отчетливи са изображенията.

HD Ready срещу HD Ready срещу Full HD

Защо изписва два пъти HD Ready? В зависимост от това къде живеете, определението за HD Ready е различно. По-конкретно, САЩ и Европа го определят по различен начин.

hd ready лого

В САЩ, HD Ready означава, че телевизорът може да извежда 720p изображения и има вграден цифров тунер. Логото горе ще срещате при някои проектори, компютърни монитори и други устройства, които нямат тунер. Телевизорът е изключение.

лого hdready 1080p

В Европа, няма значение дали цифровия тунер има това лого. Изходът трябва да бъде 720р, за да получите HD Ready логото. При някои по-стари телевизори, може да видите “HD Ready 1080p” лого. Това е същото като Full HD логото.

fullhd 1080p logo

В световен мащаб, златното Full HD 1080p лого е стандарт, който обозначава, че дисплеят може да показва 1080p изображения. Това не е индикация за наличен цифров тунер, но в САЩ повечето телевизори имат такъв.

720 vs. 1080

резолюции

Да оставим логото на страни, трябва да знаете истинската разлика в качеството. Телевизорът ви показва видео като поредица от линии, хоризонтални и вертикални. Колко хоризонтални линии, може да показва вашия телевизор едновременно? 720 или 1080.

С повече налични линии, получавате и повече пиксели и по този начин по-добро качество на видеото. Ето защо 4K и Ultra HD предоставят още по-чисти изображения.

Защо моя HD Ready 720p телевизор има спецификация 1080i?

Може да е объркващо, когато погледнете спецификациите на HD Ready 720p телевизор. Част от спецификацията включва и термина “1080i”. Но 1080i не означава, че е Full HD. Някои търговци може да използват това като част от своите трикове, за да ви убеди, че избора ви е правилен. Но не се подвеждайте.

Обозначенията “p” и “i” са съответно Progressive и Interlaced. Progressive и Interlaced сканирания са начините, по които телевизорът показва всеки кадър на видеоклипа. Както може би знаете, повечето видеоклипове показват около 25 кадъра в секунда.

При прогресивното сканиране или 1080р, телевизорът показва всички 1080 хоризонтални линии едновременно.

При преплетеното сканиране или 1080i, телевизорът показва половината от линиите на един кадър, последвани от половината от линиите на следващия кадър. Идеята да се подведе човешкото око, за да се вярва, че това е един образ, но липсата на качество е осезаема.

Къде ще видите тези лога?

Докато винаги ще виждате логото  HD Ready или Full HD на вашия телевизор, можете да го срещнете при проектори и монитори. Най-важното за телевизора е приемника.

проектор

Правилото тук гласи, че видеото се възпроизвежда в разделителната способност, поддържана от устройството с най-ниска разделителна способност. С други думи, ако вашия телевизор е Full HD 1080p, но вашия приемник е HD Ready 720p, вашия телевизор ще показва 720р изображение. Някои телевизори ще се опитат да преоразмерят видеоклипа, но това не води до по-добро качество на изображението.

Аналогично, 720p телевизор с 1080p видео връзка (чрез вашия приемник или гейминг конзола), ще показва само 720р видео. Така, че видеото с най-добро качество е, когато входът съответства на резолюцията на изхода.

HD Ready 720p приемник, ще показва 1080i видео, но не си заслужава по отношение на качеството на изображението.

Спрете да се притеснявате за “HD Ready” при телевизорите и другите дисплеи

Днес няма смисъл да се притеснявате за “HD Ready” маркера на повечето устройства. Разделителната способност 720р се е превърнала в минимум по подразбиране за всяко дисплейно устройство. Така, че ако купувате телевизор, монитор, проектор или друго устройство, то ще поддържа поне 720р видео.

Full HD маркерът, ще ви помогне да разберете дали устройството поддържа 1080р или не.

HD Ready срещу Full HD срещу 4K срещу Ultra HD

През последните няколко години, с напредване на технологиите се появиха още две нови лога - Ultra HD и  4K HD.

4k ultrahd logo

  • 4К е подраздел от Ultra HD и обозначава 2160p при 4096×2160 разделителна способност.
  • Ultra HD или “Full Ultra HD”, може да достигне до 4320p при 7620×4320 разделителна способност.

Точно сега, Full Ultra HD не е толкова често срещана технология при телевизорите. Но след няколко години, подобно на объркването “HD Ready срещу Full HD”, ще се появи и  “Ultra HD срещу Full Ultra HD”.

Но тази технология не се среща само при телевизорите. Дори и да възпроизвеждате клипове с една и съща резолюция, ще ви е необходим Ultra HD Blu-ray плеър или поточно предаване на 4К съдържание.

Резолюция срещу качество

За съжаление, маркетинговите специалисти са превърнали резолюцията на картината в мярка за качество. Има няколко фактора, които определят как видеото изглежда на телевизора ви и не би трябвало да се влияете само от стойностите на резолюцията.

Панелът на телевизора, технологията на подсветката и други характеристики са също толкова важни при избор на устройство.

  • 06.12.2017