Безплатна доставка за поръчка над 399лв.
media

Някои потребители имат погрешно схващане за RAM. Част от тях купуват машини с определени спецификации, които не са им нужни и не използват целия предоставен им капацитет. В тази статия, ще разбием някои от тези митове около RAM.

1. „Нямам нужда от повече RAM.”

„Това количество RAM е достатъчно, за да стартирате софтуера, нямате нужда от повече”, биха ви казали търговците. Да, може би е достатъчно да стартирате приложения, но това не означава, че процеса не може да протече по-бързо. Повече РАМ е полезна.

Повечето програмисти пишат своите програми по начин, при който приложението изисква определен процент от наличната памет. Така, че ако имате инсталирана повече RAM памет, същия изискван процент ще означава по-голям размер за програмата.

Само защото използвате 60% (или по-малко) от общия капацитет на RAM, не означава, че нямате нужда от повече оперативна памет. Вашите ежедневни задачи може да изискват до 60% от RAM, като запазват останалите за други задачи.

На един обикновен потребител 4GB е минималното препоръчително количество RAM памет и 8GB максималното за най-добра ефективност. Геймърите, професионалистите, които работят с графики, видео или звук и ентусиастите, ще са им необходими минимум 16GB RAM памет.

2. „Размерът на RAM паметта е всичко, което има значение."

Вероятно знаете с колко RAM разполагат вашите устройства. И когато някой казва, че има повече RAM памет в компютъра си, вие автоматично приемате, че тяхната система работи по-бързо. Но това не е задължително вярно. Капацитетът или размерът на RAM не е всичко, което има значение.

Има няколко неща, които определят ефективността на вашата RAM. Освен размера, скоростта и честотата играят важна роля. Като цяло обикновения потребител няма да види разликата между 8GB и 16GB. Само геймър или професионален аудио/видео редактор се нуждае от тези допълнителни гигабайти.

Ако имате компютър с 8GB, ъпгрейда до 16GB няма да ви даде подобрение на производителността. Въпреки това, смяната с по-бърз 8GB модул може да повиши производителността. В зависимост от начина, по който използвате машината си, трябва да разберете кое е по-важно за вас, по-бърза или по-голяма RAM.

3. „Неможете да добавите различни размери RAM."

Кат цяло повечето преносими и настолни компютри се предлагат с два слота за RAM памет. И има преобладаващо погрешно схващане, че и двата слота трябва да имат RAM модули с еднакъв размер.

Да, препоръчително е да използвате RAM модули от един и същ производител със същия размер и същата честота. И причината е една. Както казахме по-рано, RAM има няколко компонента, от които зависи производителността. За да могат два RAM модула да работят оптимално заедно, те трябва да използват същото напрежение, както и техните контролери трябва да работят добре помежду си и с дънната платка. Ето защо е най-добре да използвате един и същ модел във всички слотове.

Това не означава, че не можете да използвате RAM модули с различни размери. Ако имате 4GB модул, съвсем спокойно можете да добавите 8GB такъв. След като включите двуканалния режим, той ще работи с два 4GB модула, при оптимална производителност. Останалите 4GB от 8GB модул, ще работи в едноканален режим. Като цяло, не е толкова бързо, колкото използването на два модула с еднакъв размер, но ще е по-бързо от това, което сте имали до момента.

Същото е със скоростта или честотата. Вашите RAM модули ще работят на по-ниската честота, по подразбиране. Но можете да коригирате XMP профила на RAM паметта в BIOS, за да подобрите производителността.

4. „Трябва да почистите RAM паметта, за да подобрите скоростта.”

Това е едно от най-погрешните схващания за това как функционира RAM паметта.

Ако RAM паметта се запълва това е добре. Работата на RAM не е да стои празна. Всъщност, вашата операционна система и вашия софтуер трябва да използват всеки свободен бит от RAM паметта. Освобождаването на RAM паметта е една от онези бустер програми не прави нищо. Всъщност, тя може единствено да забави системата ви, тъй като „освобождаването” означава, че премахвате някои изчисления от паметта.

RAM паметта не изпълнява същата функция като твърдия диск. RAM се настройва автоматично. Ако имате 4GB RAM, то непрекъснато се пишат, изтриват и пренаписват данни в тези 4GB. И всичко това е информация, която не искате да съхранявате. „Съхранение” е това, което прави твърдия диск и не се настройва автоматично. Накратко, ако разполагате със свободно пространство на твърдия диск, това е добре. Но ако разполагате със свободно пространство на вашата RAM, това не е добре.

Ако ви дразни ниската производителност, има и други начини за отстраняване на проблема с паметта. Но не използвайте приложения за почистване на RAM паметта, вредата е по-голяма от ползата.

От колко RAM  наистина се нуждаете?

32-битовите операционни системи, ще ви ограничат с до 4GB RAM памет. Ако имате 32-битова версия на Windows, никога не сте имали нуждата да инсталирате 8GB модул. Имайте предвид, че съществуват много други митове, които влияят върху скоростта на компютъра.

  • 23.01.2018