Въпреки, че механичните клавиатури съществуват от доста време, те стават популярни през последното десетилетие. Това се дължи на различни фактори, но най-забележимият е ръстът при продажбите на геймърската периферия. Днес, много потребители се радват на предимствата на своите механични геймърски клавиатури. И въпреки това, все още има активен дебат относно ползите и недостатъците при използване на механичните клавиатури в сравнение с мембранните.

Как работи мембранната клавиатура?

Мембранната клавиатура е по-просто устроена и може да се разглежда като устройство съставено от няколко слоя. Най-долният слой е платка с конектори, които задействат всеки клавиш. След това има мембрана изработена от гъвкав материал като каучук с контактни точки за всеки клавиш. А най-отгоре са разположени самите клавиши. Когато натиснете клавиш, мембраната потъва надолу, което притиска контактната точка към платката (най-долният слой). Това позволява на клавиатурата да регистрира натискане на клавиш.

Този дизайн е евтин за производство и е традиционен подход за повечето настолни клавиатури от дълго време.

Как работи механичната клавиатура?

Механичната клавиатура е по-сложно устроена в сравнение с мембранната. Всеки клавиш има свой собствен превключвател, който е механично устройство, което се активира, когато достигне определена позиция.

Тези превключватели се определят от няколко характеристики, включително времето между натискането на клавиша и регистрирането на самото натискане, шума, който се възпроизвежда при самото натискане и съпротивлението при натискане, което осигуряват.

Механични клавиатури
Механична клавиатура

Това прави механичните клавиатури много гъвкави по отношение на своя дизайн. Някои изискват много лек натиск, за да се задейства съответния клавиш. Други са известни с това, че издават силно щракащ звук, което всъщност е желана функция от някои потребители. Но най-значимата разлика е надеждността.

Мембранна или механична: Предимства и недостатъци

Както споменахме по-горе мембранните клавиатури са по-просто устроени, евтини и лесни за производство. Това ги прави идеален избор за вашия дом или офис, т.е. за потребители които не се интересуват толкова много от прецизността и качеството при писане.

Мембранната клавиатура също може да бъде доста здрава, включително в ситуации на разляти напитки. Простият им дизайн ги прави лесни за почистване.

Някои потребители предпочитат усещането при писане на мембранна клавиатура, въпреки че механичните са проектирани около идеята за комфорт при натискане на клавишите.

Механичните клавиатури се характеризират с тактилна обратна връзка. Някои потребители ги предпочитат заради комфорта при писане, а други оценяват по-високото ниво на контрол, което предлагат. Но това не е универсално и може да отнеме известно време, докато намерите типа превключватели, които са подходящи за вас.

По отношение на превключвателите, един аспект от тяхната функционалност е, че издават силен щракащ звук при всяко натискане на клавиш. Това може да е положителна характеристика за много потребители, като някои се фокусират върху различни типове превключватели поради звука, който произвеждат.

Задействането на механичния превключвател на клавиатурата и шумът са силно индивидуално предпочитание, но си струва да отбележим, че шумните механични клавиатури са неподходящи за определени среди.

Свързани функции

Механична клавиатура
Механична клавиатура с подменящи бутони

Въпреки, че не са пряко свързани с механичната им работа, много механични клавиатури предлагат разширени функции, които ги правят по-привлекателни за геймърите и потребителите, които ценят прецизността при писане.

Пример за това е функцията анти-призрачно. Тази функция се отнася до невъзможността на евтините клавиатури да регистрират няколко едновременни натискания на клавиши, често неуспешно след натискане на 4-тия или 5-тия по ред клавиш. Това може да не е от голямо значение за непретенциозния потребител, но в контекст на игрите може да доведе до значително неудобство.

Много механични клавиатури по подразбиране се предлагат с функция анти-призрачно, но някои модели мембранни клавиатури също предлагат подобни функции. На пазара днес се предлагат и отделни клавиши за механичните клавиатури, които лесно могат да бъдат заменени, което ви позволява лесна персонализация и творчество.

Коя клавиатура да изберете?

Както споменахме по-горе, това е лично предпочитание. Ако никога до сега не сте използвали механична клавиатура, първо трябва да тествате, преди да изберете да инвестирате каквато и да е сума.