Категории
media
19.05.2022

Какво представляват мъртвите пиксели

Мъртвият пиксел е наименование, което се използва за механична повреда, както при телевизори, така и при монитори. Например, когато вашето устройство е включено и забележите черна точка, това означава, че екрана има мъртва точка (може да е повече от една).

Прочети повече
media
12.05.2022

Защо да обновите видео картата си до Nvidia GeForce RTX 3050

В сравнение с други модели видео карти, GeForce RTX 3050 се предлага на достъпна цена, предоставяща проследяване на лъчи (Ray Tracing) с резолюция 1080р при 60 кадъра в секунда. Но струва ли си да подновите старата си видео карта с Nvidia GeForce RTX 3050?

Прочети повече
media
03.05.2022

Как да тествате скоростта и производителността на вашето SSD

Тестването на вашия хардуер е сравнително лесно чрез повечето операционни системи. За щастие някои от тях ви позволяват да тествате хардуера си, без да е необходимо да теглите допълнителни приложения. Тази статия ще ви помогне да тествате скоростта на вашите дискови устройства.

Прочети повече
media
29.12.2021

Каква е разликата между рутер и аксес пойнт?

Настройването на безжичната мрежа във вашия дом или офис може да бъде доста объркващо. В процеса са включени доста термини и устройства и всяка една ситуация е уникална. Ако имате голям офис с множество устройства, разположени на голяма площ, ще се нуждаете от различно оборудване и настройки.

Прочети повече
media
10.12.2021

Жична или безжична мишка

И жичните и безжичните мишки могат да бъдат перфектен избор, в зависимост от целта, за която ще бъдат използвани. И двете разновидности имат своите предимства и недостатъци, ограничавайки или предоставяйки по-голяма гъвкавост, скорост и свобода на движение...

Прочети повече
media
28.10.2021

Избор на твърд диск: 5 неща, които трябва да знаете

Рано или късно всеки един потребител е поставен пред избор на нов твърд диск. Независимо дали ще замените стария или ще го използвате като допълнително устройство, избора не трябва да представлява трудност. В тази статия, ще ви представим основните характеристики, които да помогнат при избора.

Прочети повече
media
15.10.2021

Има ли значение ефективността на захранващия блок при гейминга

Въпреки, че захранващия блок не влияе върху честотата на кадрите или визуализацията, той е от съществено значение за цялостното представяне на една компютърна система. В тази статия, ще разгледаме защо ефективността на захранващия блок е от съществено значение при гейминга и какво представлява 80+.

Прочети повече
media
12.10.2021

Механична или мембранна клавиатура: Предимства и недостатъци

Въпреки, че механичните клавиатури съществуват от доста време, те стават популярни през последното десетилетие. Това се дължи на различни фактори, но най-забележимият е ръстът при продажбите на геймърската периферия. Днес, много потребители се радват на предимствата на своите механични клавиатури. И въпреки това, все още има активен дебат относно ползите и недостатъците при използване на механичните клавиатури в сравнение с мембранните.

Прочети повече
media
30.08.2019

Често срещани грешки, които водят до повреди при дънните платки

Ако процесорът е мозъкът на вашия компютър, дънната платка е сърцето - това е устройството, което свързва всички отделни компютърни компоненти и кореспондират помежду си. Защитата на дънната платка от повреди е от първостепенно значение за работещия компютър. Дънната платка провежда електричество и го предава на другите компоненти, така че не е добре да влиза в контакт с метал, като самия корпус на кутията например. Разхлабеният охладител на процесора често причинява непоправими щети на дънната платка.

Прочети повече
media
02.08.2019

Lenovo може би ще е първият лаптоп, предоставящ 5G технологията

5G смартфоните бавно превземат пазара, но какво се случва при лаптопите. На всички ни е известно, че много от ОЕМ производителите обичат да показват най-новите технологии в своите продукти. И Lenovo не се различават и най-вероятно първи ще покажат свой продукт с тази технология. Споделя се още, че китайския производител работи по представянето на готови 5G машини и ги подготвя за представяне през четвъртото тримесечие на 2019г. При последвал въпрос става ясно, че най-вероятно това ще се случи през декември.

Прочети повече
media
25.07.2019

Колко RAM е необходима за гейминга

Когато обмисляте да си закупите геймърски компютър или искате да обновите вашия, има няколко компонента, на които да отделите специално внимание. Всеки един от компонентите влияе по различен начин върху работата на компютъра, а пренебрегването на един от тях може да доведе до нежелани последици. RAM паметта е от значение, защото вашата система може да извлече информацията от нея много по-бързо в сравнение с твърдия диск. Цялата информация относно играта се съхранява на твърдия или твърдотелния диск, но непрекъснатото изтегляне на информацията от там е неефективно.

Прочети повече
media
19.07.2019

SSD - признаци, които издават предстояща повреда

Твърдотелните дискове (SSD) са по-бързи, по-стабилно и енергоспестяващи за разлика от традиционните твърди дискове (HDD). Но SSD устройствата не са безупречни и повреда е възможно да настъпи преди експлоатационния им живот. В тази статия ще научите за евентуалните признаци при повреди и какви действия да предприемете. За разлика от HDD дисковете, в SSD няма физически движещи се части, така че проблемите, които можете да срещнете при твърдите дискове не се отнасят до твърдотелните. Въпреки това, докато компонента за съхранение не е податлив на механична повреда, други са.

Прочети повече
media
12.07.2019

Признаци, по които да разберете, че твърдия диск е на път да се повреди

Всеки един потребител притежава ценни файлове като лични документи, снимки или аудиофайлове и ги съхранява на твърдия диск. Но не трябва да забравяме, че повечето електронни устройства за съхранение, включително твърдите дискове, имат ограничен срок на експлоатация.

Прочети повече
media
08.07.2019

5 грешки, които да избегнете при избор на MicroSD карта

Независимо дали имате нужда от телефон, таблет, камера или друг вид устройство, избора на MicroSD карта за всяко едно от тях е задача, която не трябва да подценявате. Нека разгледаме какви грешки, трябва да избягвате, когато купувате карта памет.

Прочети повече
media
12.01.2019

Intel i9 срещу i7 срещу i5: Кой от тях да изберем?

Core i9 все още е най-бързия потребителски процесор на компанията Intel. Предлагайки цели 18 ядра, този процесор е предназначен за ентусиасти и потребители изискващи голяма мощност. Но с какво процесора Intel Core i9 е по-добър от Core i7 или Core i5?

Прочети повече
media
13.09.2018

7 неща, които трябва да знаете за външната графична карта

Външните графични карти (eGPU) са доста примамлив избор. Можете да получите графики с качество на десктоп машина, което означава, че се нуждаете от преносим компютър и игри на високо ниво. Как работят? До колко те са производителни и заслужава ли си покупката на такъв тип устройство, ще научите тук.

Прочети повече
media
13.08.2018

Виртуална машина - Всичко което трябва да знаете

Виртуалната машина ви позволява да стартирате други операционни системи в рамките на текущата операционна система. Виртуалната ОС, стартира и работи като друга програма на вашия настолен или преносим компютър. Но какво точно представлява, какъв софтуер Ви е необходим и какви операционни системи можете да тествате.

Прочети повече
media
11.07.2018

Какво представляват RAID масивите?

RAID масивите използват няколко диска, за да осигурят толерантност към грешки, да подобрят цялостната производителност на компютъра или сървъра и да увеличат капацитета за съхранение на данни. Тук ще научите основите на това как работи и кои са често използваните нива на RAID масива. Вие преценете кой е по-подходящ за Вас - скорост, сигурност или и двете.

Прочети повече
media
27.06.2018

Как функционират SSD устройствата?

Независимо дали искате да си купите нов компютър или искате да обновите стария, най-вероятно сте се насочили към SSD устройство, вместо традиционния твърд диск (HDD). Избора на SSD е едно от най-добрите подобрения на производителността на компютъра.

Но как? И защо? И какво прави SSD устройствата толкова предпочитани?

Прочети повече
media
22.05.2018

Intel и Micron обявиха QLC ядро, което означава, че SSD ще станат много по-големи

Първата QLC матрица ще е с 33% по-плътна от TLC, което ще позволи 1 терабит плътност.

Прочети повече
media
05.05.2018

Как да проверите мощността на USB порта

Като се има предвид, че толкова много устройства могат да се захранват с помощта на USB връзка, важно е да знаете каква мощност предлага USB порта на вашия компютър. Ако устройството, което искате да заредите се нуждае от по-голяма мощност, от предлаганата от вашия USB порт, рискувате да се сдобиете с неработещ такъв или дори да предизвикате пожар.

Прочети повече
media
20.04.2018

Рутер - Ръководство за начинаещи

Кога за последен път трябваше да се справите с хардуера, който ви позволява да се свържете към интернет? Рутерът е най-важната част в настройката на интернет.

В тази статия ще ви обясним какво представлява рутера (маршрутизатора) и ще ви дадем основни съвети как точно да го използвате.

Прочети повече
media
23.01.2018

4 мита за RAM паметта, в които трябва да спрете да вярвате

RAM (Random Access Memory) е един от основните компоненти на компютъра или смартфона. Нейната задача е да запомни изчисленията за ограничен период от време, така че процесора да не трябва да повтаря изчисленията всеки път.
Прочети повече
media
06.12.2017

Каква е разликата между HD Ready и Full HD?

Всеки телевизор или приемник, който купувате днес, ще поддържа видео с висока разделителна способност (HD). Но дори и тогава има термини, които може да ви объркат. Особено трябва да знаете разликата между HD Ready и Full HD.

Прочети повече
media
28.11.2017

Какво е SSD RAID?

SSD RAID е често използвана методология за защита на данните чрез разпространяване на излишни блокове информация през множество SSD устройства.
Прочети повече
media
06.11.2017

Вашият компютър отвътре и отвън - Компютърна кутия

В съвременния свят, компютъра е основна единица за почти всеки аспект във ежедневната ви работа, организация, бизнес и дори семейно забавление. Разбирането за това как работи компютъра е важно поради няколко причини и не е нужно да сте експерт, за да разберете всичко.

Прочети повече
media
20.09.2017

120 Hz или по-бърз монитор?

Ако трябва да си закупите нов монитор, какъв би бил той? Дали ще е по-голям от стария или ще е по-бърз... Вие решавате. В тази статия ще обобщим някои основни неща за мониторите, работещи на по-високи честоти. Вие ще прецените дали имате нужда от такъв, който работи на 120Hz, 240Hz или както повечето стандарти, работещи на 60Hz.
Прочети повече
media
06.07.2017

Промоция с Acer Predator

Очакват Ви незабравими гейминг моменти с Геймърската серия на Acer.

Прочети повече
media
06.06.2017

Какво захранване изисква вашия компютър?

За да изчислите енергийната консумация на вашия компютър е необходимо да погледнете енергийната зависимост на всеки един отделен компонент. Така ще придобиете много по-ясна представа за използваната мощност на вашия компютър.

Прочети повече
media
13.05.2017

Видове VRAM: HBM / GDDR5 / GDDR5X

Всички графични карти се нуждаят от графичен процесор (GPU) и видео памет (VRAM), за да функционират правилно. Докато GPU (Graphics Processing Unit) извършва действителната обработка на данни за извеждане на изображението на монитора, данните, които той обработва и предоставя се съхраняват и получават от VRAM (Video Random Access Memory) чиповете, които го заобикалят.

Прочети повече
media
11.05.2017

Вземете подарък геймърски слушалки

ПОДАРЪК геймърски слушалки с невероятно 7.1 канално звучене към подбрани модели лаптопи Lenovo.

Прочети повече
media
01.05.2017

5 файла и папки на Windows, които не трябва да пипате

Към личните ви папки и файлове на твърдия диск, операционната система Windows също заема място. Ако се потърсите малко информация, ще намерите скрита кеш памет на Windows, която е безопасно да изтриете и по този начин да освободите место на вашия HDD или SSD диск.

Прочети повече
media
26.04.2017

Кой процесор за лаптоп е подходящ за вас?

Компютърния процесор е един от важните компоненти в компютъра/лаптопа, чрез който се осъществява по-голяма част от „мисленето”. По-бързият процесор означава и по-бързо сърфиране в уеб пространството, да играете игри или да редактирате снимки по-бързо, но по-бързия процесор може да ви осигури кратък живот за батерията.

Прочети повече
media
09.02.2017

Графичните карти на NVIDIA: Коя е подходяща за нас?

Графичните карти на NVIDIA имат силно присъствие на пазара, поради тяхната изключителна производителност. Но коя да изберете? Каква е разликата между GeForce и Quadro? Каква е разликата в производителността между GTX 1070 и 1080? Какво е Pascal? На всички тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

Прочети повече