Когато изграждате компютър за игри, вие можете да избирате всеки един отделен компонент и да го настройвате според изискванията си. Но след като преминете през определена производителност, водното охлаждане става необходимост. Най-вероятно сте чували, че водното охлаждане е сериозна инвестиция и се използва главно от ентусиасти, днес се предлага достъпен вариант и това е AIO охладител (водно охлаждане от затворен тип).

Какво представлява водното охлаждане от затворен тип?

Водно охлаждане Corsair
Водно охлаждане от затворен тип Corsair

Водните охлаждания от затворен тип разполагат с радиатор, който може да бъде монтиран към горната или предната част на вашия настолен компютър, вентилатор или вентилатори, предназначени да разсейват топлината от радиатора, меден/метален блок и разбира се охлаждаща течност.

При този вид водни охлаждания нещата са доста опростени. Те не разполагат с резервоар за охлаждаща течност и тръби, тъй като охладителят се предлага с тръба, свързваща радиатора и блока на процесора. Тази тръба е фабрично поставена както и течността в нея и е невъзможно изтичането на охлаждащата течност, освен ако не настъпи физическа повреда.

По-добри ли са водните охлаждания от затворен тип от персонализираните такива?

Водно охлаждане
Водно охлаждане в персонален компютър

Водните охлаждания от затворен тип могат да се използват при почти всички настолни компютри, но някои от тях изискват пресонализираните охлаждания. Едно водно охлаждане от затворен тип може спокойно да ви осигури добри термични характеристики и при по-старите компютри. Имайте предивд, че AIO са ограничени само до процесора, докато персонализираните водни охлаждания могат да охладят графичния процесор, RAM памет и дори захранване, ако е необходимо.

Персонализираните водни охлаждания ви позволяват креативност  и крайния резултат изцяло зависи от това как точно искате да изглежда системата, независимо дали ще използвате меки или твърди тръби. AIO също може да предостави добър вид на системата, независмо дали ще използвате такова с подсветка или без.

Водните охлаждания от затворен тип по-добри ли са от въздушните?

Въздушно охлаждане за процесор
Въздушно охлаждане be quiet! за процесор

В повечето случаи, да.

Принципно, охлаждащата течност ще предостави по-ниски температури от въздушните охлаждания. Течността е най-добрия вариант за адекватно охлажадане на процесора. Водните охлаждания като цяло предоставят много по-добре охладена система от което и да е въздушно охлаждане.

Имайте предвид, че въздушните охладители все още имат предимство пред водните по отношение на цена и лесен монтаж. И много от тях вършат доста добра работа при адекватно охлаждане на вашия процесор, особено моделите тип кула на be quiet!, например.

Необходим ли ви е AIO охладител за вашата система?

Водно охлаждане с RGB
Водно охлаждане с RGB подсветка

Охладителите AIO предлагат множество предимства, както пред въздушните охладители, така и пред персонализираните водни охлаждания. Процесът на монтаж е определно по-сложен в сравнение с въздушния охладител, но много по-лесен от персонализираните охлаждания. И въпреки, че не е толкова ефективен като при персонализирания цикъл, той е почти толкова добър по отношение на термичните параметри за по-голяма част от компютрите. Освен това, той ще осигури по-добра производителност от повечето въздушни охладители, като ви дава възможност за монтаж и в компютри от висок клас.

Водно охлаждане с 3 вентилатора
Водно охлаждане от затворен тип с 3 вентилатора

Не всеки потребител се нуждае от AIO

Повечето компютри, са добре охладени само от въздушен охладител, дори да използвате процесор от висок клас. Но ако системата достигне определен TDP или планирате овърклок, водното охлаждане става необходимо - и тук идва мястото на водното охлаждане от затворен тип.