Видео картите на NVIDIA имат силно присъствие на пазара, поради тяхната изключителна производителност. Но коя видео карта да изберете? Каква е разликата между GeForce и Quadro? Каква е разликата в производителността между GTX 1070 и 1080? Какво е Pascal? На всички тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

Видео карти GeForce / Quadro / Tesla

Ако не работите професионално с графики или рендиране, може дори да не сте чували за видео карти от сериите Quadro и Tesla на NVIDIA. GeForce са класифицирани като гейминг, докато Quadro и Tesla са предназначени за работни станции. Каква е разликата между тези линии карти? Цената и гейминг производителността. Компоненти за компютър и по-конкретно видео картите за работните станции са доста скъпи, защото са оптимизирани за професионални графики. GeForce линията е оптимизирана за игри.

Видео карта Nvidia Quadro

Ако искате да вникнете в различните технически спецификации, има няколко разлики. Например, видео карта Quadro P5000 се предлага с 16GB памет и пропускателна способност от 288 Gb/s. GeForce GTX 1080 се предлага с 8GB памет и пропускателна способност от 10 Gb/s. Ако съпоставим тези характеристики, най-вероятно според тях Quadro ще доминира в игрите. Но това е грешно твърдение: показателите от тестовете показват, че GeForce превъзхожда Quadro при игрите. Защо? GTX 1080 е видео карта оптимизирана за игри.

Разбира се, можете да играете на Quadro или Tesla. Но е по-вероятно да получите по-ниска производителност на значително по-висока цена. Цената на Quadro P5000 е около 2500 долара, докато цената на GTX 1080 е около 600 долара. Подобна е и ситуацията с Tesla.

Накратко: Ако обработвате видео файлове, работите с медицинска техника, използвате 3D рендиране или използвате виртуална реалност, на вас ви е необходима GeForce. Но коя?

По-голямата част на GeForce картите са от GTX серията, но има и GT серия:

списък видео карти на nvidia

Накратко: Ако играете на настолен компютър, най-подходящи за вас са Titan или GTX карти.

Патентовани технологии на NVIDIA

Разглеждайки характеристиките на една видео карта, можете да откриете различни термини. Някои от тях са стандартни за графичните карти, но някои от тях са уникални за NVIDIA.

Архитектура Pascal

Микроархитектурата на графичния процесор определя как различните компоненти работят заедно, за да обработват информация. Това включва шини, кеш памети, буфери, инструкции, декодери, както и всички техни връзки. Последната архитектура на NVIDIA, Pascal е рекламирана като най-напредналата в игрите. Това разбира се, са маркетингови трикове.

nvidia pascal

Въпреки това, когато NVIDIA обяви нова архитектура видео карти, тя логично показва повишена производителност с по-нисък разход на енергия. Тази архитектура предоставя до три пъти по-голяма производителност от предходното поколение. Това означава, че изживяването при игрите ще е много по-добро при по-малко генерирана топлина и по-нисък разход на енергия.

PhysX, ShadowWorks и HairWorks при видео картите

Всички тези три технологии се използват от хардуера на NVIDIA за подобряване на определена област от графиките на игрите. PhysX добавя някои много впечатляващи реалистични физически анимации към игрите. Във видеото по-долу може да видите подобрението в Call of Duty по отношение на интерактивния дим и козина:

ShadowWorks и HairWorks както може да се очаква са подобрения на графичното представяне на сенки и коса / кожа. Ето едно сравнение при животни в Far Cry 4 с и без HairWorks:

Някои игри включват поддръжката на тези технологии, така че ако искате да играете дадена игра, трябва да се уверите, че видео картата, която искате да си закупите поддържа тези технологии.

Технология G-SYNC при видео картите

Както PhysX, ShadowWorks и HairWorks функционират с определени игри, така и G-SYNC работят с конкретни монитори. Казано по-просто, G-SYNC гарантира, че вашите видео карта и монитор работят добре заедно. Тази технология изглажда геймплея и намалява вероятността от накъсвания на екрана при честоти на обновяване от 240 Hz. Накратко, ако имате G-SYNC съвместим монитор, това ще подобри графиката на игрите.

Видео карти в SLI режим

Scalable Link Interface (SLI) е технология на NVIDIA. Тя ви позволява да използвате до четири видео карти едновременно. Ако изберете да използвате SLI режима с две графични карти, това ще ви позволи да играете най-новите игри на най-високите настройки. Имайте предвид, че ще ви е необходима и SLI-съвместима дънна платка.

GeForce Experience

Тази част от софтуера помага за оптимизиране на ефективността на вашата видео карта. Новите драйвери ви гарантират, че вашата карта може да ви предостави възможност да играете най-новите игри, веднага след като излязат. Вашата система се анализира и настройките на играта са персонализирани, за да се уверите, че можете да получите най-добрата производителност. Можете да споделяте клипове и акценти директно към социалните медии. Може да стриймвате вашите компютърни игри на вашата Nvidia Shield портативна конзола.

Коя NVIDIA видео карта да изберем?

Очевидно е, че ако искате най-доброто от игрите, трябва да платите за него и да изберете Titan X. Но как се справят видео картите от GeForce GTX 10-серия.

Накратко: Цените ще варират в зависимост от производителя. Резултатите от тестовете, които ще споменем тук са извадка от VideocardBenchmark.net и са получени от хиляди потребители.

 • Видео карта GeForce GTX 1080

  видео карта nvidia gtx1080

  Графичен флагман от GTX серията съчетаващ бърза GDDR5X памет и високи скорости на паметта. Това води до феноменални резултати по отношение на производителността за по-малко от половината от цената на една видео карта Titan X, което ви дава фантастична възможност за некомпромисен гейминг.

  • 8GB GDDR5X
  • 10 Gb/s скорост на паметта
  • 1733 MHz честота след бууст
  • Резултати от тестове: 92% от Titan X

  Видео карта GeForce GTX 1070

  видео карта nvidia geforce gtx 1070

  GTX 1070 е голяма стъпка надолу по отношение на цените съпоставена с GTX 1080, но разликата в производителността е възможно да бъде незначителна за всички, но най-интензивна в игрите. Паметта GDDR5 във видео картите е все още супер бърза памет и скоростта и е забележително висока.

  • 8GB GDDR5
  • 8 Gb/s скорост на паметта
  • 1683 MHz честота след бууст
  • Резултати от тестове: 92% от GTX 1080, 85% от Titan X

  Видео карта GeForce GTX 1060

  видео карта nvidia geforce gtx 1060

  Това е видео карта, носеща GeForce линията на NVIDIA в по-разумен ценови диапазон. С доста добри спецификации и бюджетен вариант, това ще се хареса на широк кръг от хора. Въпреки, че е по-достъпна, вие ще можете да играете новите игри.

  • 6GB GDDR5
  • 8Gb/s скорост на паметта
  • 1708 MHz честота след бууст
  • Резултати от тестове: 80% от GTX 1070, 68% от Titan X

  Видео карта GeForce GTX 1050Ti

  видео карта nvidia geforce gtx1050ti

  Ако сте решили да изградите нискобюджетна платформа за игри, видео карта GTX 1050Ti е добро решение за този вариант. В сравнение с GTX 1060, има по-малко памет и по-ниски скорости.

  • 4GB GDDR5
  • 7Gb/s скорост на паметта
  • 1392 MHz честота след бууст
  • Резултати от тестове: 67% от GTX 1060, 46% от Titan X

  Видео карта GeForce GTX 1050

  видео карта nvidia geforce gtx 1050

  Ако искате да спестите повече пари, може да изберете GTX 1050. Съотношението производителност-цена е по-високо от Ti версията. Можете да получите малко по-висока честота след бууст.

  • 2GB GDDR5
  • 7Gb/s скорост на паметта
  • 1455 MHz честота след бууст
  • Резултати от тестове: 88% от GTX 1050Ti, 40% от Titan X

  Правилния избор

  Ако все пак сте решили да надхвърлите бюджета си по отношение на ъпгрейд на видео картата или цялостно изграждане на гейминг платформа, най-вероятно вече сте направили своя избор. Ако не сте сигурни колко точно да похарчите, все пак, проверете системните изисквания на игрите, които искате да играете.

  Това ще ви даде представа, колко точно да похарчите, за да получите производителността, която ще ви е нужна. Ако търсите висока производителност за по-малко пари, GTX 1050 е вашата карта: тя е с най-високото съотношение производителност-цена от 10-серия. Но ако искате да похарчите малко повече от това GTX 1060 е солиден залог за производителност.

  Нереферентни NVIDIA видео карти

  Докато NVIDIA произвежда няколко версии на своите карти, други компании предлагат разновидности на референтните версии. EVGA, MSI, Zotac, ASUS, Gigabyte, PNY и други компании модифицират и ги продават с различни охладителни конфигурации, овърклок, различни честоти и други дребни промени.

  Предвид непрекъснатото развитие при технологиите, което се отнася и до видео картите, нека разгледаме развитието през годините, поколенията и с какво се различават помежду си.

  Видео карта Nvidia GeForce 20 серия

  Тук е важно да отбележим, че това е първото поколение RTX на Nvidia, а технологията проследяване на лъчи беше основния акцент при представянето и продажбите. Серията RTX 20 бе обявена през 2018 година и се основаваше на архитектурата Turing.

  Видео карта от серия GeForce 20

  Използването на Tensor Cores наред с други подобрения в стойностите, помогната на това поколение да покаже голям скок в технологичното развитие при видео картите. Тези подобрения предоставиха на потребители по-реалистични светлини в игрите и убедителни ефекти при отраженията.

  Подобренията обаче се предлагаха на доста висока цена, ако сравним с RTX 2080Ti.

  Видео карта Nvidia GeForce RTX 30 серия

  Видео карта от серия GeForce 30

  Видео картите от 30 серия се основават на новата архитектура Ampere, която предоставя 2-ро поколение Ray Tracing (проследяване на лъчи) и 3-то поколение Tensor ядра, както и значителен ръст в производителността.

  • Нови стрийминг мултипроцесори: Осигуряват два пъти FP32 производителност в сравнение с Turing архитектурата и 30 Shader-TFLOPS мощност на обработка.
  • 2-ро поколение RT ядра: Осигуряват два пъти по-висока производителност от Turing архитектурата, едновременно проследяване на лъчи и изчисления, с 58 Shader-TFLOPS мощност на обработка.
  • Tensor ядра от 3-то поколение: До два пъти по-висока производителност от Turing, с 238 Tensor-TFLOPS мощност на обработка.
  • Nvidia RTX IO: Позволява бързо зареждане на GPU и декомпресия на игрови активи, ускорявайки I/O (входно изходните операции) производителността с до 100 пъти. Когато се използва едновременно с API на Microsoft DirectStorage, той прехвърля обработката на RTX GPU, като подобрява честотата на кадрите и позволява почти мигновено зареждане на играта.
  • GDDR6X памет: Осигурява близо 1TB/s честотна лента на паметта, подобрявайки производителността при игрите.
  • Персонализирана Samsung 8N технология на процеса: Осигурява по-висока плътност на транзисторите и по-голяма ефективност на видео картата.
  • HDMI 2.1: Осигурява връзка посредством един кабел към 8K HDR телевизори и монитори за игри, които предоставят много висока разделителна способност.
  • AV1 декодиране: Първите графични процесори, които поддържат хардуерно декодиране, което позволява до 8K HDR видео при 50% по-малка честотна лента.

  Видео карта Nvidia GeForce RTX 40 серия

  Всяка една видео карта от серия 40 е значително по-мощна в сравнение с предшественика си от серия 30. Това се дължи най-вече на новата Lovelace архитектура на Nvidia. Това увеличение на мощността се дължи на актуализирани функции, като DLSS 3.0, който подобрява генерирането на AI пиксели. DLSS 3.0 е технология за супер семплиране на дълбоко обучение, което означава, че цели кадри могат да бъдат предвидени. Това предлага сериозно повишаване на производителността по отношение на разделителната способност и честотата на кадрите, което иначе не би било възможно. Благодарение на тази технология, от Nvidia потвърждават, че геймърите ще забележат два пъти увеличение на скоростта на fps (кадри в секунда) и 4 пъти увеличение в игрите, използващи проследяване на лъчи.

  Видео карта от серия GeForce 40

  Тук е момента да споменем, че тази серия видео карти са изградени на 4nm технологичен процес (за разлика от предшественика си използващ 7nm процес при производство). Това е свързано с използването на по-малки транзистори, което означава, че ще заемат по-малко физическо пространство, което пък от своя страна води до разполагането на повече транзистори. Това значително увеличава производителността.