Обявена през януари 2022 година, Nvidia GeForce RTX 3050 предоставя 8GB GDDR6 VRAM видео карта. За сравнение, RTX 3060Ti предлага същия размер памет, но с по-висока тактова честота и по-ниска консумация на енергия, въпреки по-бавната скорост на шината на паметта и по-ниска обща честотна лента. Имайте предвид, че цената може да варира според производителя и типа охлаждане на различните модели видео карти.

В сравнение с други модели видео карти, GeForce RTX 3050 се предлага на достъпна цена, предоставяща проследяване на лъчи (Ray Tracing) с резолюция 1080р при 60 кадъра в секунда.

Но струва ли си да подновите старата си видео карта с Nvidia GeForce RTX 3050?

За да дадем изчерпателен отговор на въпроса, ще разгледаме модели като GTX 1650 и GTX 1050 видео карти, спрямо RTX 3050 и как този модел се представя с проследяване на лъчи и активиран DLSS.

Перформанс на RTX 3050
Performance - RTX 3050

И двата модела GTX 1650 и GTX 1050 не разполагат с технологии като проследяване на лъчи и DLSS, което обезсмисля съпоставянето, но истината е, че RTX 3050 предоставя значително по-висока производителност.

Увеличен брой мултипроцесори при RTX 3050

RTX 3050 е базирана на архитектурата Ampere и предлага 20 поточни мултипроцесора и 2560 CUDA ядра, в сравнение с GTX 1650, която предлага 14 поточни мултипроцесора и 892 CUDA ядра.

Потребителите, които искат да инвестират в RTX 3050 трябва да знаят, че изисква около 130W мощност. В сравнение с AMD Radeon RX 6500 XT и други подобни графики тази мощност е много по-висока, но повишената производителност си заслужава.

Проследяване на лъчи (Ray Tracing)

RTX технология
На изображенията е показана разликата с включена и изключена RTX технология

Основната причина поради, която много от потребителите, които искат да подменят своята видео карта е наличието на Ray Tracing технологията. Реалистичното изобразяване на лъчи и сенки е едно от най-търсеното изживяване в компютърните игри.

Усъвършенстваните техники за изобразяване като проследяване на лъчи са особено привлекателни, тъй като реалистичните изображения по време на гейминг са доста предпочитани откакто тази технология е достъпна за всеки потребител. Основният недостатък е свързан с това, че не всички игри поддържат тази технология.

DLSS при RTX 3050

DLSS технология
DLSS технология

Трудно е да се каже дали си струва да се инвестира в RTX 3050 единствено за технологията Ray Tracing. Всъщност, DLSS технологията при серия 30 на Nvidia е тази, която повишава производителността при игрите и постига 1080p при 60 кадъра в секунда, без да жертва визуализацията.

DLSS (Deep Learning Super Sampling) е технология вградена във видео карти за изобразяване на AI, която увеличава графичната производителност с помощта на специални Tensor Core AI процесори на GeForce RTX GPU.

Особено важно за видео картите от по-нисък клас е, че DLSS предлага увеличение на честотата на кадрите без други ограничения.

Тук е мястото да споменем, че RTX 3050 предлага технологията Reflex, която намалява латентността в конкурентни игри, което е особено полезно за мултиплеър заглавия.

Температури при RTX 3050

Максимални температури на видео карти
Графиката показва работни температури при различни марки и модели видео карти.

RTX 3050 поддържа по-ниски температури и има по-ниска консумация на енергия, в сравнение с RTX 3060. Освен това предлага по-голямо термично пространство, ако решите да клоквате.

Температурата варира в диапазон от 60 до 62⁰C, дори и при 1440p резолюция. Въпреки, че скоростта на вентилатора не се доближа до този на GTX 1660 Super, той е по-шумен в сравнение с други бюджетни видео карти.

Игри при 1440р

RTX 3050 е впечатляващ ъпгрейд. Дори с включено трасиране на лъчи и деактивиран DLSS, можете да играете много от ААА заглавия и да получите 40 кадъра в секунда. Може да играете игри без проследяване на лъчи и активирана DLSS технология, за да достигнете до над 140 кадъра с секунда.

Необходимо ли е да обновя видео картата си с RTX 3050?

Определено си струва да обмислите покупката на RTX 3050. Повече поточни мултипроцесори, увеличени CUDA ядра, проследяване на лъчи, DLSS и игри при 1440р и всичко това при ниски температури.

Но, ако разполагате с бюджет за видео карта от серия 40, по-разумно е да изчакате новите предложения.