В допълнение към личните ви папки и файлове, операционната система Windows също заема място на диска ви за съхранение на информация. Ако се поразтърсите малко, ще намерите скрита кеш памет на Windows, която е безопасно да изтриете.

Но има няколко Windows файла и папки по подразбиране на вашия компютър, които не трябва да пипате. Изтриването на някои от тези файлове или папки може да доведе до нестабилна система, загуба на  данни или други нежелани последици. В тази статия ще ви представим файловете и папките, които не трябва да изтривате, ако не искате нестабилна работа на вашата система.

1. Program Files и Program Files (x86)

C:\Program Files и C:\Program Files (x86)

Всеки път, когато инсталирате софтуер, обикновено се отваря EXE файл и протича процес на инсталиране. По време на инсталацията, приложението си създава запис в папка Program Files, добавяйки стойности в системния регистър, както и извършване на други задачи, от които се нуждае, за да функционира правилно на вашата система. Ако отворите Program Files папка, ще откриете папки за повечето програми, които сте инсталирали.

С редки изключения, никога не трябва да пипате информацията в тези папки. Те съдържат DLL файлове и друга информация за конфигурацията, от която програмата се нуждае, за да функционира правилно. Ако изтриете файл от тези папки, ще е необходимо да инсталирате съответното приложение отново. Но ако искате да деинсталирате даден софтуер, правилният начин е през контролния панел.

Изтриването на папка на дадено приложение от Program Files не премахва други референции за него от вашата система и това не е чисто деинсталиране. Това контрастира на това как се справя MacOS с деинсталирането – всичко, което трябва да направите при MacOS е да приплъзнете едно приложение в кошчето, за да го премахнете.

Ако използвате 32-битова версия на Windows, вие можете да инсталирате единствено 32-битов софтуер и по този начин имате само една Program Files папка. 64-битовата версия на Windows притежава една допълнителна Program Files (x86) папка. Компютъра ви съхранява 32-битовия софтуер там, докато 64-битовия съвместим софтуер се съхранява в стандартната Program Files папка.

2. System32

C:\Windows\System32

Почти всичко в C:\Windows папката може да попадне под този списък, но System32 папката заслужава специално внимание. Тя притежава стотици DLL файлове, които са от съществено значение на правилната работа на вашата система.

Някои примери включват услугата, която обработва звука на вашия компютър, файлове, които са от съществено значение за зареждане на Windows, ресурси, които са от значение за правилно изобразяване на шрифтовете и други. Също съдържащите се в тази папка са изпълними по подразбиране Windows програми. Например, Calc.exe стартира калкулатора, а  MSPaint.exe стартира Microsoft Paint.

Наистина нямате причина да изтривате или да коригирате нещо по System32 папка, въпреки, че дълго време имаше шега в интернет за желани корекции по тази папка. Има потребители, които се шегуваха с начинаещи, казвайки им че System32 е вирус или че изтриването на тази папка ще доведе до по-бърза работа на вашата система.

Очевидно е, че тази папка е от решаващо значение за функционирането на Windows и ако я изтриете или изтриете файл от нея, ще се наложи да преинсталирате операционната система.

3. Page File

C:\pagefile.sys (Забележете, че няма да виждате този файл, освен ако не отидете във  File Explorer Options > View и премахнете отметката в Hide protected operating system files. Не ви препоръчваме да правите това.)

Паметта с произволен достъп или просто RAM е отговорна за временното запаметяване на отворените програми. Когато отворите файл на Word, то този файл се намира в паметта с произволен достъп. Ето защо повечето RAM ви позволява да стартирате няколко програми едновременно.

Ако вашата физическа RAM започне да се запълва, Windows започва да използва page file или swap file. Това е специална част от твърдия диск, която действа като RAM. Ако имате достатъчно RAM, тогава рядко ще се случва да се използва тази специална част от твърдия ви диск. Ако твърдия диск е по-бавен от RAM, имайте предвид, че ще се засегне производителността.

Всеки път, когато използвате инструмент, за да видите какво заема място на вашия компютър, шансовете са page file да заемат няколко гигабайта. Може да се изкушите да го изключите, за да спестите място, но това не е добра идея. Без page file, програмите могат да започнат да се сриват.

папки на Windows които не трябва да се пипат

Windows ви позволява да управлявате виртуалната памет, ако наистина трябва, но повечето потребители трябва да оставят операционната система да управлява автоматично Ако имате проблеми с паметта, най-добрия вариант е да добавите още RAM памет.

4. System Volume Information

C:\System Volume Information (It’s hidden if Hide protected operating system files is checked.)

Папката System Volume Information съдържа няколко важни функции на Windows. В действителност, когато се опитате да получите достъп до нея, Windows ще ви даде Access Denied error.

Тази папка съдържа System Restore points, които компютъра ви създава така, че да можете да се върнете назад във времето. За да намалите размера на тази папка, може да въведете Restore Point в старт менюто и да кликнете върху Create a Restore Point. В този прозорец кликнете върху C: drive и изберете Configure. Можете да плъзнете Max Usage bar до определена стойност, за да намалите пространството, което System Restore използва, но внимавайте, тъй като това намалява опциите, ако искате да се върнете назад във времето.

Освен restore points, System Volume Information също включва информация, която Windows използва да индексира дисковете. Налична е и услугата Volume Shadow Copy, която е необходима за файлови архиви.

Подобно на други важни папки, не се опитвайте да получавате достъп до тази или да редактирате, защото Windows се нуждае от нейното съдържание за правилното си функциониране.

5. WinSxS

C:\Windows\WinSxS

WinSxS е създадена в отговор на въпрос как работи с Windows 9x версиите. Разговорният термин “DLL Hell” описва проблемите, които възникват, когато DLL (dynamic link library) файловете се дублират или счупят.

За да поправите това, Microsoft започна да използва WinSxS папката да събира множество версии на DLL и да ги зарежда, когато Windows стартира програма. Това увеличава съвместимостта, когато дадена програма се нуждае от достъп до по-стар DLL, която вече не е част от Windows.

Колкото по-дълго използвате Windows, толкова по-голяма става тази папка. Както можете да предположите, изтриването на файлове от тази папка е лоша идея. Вместо това използвайте Disk Cleanup инструмента, за да почистите ненужните файлове.

Windows пази много скрити папки, за които има причина. Повечето потребители нямат никаква причина да променят или изтриват тази папки, но както споменахме преди малко Windows предоставя начин да ги управлявате без да рискувате нормалната работа на системата.


Цени на операционни системи Windows