В тази статия, ще ви представим няколко начина, които може да използвате, за да тествате скоростта и производителността на вашия SSD диск.

Тестване на скоростта на SSD с вградени приложения в операционната система

Тестването на вашия хардуер е сравнително лесно чрез повечето операционни системи. За щастие някои от тях ви позволяват да тествате хардуера си, без да е необходимо да теглите допълнителни приложения.

Тест на SSD под Windows

В Windows тестването на SSD скоростите (наред с други показатели) може да се извърши чрез команден ред. Важно е да стартирате тестването като администратор, за да си спестите евентуални проблеми.

Тест на SSD диск с CMD
Тест на SSD с CMD
  • Въведете CMD в лентата за търсене на менюто "Start", след това кликнете с десен бутон на мишката върху Best Match и изберете Run as Administrator.
  • Сега въведете следната команда: "winsat disk -ran -write -drive (name):".

Скобите няма да част от командата и "(name)" ще бъде заменено с името на вашето устройство. Обикновено повечето потребители имат едно HDD или SSD устройство, въпреки, че някои от тях използват и допълнителни. Името на диска може да бъде намерено чрез навигацията през този компютър и могат да бъдат намерени през лентата за търсене, подобно на предишната стъпка.

Тест на SSD под Linux

Тест 1 на SSD под Linux
Тест скоростта на копиране на SSD под Linux

Потребителите на Linux също могат да тестват хардуера чрез интегриран софтуер.

  • Първо трябва да отворите терминала.
  • След като го отворите, въведете следния код между кавичките: "sync; dd if=/dev/zero of=tempfile bs=1M count=1024; sync". Показаната стойност, ще бъде скоростта на "запис" на вашето устройство.
  • Тъй като създадохме временен файл, данните се кешират, което води до изкривен резултат, когато се опитвате да тествате скоростите на "четене". Ако изпълним същата команда, ще получим изкривен резултат. Затова, трябва да изчистите кеша от временния файл, като използвате командата между кавичките: "sudo /sbin/sysctl -w vm.drop_caches=3".
  • След това може да въведете тази команда, за да видите вашите скорости на " четене", както е показано в жълтото поле на първото изображение: "dd if=tempfile of=/dev/null bs=1M count=1024".
Тест 2 на SSD под Linux
Втори тест скоростта на копиране на SSD под Linux

Тест на SSD под MAC OS

При тази операционна система няма наличен вграден софтуер, за получаване на хардуерни спецификации. За щастие има приложения, които след инсталация могат да покажат резултати от тестове на компонентите, които ви интересуват.

Тестване на SSD скоростите с приложения на трети страни

Независимо дали имате възможност да тествате хардуера на компютъра си с или без допълнителен софтуер, това не трябва да ви притеснява, защото има много безплатни приложения, които правят това. Освен това някои са кросплатформени (могат да работят на няколко операционни системи), което ги прави удобни за всички видове потребители.

Тест с CrystalDiskMark
Тест на SSD диск с CrystalDiskMark

За потребители има отлична програма, която може да бъде използвана - CrystalDiskMark. С нея може да тествате скоростите на диска на вашия компютър. Когато инсталирате програмата, изберете "all".

Изтегли: CrystalDiskMark за Windows (безплатно)

Тест на SSD под MacOS
Тест на SSD скорост под MacOS

За MAC операционна система, Novabench е добра програма, която може да идентифицира скоростите на четене и запис на диска. Тъй като това е софтуер предоставен от трета страна, това означава, че не е наличен в App Store, но може да бъде намерен в сайта на Novabench. Имайте предвид, че този софтуер е съвместим само с Intel базирани процесори и не е съвместим с новите М1 на Apple.

Относно Linux, тъй като тази операционна система е свързана с програми с отворен код би било странно платформата да разчита на софтуер на трети страни. Въпреки това, ако искате да използвате софтуер на трети страни, Novabench е достъпен за потребители на Linux.

Изтегли: Novabench за Windows / macOS / Linux (безплатно)

Тестване на SSD скорости чрез кросплатформени програми

За тези, които използват повече от една операционна система ATTO Disk Benchmark е кросплатформен. Това е безплатен софтуер, въпреки че има платена версия, която ви дава достъп до повече функции.Програмата ви дава възможност да сравните различни хардуерни компоненти, освен просто да чете скоростите на вашия диск.

Програма за тест скоростта на SSD
ATTO Disk Benchmark - Тест на SSD диск

Независимо дали използвате Windows или MAC, тестването на SSD скоростите не може да бъде по-лесно. За да стартирате теста, кликнете върху Start в средата на програмата. В падащите менюта могат да бъдат избрани параметри, които могат да се променят според изискванията на потребителя.

Изтегли: AttoDiskBenchmark for Windows / macOS (Free)

Ако диска на вашия компютър е бавен

Тъй като технологията напредва всеки ден, наличната такава във вашия компютър бързо остарява. За щастие, много от компонентите, могат да бъдат заменени с по-нови, което води до по-добра производителност. Докато обновяването на паметта може да подобри отзивчивостта, обновяването на SSD диска може драстично да промени производителността на вашия компютър.

Обичайните скорости за SSD са от около 300-600 MB/s за скорости на четене и запис. В някои случаи ще извлечете по-голяма полза да обновите RAM паметта, отколкото да обновите SSD. Предимствата са минимални при надграждане от SSD към SSD. Но от по-стар HDD към SSD, тук със сигурност ще почувствате разликата.

Обновяването на вашето устройство за съхранение до SSD е доста лесна задача. Определете дали искате NVMe или SSD, но се уверете, че може да се поддържа от вашия компютър. Не всички компютри или лаптопи позволяват използването на NVMe устройство поради липсата на наличен порт.