За да бъде работата на процесора възможно най-ефективна, е необходимо и добро решение за охлаждане. По време на работа процесора генерира топлина и както е известно, ако топлината не бъде овладяна, това води до прегряване, което от своя страна води и до проблеми с производителността.

Следователно, за да избегнете прегряването имате нужда от най-доброто решение за охлаждане на процесора. Това е едно от основните неща, за които да помислите, ако искате да клоквате. Има две решения, когато става въпрос за охлаждане на процесора. Можете да използвате или течен метал или термопаста. Но кой е най-добрия вариант? Ще разгледаме в следващите редове.

Течен метал

Течен метал за CPU и GPU
Течен метал

Основният компонент на течния метал е галий. Този метод на охлаждане работи като минимизира микроскопичните въздушни пространства, между интегрирания разпределител на топлина на процесора и плочата на радиатора. Тъй като въздухът е лош проводник на топлина, елиминирането (или запълването) на тези малки пространства проправя пътя за ефективен пренос на топлина от процесора към радиатора, като по този начин поддържа процесора хладен през цялото време.

Но и този метод на охлаждане има своите предимства и недостатъци. Имайте предвид, че течния метал почти винаги е електропроводим.

Смяна на термопаста с течен метал
Течен метал

Предимства на течния метал

Областта, в която течния метал се представя по-добре от термопастата е топлопроводимостта. Топлопроводимостта на течния метал е подходяща, ако имате нужда от решение, което да разсейва топлината по-бързо в сравнение с термопастата. Най-добрият коефициент на топлопроводимост при течния метал е над 73 вата (W/mk).

Поставяне на течен метал върху процесор
Течен метал

Недостатъци на течния метал

Течният метал обаче има два значителни недостатъка. Първо, трудно се нанася, тъй като изисква допълнителни предпазни мерки в сравнение с термопастата. Причината, която го прави труден за прилагане е неговият електропроводим характер.

Едно невнимание извън целевата зона може да доведе до късо съединение, когато включите компютъра си или по-лошо, повреда на определени компоненти, ако не я почистите. Тъй като основният елемент е галий, течният метал може химически да реагира с алуминия. Това означава, че не трябва да използвате течен метал, ако плочата на охладите е алуминиева.

Термопроводящ течен метал
Течен метал

Второ, течния метал е по-скъп от термопастата, поради по-високите си показатели на топлопроводимост. Така, че ако търсите бюджетно решение, това може да е проблем.

Термопаста

Смяна на термопаста ARCTIC MX-4
Термопаста

Термопастата или наричана още термична паста е друг метод за охлаждане на процесора. За разлика от течния метал, термопастата не е електропроводима. Но и в двата варианта имате идентичен механизъм на работа. Има различни видове термопасти на основата на метал, силиций и керамика. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на този метод за охлаждане.

Tермопаста Noctua NT-H2
Термопаста

Предимства на термопастата

Термопастата е изключително популярна и има основателна причина. Една от основните причини е лесното ѝ прилагане. Тъй като не е електропроводима, няма да повлияе на компонентите, ако попадне извън приложимата си зона. Термопастата е и по-евтин метод за охлаждане, ако бюджета е от съществено значение.

Недостатъци на термопастата

Термопастата е по-евтин вариант, но основният недостатък е топлопроводимостта. Топлопроводимостта на термопастата е в пъти по-малка в сравнение с течния метал. За сравнение (към момента на писане на статията), най-добрите термопасти предоставят топлопроводимост над 15 W/mk, което е пъти по-малко в сравнение с течния метал.

Tермопаста ARCTIC MX-2
Термопаста

Кой метод на охлаждане е по-добър?

След като се запознахте с предимствата и недостатъците на двата метода, отговора на въпроса зависи много от целите и изискванията на всеки един потребител. Течният метал има по-висока топлопроводимост, но крие значителни рискове при поставянето ѝ.

От друга страна, термопастата е по-евтин вариант, но ще трябва да се задоволите с по-ниските стойности на топлопроводимост. Въпреки това с нея се работи много по-лесно, дори и в домашни условия и прилагането ѝ не крие рискове.