Зарежда ли достатъчно бързо компютъра ви? Отнема ли ви много време да стартирате Photoshop например? Ако е така, вероятно е време да обновите част от хардуера.

Но тук възниква въпроса: Кой компонент трябва да обновите, за да подобрите производителността на компютъра си? В тази статия, ще ви дадем насоки при избор на нов хардуер и как точно той би повлиял на производителността.

  1. Защо да обновите RAM паметта?

RAM памет
DDR5 RAM Памет Crucial

Добавяне на допълнителна RAM памет на достъпна цена е най-лесният и достъпен начин да обновите компютъра си. Достъпен ъпгрейд, който можете да направите на почти всеки настолен компютър. Това и едно от най-добрите обновявания при лаптопите, ако съответния лаптоп го позволява.

Corsair RAM памет
RAM памет Corsair DDR5

Добавянето на RAM памет, осигурява незабавно повишаване на производителността при почти всички компютри. С колкото повече оперативна памет, разполага компютъра особено за задачи като редактиране на видео или игри, толкова по-добре. Дори и за извършване на ежедневни задачи, колкото повече RAM памет имате инсталирана на компютъра си, толкова повече приложения, ще могат да работят във фонов режим или да поддържа повече отворени раздели в браузъра.

Kingston FURY RAM памет
RAM памет Kingston FURY DDR5

И тук стигаме до въпроса: От колко RAM памет се нуждаете?

  • 4GB е минимума. Достатъчни са за работа с електронна поща или офис пакет. Но ако ще редактирате снимки, ще стриймвате видео или ще са ви необходими отворени повече раздели в браузъра, то тогава това количество RAM памет няма да ви е достатъчно.
  • Ще забележите значително подобрение, ако обновите до 8GB . Това ще ви е от полза при многозадачност, сърфиране в интернет с отворени над 10 подраздела или дори редактиране на RAW снимки и игри от среден клас.
  • За по-тежки задачи 16GB памет, ще ви предостави необходимата производителност. Взискателните игри, редактиране на медии или задачи от професионално ниво, ще работят перфектно с това количество памет.
  1. Обновяване на видео картата.

AMD Radeon RX 7800 XT видео карта
Видео карта AMD Radeon RX 7800 XT

Поставили сме този компонент на второ място, но ако сте сериозен геймър, то тогава трябва сериозно да обмислите закупуването на нова високопроизводителна видео карта. Ако не сте сериозен геймър или 3D аниматор, тогава може изобщо да не ви се наложи обновяване на този компонент.

В съвременните системи интегрираната графика е достъчъно добра за повечето потребители. Ще ви позволи да работите с Photoshop или да гледате 4К видео. Около 10% от потребителите на Steam, дори играят с интегрирана графика.

Gigabyte 3060 Ti видео карта
Видео карта Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti GDDR6X

Но ако имате нужда от висока графична производителност за игри или VR работа, тогава обновяването до RTX 3070, например, ще ви даде скок в представянето. Може да сравните производителността на специална графична карта с текущата ви такава на gpu.userbenchmark.com.

  1. Обновяване с по-бързо устройство за съхранение на данни.

M.2 SSD диск Samsung 980
M.2 SSD диск Samsung 980

Има две причини да обновите диска за съхранение: или искате по-висока производителност или искате по-голям капацитет за съхранение.

Хард диск WD за лаптоп

Ако все още използвате традиционния твърд диск, едно от най-полезните обновявания, които можете да направите е да изберете SSD устройство. Тези устройства използват флаш памет вместо въртящ се диск и са в пъти по-бързи от стандартното устройство.

Едно устройство с 5400rpm (оборота в минута) може да достигне скорост на запис до 100Mbps, докато устройство с 7200rpm достига до 150Mbps, съпоставени с SSD устройства - достигащи от своя страна над 500Mbps скорости на запис. SSD диск от висок клас като Samsung 970 EVO Plus имат невероятно висока скорост на запис от порядъка на 3300Mbps и повече.

Хард диск WD Black за компютър
Хард диск WD Black за компютър

По-бързото устройство за данни се отразява на цялостното представяне на системата. Това води до по-бързо време за стартиране, по-бързо време за зареждане на приложения, по-бързи скорости за зареждане на игри и по-голяма отзивчивост в програми, които използват големи файлове (като редактиране на RAW снимки или видео).

SSD диск Intel за компютър или лаптоп
SSD диск Intel 2.5 инча

Друга причина за обновяване на диска е съхранение е недостатъчното пространство за запис на информация. Ако сте изтрили част от информацията, която не ви е необходима, но все още пространството не е достатъчно, то тогава ще трябва да закупите диск с по-голям капацитет. Препълнените дискове, могат да повлияят на производителността. Но винаги се опитвайте да осигурите 10GB свободно пространство, което операционната система да използва.

Големият недостатък при SSD устройствата е свързан с това, че за по-малък капацитет, цената е по-висока в сравнение с традиционните твърди дискове.

  1. Обновяване на процесора.

Процесор AMD Ryzen 5 7000

Обновяването на процесора на вашия компютър е далеч по-сложна задача от другите ъпгрейди посочени по-горе. Не само, че е по-труден за инсталиране, но е и едно по-скъпо обновяване. Има и несъответствия в сокетите, така че ако сте решили да обновите процесора, имайте и това предвид.

Обновяването на процесора на вашия компютър е далеч по-сложна задача от другите ъпгрейди посочени по-горе. Не само, че е по-труден за инсталиране, но е и едно по-скъпо обновяване. Има и несъответствия в сокетите, така че ако сте решили да обновите процесора, имайте и това предвид.

Важно е да отбележим, че обновяването на процесора не винаги може да доведе до желаната производителността, която търсите.

Тестовете за сравнение на pubenchmark.net могат да ви помогнат при сравнение на относителната производителност при различните процесори. Като цяло, тези тестове показват, че скромните актуализации не водят до драстични промени.

Процесор Intel Core i5-12500

Струва си да обновите процесора само ако обновявате от Core i3 към Core i5 или от по-старо поколение към по-ново. Не купувайте процесор само защото има по-висока тактова честота от текущия.

Процесорите са скъпи компоненти и може да изискват обновяване и на дънната платка (което от своя страна може да изисква закупуване и на нова оперативна памет). Дори и ако дънната ви платка е съвместима с новия процесор, може да се нуждае от актуализация на BIOS, за да работи. И ако все пак, процесора е компонента, който оказва значително негативно въздействие върху производителността, помислете за закупуване на нов компютър.

  1. До колко обновяването на софтуера може да повиши производителността?

Вероятно е програмите на компютъра ви да са настроени да се актуализират автоматично. Ако ли не, със сигурност актуализирате веднага щом бъдете уведомени за нови версии на съответния софтуер.

Windows 10 Update

В повечето случаи това е правилно, но не винаги. За много от програмите номерът на версиите е обозначен като Major.Minor.Revision. Например, ако актуализацията е 0.0.1, вероятно това са корекции на грешки. Ако актуализацията е обозначена като 0.1.0, вероятно включва актуализации и нови функции. Minor и Revision е необходимо да бъдат инсталирани веднага.

Основните (major) актуализации с съвсем различен въпрос. Почти е сигурно, че новите версии на програмите, ще използват повече ресурс, в сравнение със старата версия. Така , че ако хардуера до този момент е използван на максимум, то тогава първо, ще трябва да решите този проблем.

Windows 11 Update

Същото важи и за актуализациите на операционната система. Редовните постепенни актуализации са от съществено значение от съображения за производителност и сигурност, но изцяло новите версии не са. Почти сигурно е, че ще имат грешки и вашия компютър, ще работи по-бавно.

Ако за момента сте доволни от работата на компютъра си, е добре да отложите обновяването на операционната система, до момента, в който усетите, че са необходими актуализации.

Софтуерните настройки често са добър начин да подобрите работата на компютъра си.

Кои компоненти е най-добре да обновите?

Препоръчва ме ви да обновите RAM памет, SSD или графична карта. Отделянето на време, за да разберете къде са проблемите във вашата система, ще ви помогне да вземете правилното решение, относно обновяване на хардуера.