Ако сте забелязали черна точка на екрана на вашия монитор или телевизор, когато са включени, то това означава, че съответното устройство има мъртъв пиксел. В тази статия, ще разгледаме какво представляват мъртвите пиксели и какво ги причинява.

Повреден пиксел на монитор
Повреден пиксел

Какво представлява мъртвия пиксел?

Мъртвият пиксел е наименование, което се използва за механична повреда, както при телевизори, така и при монитори. Например, когато вашето устройство е включено и забележите черна точка, това означава, че екрана има мъртва точка (може да е повече от една). Това се дължи на факта, че към съответния пиксел не постъпва напрежение. А за да може даден пиксел да показва цветове (дори и бял цвят) е необходимо да се подава напрежение към всеки един пиксел.

Мъртви или повредени пиксели
Мъртви или повредени пиксели

Каква е причината за поява на мъртвите пиксели?

Ако откриете мъртъв пиксел на ново устройство (монитори, телевизори), това със сигурност е грешка на производителя. В повечето случаи, можете да избегнете мъртвите пиксели при самата покупка, като изберете надеждна марка. Много по-вероятно е евтините дисплеи с ниско качество да имат проблем по отношение на мъртвите пиксели.

Два повредени пиксела на екрана
Два повредени пиксела на екрана

Ако все пак разполагате с висококачествен екран от надежден производител и след определен експлоатационен период забележите мъртъв пиксел, това може да се дължи на физическа повреда. Ако ударите вашия телевизор или монитор, това може да доведе до повреда, която от своя страна може да спре захранването до даден участък на матрицата. Това води до мъртви пиксели или цяла зона, което прави устройството трудно използваемо.

Повреден пиксел, светещ в бяло
Повреден пиксел, светещ в бяло