През последните няколко гoдини навлязоха множество модели геймърски лаптопи с 120Hz екрани, които станаха доста популярни. Съвременният потребител всъщност, който е готов да похарчи по-голяма сума за нов лаптоп, не иска да се задоволи с 60Hz екран. Но какво прави 120Hz екрани толкова желани и необходим ли ви е лаптоп с такъв екран?

Всичко зависи от това за какво ще използвате лаптопа и какви са изисканията ви. Нека разгледаме предимствата на тези екрани, което със сигурност, ще улесни избора ви.

Какво се крие зад термина 120Hz екран?

Научете повече за лаптопи с 120 HZ екран
Научете повече за лаптопи с 120 HZ екран

Казано най-просто, лаптоп с 120Hz екран означава, че може да опреснява 120 пъти в секунда, като херц (Hz) е мерната единица за честотата на опресняване. Стандартните 60Hz дисплеи, които са често срещани при лаптопи, смартфони и монитори, опресняват 60 пъти в секунда, което означава, че 120Hz екрани са два пъти по-бързи от тях.

Следователно, ако лаптопа разполага с 120Hz дисплей, това означaва, че е с висока честота на опресняване. Някои геймърски лаптопи от висок клас, дори имат по-висока честота на опресняване от порядъка на 144Hz, 240Hz или дори 360Hz и са насочени към потребители, които искат още по-висока производителност.

Имайте предвид, че лаптоп с 120Hz дисплей не винаги осигурява тази честота при всички съдържания. Например, филмите рядко се снимат с повече от 24 кадъра в секунда, така че независимо дали имате 60Hz или 120Hz дисплей, няма да можете да използвате максимума. Но въпреки това, лаптопи с 120Hz дисплей имат доста предимства. Нека разгледаме по-подробно.

Предимства при 120Hz дисплеи

Геймърски лаптопи с 120 HZ екран
Геймърски лаптопи с 120 HZ екран

Първото, което ще забележите е качеството на потребителския интерфейс, независимо от операционната система, която използвате. Дори преместването на курсора на мишката върху екрана с висока честота на опресняване, ще покаже два пъти по-голям брой премествания в сравнение с 60Hz екран.

Освен това повечето потребители закупуват лаптопи с 120Hz екрани, защото играят игри. Сцените с бързо движещи се обекти се усещат най-добре на дисплеи с честота на опресняване от 120Hz. Имайте предвид, че тези дисплеи ви осигуряват предимство в онлайн мултиплейър игрите, ако опонентите ви разполагат с 60Hz дисплеи.

Каква е разликата между 60 Hz и 120 Hz?

Разликата между 60Hz и 120Hz дисплеи е забележима за нетренирано око, дори ако не планирате да играете ежедневно. Както споменахме по-горе, навигирането в системното меню, отварянето и затварянето на прозорци и превъртането като цяло се усещат по-плавно на 120Hz дисплей.

Що се отнася до видео съдържанието, ще ви е трудно да намерите видеоклипове с 120 FPS (кадри в секунда) в интернет, тъй като основните платформи като Yоutube например, все още не поддържат тези честоти. Освен това, 120 FPS не е подходяща честота на кадрите за видео консумация, което е основната причина по-голямата част на съдържанието в Youtube да е ограничено до 60Hz.

Друго предимство на дисплея с висока честота на опресняване, което повечето потребители изглежда пренебрегват е, че причинява по-малко натоварване на очите. Това е така, защото очите ви възприемат движението по-плавно и трептенето при 120Hz е почти незабележимо.

Има ли смисъл да отделяме по-голям бюджет за закупуване на лаптоп с 120Hz дисплей?

Лаптопи за игри с 120 HZ екран
Лаптопи за игри с 120 HZ екран

Определено си струва, ако можете да си го позволите. Но ако бюджета ви е ограничен и никога до сега не сте използвали дисплей с висока честота, то вие ще сте доволни и от 60Hz дисплей. Въпреки това, ако сте собственик на устройство с 120Hz дисплей, ще ви е трудно да се върнете към дисплеи с 60Hz честота.

Ако планирате да играете игри, 120Hz дисплей е точно за вас. Предлагат висока честота на опресняване и това ще е от голяма помощ при забързания геймплей. Освен това тези дисплеи предлагат и по-бързо време за реакция и по-ниско забавяне при въвеждане, което ви дава предимство пред конкурентните играчи. 120Hz дисплей е чудесен избор, ако сте решили да се занимавате професионално с игри.

Имайте предвид, че 120Hz дисплей става безсмислен, ако компонентите не са достатъчно производителни. Следователно, ще е необходимо да се уверите, че ще можете да играете игрите, които искате при 120 FPS. За днешните стандарти, трябва да си потърсите лаптоп поне с NVIDIA RTX 3060 или AMD RX 6600M, за да играете повечето мултиплейър игри при 120 FPS или по-високи.

От друга страна, ако планирате да използвате лаптопа само за медийна консумация, няма да можете да извлечете максимума от 120Hz дисплей, тъй като по-голямата част от видеосъдържанието е 60 FPS или по-ниско.

Геймърска серия лаптопи с 120 HZ екран
Геймърска серия лаптопи с 120 HZ екран