Предимства:

  • Можете да създадете персонализирана крива на вентилатора , за да отключите пълния потенциал на видео картата и да предотвратите термично дроселиране.
  • Ако вентилаторите на видео картата работят на 100% това ще създаде шум и ще причини по-бързо износване.
  • Кривите на вентилаторите на видео картата по подразбиране, могат да доведат до по-високи работни температури, което води до намален експлоатационен период и намалена производителност при игрите, тъй като всички видео карти се опитват да се справят с топлината.

Знаете ли, че видео картата предпочита да намали производителността, вместо да увеличи оборотите на вентилаторите?

Това е истина, но можете да настроите вентилаторите на графичната карта, за да повишите производителността, осигурявайки много по-ниски температури. Така дори можете да удължите експлоатационния период на графичната карта.

Защо трябва да използвате персонализирана крива на вентилаторите?

Крива на оборотите на вентилаторите на видео карта
Крива на оборотите на вентилаторите

Вентилаторите на графичните карти наистина рядко стигат до високи скорости, често достигайки прага на топлинно дроселиране, преди да достигне 80%. Това може да се дължи на факта, че производителите не искат графичните им карти да са шумни или вентилаторите да се износват преждевременно. Топлинното дроселиране на графичния чип намалява производителността, а по-високите температури намаляват експлоатационния период. Подобно на CPU дроселирането, GPU дроселирането води до произволни спадове на FPS (кардите в секунда), пикове на изоставане, артефакти, разкъсвания и други, когато играете.

С правилните персонализирани настройки на кривата на вентилатора обаче можете да обърнете това и да имате по-хладен графичен процесор, който използва пълния си потенциал, вместо да забавя, поддържайки играта ви в максималния си потенциал.

Видео карта Gigabyte
Видео карта Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC

Как да зададете персонализирана крива на вентилаторите на видео картата, за да подобрите производителността при игрите?

Задаването на персонализирана крива на вентилатора е невероятно лесно и нещо, което не бива да ви плаши. По-долу сме описали как да направите персонализирана крива на вентилатора, но и ще разберете как да направите крива на вентилатора, която е най-добра за вашия хардуер.

Ще използвате три програми, за да създадете и намерите най-добрата крива на вентилатора за вашата графична карта.

Стъпка 1: Изтеглете MSI Afterburner, Unigine Heaven и HWinfo

Видео карта Gigabyte
MSI Afterburner, Unigine Heaven и HWinfo

За да създадем персонализирана крива на вентилаторите, ще използваме MSI Afterburner. Unigine Heaven ще бъде сравнителният софтуер, който ще използвате, за да откриете максималната температура на вашата видео карта, а HWinfo ще ви помогне да видите температурите на вашия GPU в детайли.

Видео карта Gigabyte
MSI Afterburner User Interface

В случай, че MSI Afterburner изглежда различно от екранните снимки, отидете в Настройки, преместете се надясно до последния раздел, щракнете върху Потребителски интерфейс и изберете MSI Mystic Afterburner от Derex Design. Притежаването на същата визия, ще ви улесни да следвате стъпките.

Стъпка 2: Активирайте Unigine Heaven и намерете работните температури

Преди да създадете персонализирана крива на вентилатора, трябва да погленете стойностите на:

  • Максимална температура преди използване на крива на вентилатора.
  • Температура на празен ход.
  • Температури под товар при 100% скорост на вентилатора или най-високата предпочитана скорост на вентилатора.
  • Най-ниска скорост на вентилатора при желаната температура.

За извършване на бенчмаркове, ще трябва да стартирате Unigine Heaven в прозоречен режим, като го изпълнявате във фонов режим, докато наблюдавате температурите на GPU на HWinfo64 и процента на скоростта на вентилатора на MSI Afterburner.

MSI Afterburner
MSI Afterburner

За да промените ръчно скоростта на вентилатора, щракнете върху иконата за автоматична скорост на вентилатора A, регулирайте плъзгача до желаната от вас максимална скорост на вентилатора и щракнете върху бутона за отметка в кръга вдясно от иконата на флопи диска, за да приложите промените.

Бенчмарк тест и следене на температури
Температури на видео карта

При 100% скорост, вентилатора достига максимална температура от около 68,3 °C. Открихме също, че можем да поддържаме температурата от 70 °C, докато използваме само 90% скорост на вентилатора.

Сега, след като разполагаме с информацията, вече можем да я използваме в нашата персонализирана крива на вентилатора на графичната карта.

Стъпка 3: Създаване на вашата персонализирана крива на вентилатора на GPU с помощта на MSI Afterburner

Крива на оборотите на вентилаторите
MSI Afterburner - Крива на оборотите на вентилаторите

За да създадете персонализирана крива на вентилатора на GPU в MSI Afterburner, щракнете върху Settings > Fan. Тук можете да местите точките, за да създадете своя собствена крива на вентилатора. Изтрихме всички други точки и зададохме 0% скорост на вентилатора при 50°C и 100% скорост на вентилатора при 75°C. Можете също така да изберете по-ниска максимална скорост, ако желаете.

Настройка на крива на оборотите на вентилаторите
MSI Afterburner - Настройка на крива на оборотите на вентилаторите

0% скорост на вентилатора ще позволи на вашите вентилатори да си починат, когато графичният ви процесор не е под натоварване.

  • При 55°C нашата графична карта е под малко натоварване, поради тази причина, ще поставим 40% скорост на вентилатора.
  • При 60°C е под прилично натоварване, следователно 60%.
  • При 65°C и 80% и накрая при 70°C и 90% е това, което отбелязахме при нашите стрес тестове.

Кликнете върху иконата на човешки силует, за да активирате вашата персонализирана крива на вентилатора.

Създавайки своя собствена персонализирана крива на вентилатора, вие поемате повече контрол върху вашата графична карта и се възползвате максимално от нея. Ще удължите продължителността на живота и ще подобрите производителността (цялата производителност - не само производителността в игрите), като предотвратите топлинното дроселиране.