Настройването на безжичната мрежа във вашия дом или офис може да бъде доста объркващо. В процеса са включени доста термини и устройства и всяка една ситуация е уникална. Ако имате голям офис с множество устройства, разположени на голяма площ, ще се нуждаете от различно оборудване и настройки. Ако се нуждаете от безжична връзка във вашия дом, тогава оборудването и настройките са различни.

Разбирането на различните термини и предназначението на различните устройства, свързани с Wi-Fi, ще ви помогне да знаете от какво се нуждае вашия дом или офис, за да получите надеждна и бърза мрежа. Два основни термина, които са често срещани са рутер и точка за безжичен достъп. Нека да разгледаме какво се крие зад тях.

Какво е рутер и за какво се използва

Домашен Wi-Fi рутер
Домашен рутер

Рутерът всъщност предоставя достъп до интернет, ethernet портове и безжична връзка за устройства като смартфони, таблети, компютри и други. Мрежата създадена от вашия рутер, се нарича локална мрежа (LAN). Вашата LAN мрежа се състои от всяко ваше устройство свързано към рутера чрез кабелна или безжична връзка. И всъщност вашата LAN мрежа е свързана чрез рутера ви към глобалната (WAN) мрежа.

Можем да обобщим, че рутера е вид посредник между вашия интернет доставчик и всички устройства във вашия дом или офис. Но повечето рутери се предлагат с вградена точка за достъп. От тук може би си задавате въпроса защо се предлагат точки за достъп като отделни устройства?

Безжична точка за достъп (аксес пойнт)

Точка за достъп
Access point (Точка за достъп)

Безжичната точка за достъп е мрежово устройство, което действа като точка за достъп на устройства за свързване към LAN, но трябва да бъде свързано към рутер чрез интернет кабел. Но какъв е смисъла от наличието на точка за безжичен достъп?

Безжичните точки за достъп се използват за разширяване на безжичното покритие на вашата LAN мрежа. Те са полезни за домове с голяма площ с мъртви точки или за компании разположени на огромни площи. Освен това, тези устройства се прилагат и за увеличаване броя на потребителите, което е полезно за компании с голям брой служители.

Разликата между рутер и точка за безжичен достъп

Безжичният рутер може да функционира като точка за достъп, но точката за достъп не може да функционира като рутер.

Дори да се налага да се притеснявате да решавате дали да си закупите безжичен рутер или да добавите безжични точки за достъп за повечето потребители. Както бе споменато по-горе, съвременните безжични рутери обикновено се предлагат с всичко необходимо за надеждна безжична мрежа за дома или малкия бизнес, като директни Ethernet портове, безжични връзки чрез вградена точка за достъп и основна защитна стена.

Ще имате нужда от безжична точка за достъп към вашата мрежа, само ако трябва да разширите обхвата на по-голяма площ или ако имате зона с мъртви точки или ако искате да свържете повече устройства. Но рутера ще ви е необходим, за да управлявате локалната мрежа и да комуникирате с глобалната мрежа.

Кой вариант е подходящ за вас?

Безжичен рутер с вградена точка за достъп ще бъде най-доброто решение за повечето домове и малкия бизнес. Но ако имате бизнес или дом, разположен върху голяма квадратура или сграда на няколко етажа, вероятно ще трябва да инвестирате в няколко безжични точки за достъп, за да сте сигурни, че има достатъчно точки за връзка и място в мрежата, за да могат всички потребители да свържат без проблем.

Но ако имате мъртви зони в дома или офиса не бързайте с покупката на безжична точка за достъп, а изберете варианта за покупка на Wi-Fi разширител. Не забравяйте да тествате скоростта на Wi-Fi. Често може да има проблем с покритието, предоставено от вашия интернет доставчик, или нещо нередно с вашия рутер.