Въпреки, че лесно могат да бъдат определени моделите на компютърните части като RAM памет и централен процесор, нещата не винаги са толкова ясни, ако искате да определите модела на дънната платка. Поради тази причина, в тази статия, ще ви предложим няколко варианта, с които лесно и бързо да откриете модела на дънната платка, с която разполагате.

Как да откриете модела на дънната платка, чрез Windows?

Ако компютъра ви разполага с операционна система Windows 10 или Windows 11, има няколко вградени инструмента, които може да използвате, за да откриете модела на дънната платка, наред с друга информация.

Чрез команден ред (Command Prompt) можете да откриете модела на дънната платка

Можете лесно да проверите модела и серийния номер на вашата дънна платка, с помощта на команден ред в Windows. Този метод работи както с Windows 10, така и с Windows 11.

За целта въведете cmd в лентата за търсене на менюто "Старт" и изберете приложението Command Prompt. Можете също да получите достъп до търсенето на приложения, с натискане на бутона Windows от клавиатурата и въведете cmd.

Start меню Command Prompt
Start меню Command Prompt

Друг метод за отваряне на командния ред е да използвате прекия път Run, Windows + R, въвеждате cmd в прозореца, който ще се отвори и натискате Enter.

Не е необходимо да стартирате командния ред като администратор. След като се отвори командния прозорец, можете да използвате командата на интерфейса за управление на Windows (WMIC), за да проверите производителя, модела и други характеристики на дънната платка.

За да направите това, просто въведете реда изписан по-долу директно в командния ред:

wmic baseboard get product,manufacturer,version,serialnumber
Команден прозорец - Модел дънна платка
Команден прозорец - Модел дънна платка

Не забравяйте, да не включвате интервали между модификаторите като продукт и производител, отделете ги само със запетая.

Може да проверите модела на вашата дънна платка като използвате системната информация на Windows

Системната информация на Windows също може да ви предостави подробности за вашата дънна платка. Според нашите тестове е съвместим с определени дънни платки, но не с всички. Ако имате съвместима дънна платка, това е най-лесният начин да проверите модела и марката.

Отворете Run, като използвате Windows + R. Когато Run прозореца се отвори, въведете msinfo32 и натиснете Enter.

Run команда msinfo32
Run команда msinfo32

Това ще отвори системната информация на Windows.

System Information
System Information

Информацията за дънната платка, трябва да съдържа производител, модел, версия. Ако полетата, които трябва да съдържат тази информация са празни, то тогава е необходимо да използвате един от методите посочени по-долу в тази статия.

Софтуер, показващ данни за вашата дънна платка

Ако решите да използвате приложение, което да покаже пълна информация за вашата дънна платка, има няколко безплатни варианта, между които можете да избирате.

CPU-Z

Ако използването на команден ред не може да ви покаже информацията, която търсите за вашата дънна платка или искате по-задълбочен преглед на спецификациите, то тогава може да използвате CPU-Z. Това е безплатен софтуер, който може да ви предостави подробен преглед на хардуерните компоненти във вашия компютър.

Можете да изтеглите приложението от сайта на CPU-Z. След инсталация и стартиране на приложението, тя веднага ще анализира вашите компоненти и ще ги идентифицира. Ако все пак искате подробна информация единствено за дънната ви платка, то тогава изберете раздел Дънна платка (Mainboard).

CPU-Z - Mainboard - Додел дънна платка
CPU-Z - Mainboard - Додел дънна платка

Тук ще намерите информация за чипсета, производителя на съответната платка и още. Дори може да видите спецификации като шината на дънната платка. Ако все пак не сте сигурни в информацията, която виждате, в интернет пространството има достатъчно информация за всеки един термин, който срещате за първи и път и нямате достатъчно познания.

Belarc Advisor

Ако искате да откриете какъв е серийният номер на вашата дънна платка, то Belarc Advisor приложението е друг вариант, за да получите необходимата информация.

Софтуерът е безплатен за използване, единствено ще трябва да въведете електронната си поща в сайта.

Предимството на Belarc Advisor приложението е, че не изпраща вашите данни до сървъри. След като анализът приключи, ще можете да видите резюмето в локален файл през вашия браузър.

След като стартирате програмата, тя ще премине през поредица от сканирания. Може да изберете конкретни стъпки от сканирането, като например сканиране на мрежата.

След като сканирането приключи, Belarc Advisor приложението, ще отвори резултатите в раздел на браузъра. Резултатите включват информация за вашата операционна система, хардуерни компоненти, свързани устройства и сесии за влизане. Въпреки това, за да видите спецификациите на вашата дънна платка, изберете Main Circuit Board, в дясно.

RAM памет
Belarc Advisor - Модел дънна платка

Тук ще намерите информация за вашата дънна платка, като производител, модел, сериен номер и тактова честота на шината.

Как физически да проверите типа на вашата дънна платка?

Модел дънна платка Z690
Модел дънна платка

Ако все пак не можете да използвате софтуер, за да проверите типа на вашата дънна платка по един или друг начин, има опция за физическа проверка. Тази опция е за предпочитане, само ако компютъра ви не се включва или дънната платка все още не е инсталирана. Този метод не е за предпочитане, ако имате лаптоп, защото достигането до каквато и да е информация може да е доста трудно (освен ако това не се извърши в оторизиран сервиз).

Точното местоположение на модела на вашата дънна платка, ще се различава в зависимост от оформлението и марката. Проверката на две дънни платки показва, че модела е разположен на различни места.

Разположение на модел дънна платка
Модел дънна платка

Производителят поставя модела на дънната платка, точно там където има достатъчно място. В някои случаи това може да бъде под слотовете за RAM паметта, между CPU (централен процесор) и GPU (графичен процесор) или дори под GPU, както се среща при някои дънни платки.

Лесно можете да различите модела на дънната платка, защото обикновено се изписва с най-едрия шрифт.

Кутия от дънна платка
Кутия от дънна платка

Също така, ако все още пазите кутията на вашата дънна платка, там има етикет, с подробна информация за модела, честотите, серийния номер и други. Стикерът на гърба на дънната платка също съдържа серийния номер. Но това е най-трудната част за достигането му, ако дънната платка вече е инсталирана в компютърната кутия.

Как да отриете модела на дънната платка, ако разполагате с Linux операционна система?

Ако използвате Linux операционна система, намирането на спецификации за дънната ви платка също е лесен процес. Първо отворете Linux терминала, като използвате Ctrl + Alt + T. След това въведете следната команда:

sudo dmidecode -t 2
Модел дънна платка Ubuntu
Модел дънна платка Ubuntu

Така, ще видите обобщена информация за вашата дънна платка, включително нейната марка, модел и сериен номер. Ако използвате виртуална машина, името на продукта, ще идентифицира това.

Ако обаче използвате Ubuntu на действителния си компютър, ще видите информация за модела и серийния номер на дънната платка.