Ето какво трябва да имате предвид при изчисляването:

Настолни компютри - консумация на енергия

Докато компютърът ви е съставен от няколко различни компонента, има четири основни, които черпят по-голяма част от мощността от вашето захранване за компютър. Не ви е необходима консумираната енергия на останалата част компоненти, тъй като тя е незначителна.

  1. CPU – централен процесор
  2. GPU – графичен процесор
  3. RAM – временна памет
  4. HDD / SSD – диск за съхранение на информацията

Ще ви е необходимо да намерите техническите спецификации на изброените компоненти, които включват подробности за енергийната мощност.

Мощността при процесорите варира в зависимост от модела. Например, AMD Sempron 2650 APU е двуядрен и се нуждае от 25W, в сравнение с Intel Core i7-6900K, който е осемядрен и изисква 140W. Междинен пример е AMD Ryzen 5 1600, който е шестядрен и изисква 65 W.

Мощността при графичния процесор също варира според модела. При изпълнение на ежедневните си задачи, видео картата не е голям консуматор, но ако играете Crysis 3 с „Very High” настройки, този компонент става най-големия консуматор на енергия. Повечето графични процесори се оценяват при максимално натоварване. Интегрираният графичен процесор, като HD 8470D, се нуждае от 65 W, докато GeForce GTX 1080 Ti се нуждае от 250 W под голямо натоварване.

Видео карти в компютър
Видео карти в настолен компютър

Консумацията на RAM паметта е много ниска. Един модул се нуждае от около 4W захранване. DRAM има значително по-малко статично потребление на енергия, но може да достигне до 10W по време на тежко четене и запис.

Захранването на устройството за съхранение зависи от вида, дали е HDD или SSD. Например, Seagate 1TB BarraCuda HDD изисква между 5.3 W (500 GB и 1 TB модели) и 8 W (2 TB и 3 TB модели), докато един SSD диск изиска 2.2 W когато е активен и 0.17 W когато е в режим на покой.

Най-малко захранването за компютър трябва да осигури достатъчна мощност за цялата ви система. Ето нещо, което трябва да знаете: захранването за компютър извлича повече енергия от контакта, отколкото осигурява на вашата система. Това е така защото PSU преобразува променливия ток в прав (който се подава към отделните компоненти) и губи известна енергия в обмена. Използвайки захранване за компютър с 50% ефективност, бихте могли да изтеглите 800W от електрическата мрежа, за да захраните вашата 400W система. Ето защо високоефективното захранване за компютър е едно от основните съображения, които трябва да имате предвид при избор на захранващ блок.

Енергийна консумация при преносимите компютри

Много по-лесно е да се изчисли мощността на лаптопа, в сравнение с настолния компютър, поради една проста причина: консумацията е ограничена до максималната мощност на захранващия адаптер (зарядното устройство за батерията).

Нека сравним енергийната консумация на три лаптопа:

  • 11.6-инчовия Samsung Chromebook 3 има 40 W адаптер, който отговаря на дългия живот на батерията;
  • 15.6-инчовия Lenovo ThinkPad P50 има 170 W адаптер, който е достатъчен за целта като бизнес лаптоп;
  • 17.3-инчовия Razer Blade Pro V2 има 250 W адаптер, който има смисъл с наличните Intel Core i7-7820HK и GeForce GTX 1080.

Както можете да видите, лаптопите използват значително по-малко енергия от настолните компютри. Централните и графични процесори при лаптопите са специално разработени, за да сведат до минимум използваната енергия (особено когато системата работи на празен ход) и тези два компонента са основния консуматор на енергия в системата.

Също така имайте предвид, че вашия лаптоп ще използва само номиналната мощност на адаптера при тежки товари. През останалото време консумацията, ще е по-ниска. Тя може да варира от 20 W (за Chromebook) до 50 W (за геймърски лаптоп).

Енергийна консумация за монитори

Съвременните LCD монитори са по-ефективни от CRT мониторите.

Диаграма - размер на екран
Диаграма - размер на екран

Размерът има незначително въздействие. Тъй като размерите на мониторите се измерват по диагонал, всеки допълнителен инч (сантиметър) действително представлява експоненциално увеличение на общия размер на екрана. За съотношение 16:9, 21-инчовия монитор има площ на екрана от 187 инча, докато 27-инчовия има площ на екрана от 311 инча – 66% увеличение, но това не означава 66% повече енергия.

Например, за сравнение ще вземем 23-инчовия ASUS MX239H и 27-инчовия ASUS MX279H. „Типичната консумация на енергия” на всеки е съответно 22 W и 29 W, което е само 31% увеличение.

Видът на екрана има значение. Отдавна LED мониторите са препоръчвани пред традиционните LCD монитори за потребители използващи приложения, изискващи високо енергийно потребление. Сравнявайки ASUS PB278Q LED с ASUS MG279Q LCD, разликата съответно е 25 W и 39 W.

Така, че ако искате да намалите максимално енергията, изберете най-малкия монитор, който няма да попречи на производителността.

Три работни монитора
Три работни монитора

Спестяването на енергия между 15W и 40W монитор може да не изглежда съществен, но се увеличава бързо когато имате включена настройка за няколко монитора. За работна станция, разликата е между 45W и 120W. За станция с шест монитора, това е 90W спрямо 120W.

Как може да намалите енергийните загуби? Скрийнсейвърите няма да ви помогнат при икономията на енергия. От настройките на вашата операционна система, например може да нагласите дисплея да се изключва автоматично след 10 минути. Или друг вариант, да се възползвате от настройката за заспиване на системата. Начините са разнообразни и можете да изберете най-удобния за вас.

Можем да обобщим, че компютърна система, която ще се използва само за сърфиране в глобалната мрежа може да не надхвърлят 100W, докато една геймърска машина може да се нуждае от 1000W мощност.

Има три неща, които можем да кажем със сигурност:

  1. Лаптопите използват по-малко енергия от настолните компютри.
  2. Неактивната мощност е много повече, отколкото мислите, така че изключвайте компютъра си когато не го използвате.
  3. Охлаждането на една система е голям консуматор на енергия.