Категории
media

Въпреки, че захранващия блок не влияе върху честотата на кадрите или визуализацията, той е от съществено значение за цялостното представяне на една компютърна система. В тази статия, ще разгледаме защо ефективността на захранващия блок е от съществено значение при гейминга и какво представлява 80+.

Какво представлява 80+ логото при компютърните захранвания?

Още в края на 2000-та бе представено 80+ логото. Сертифицирано като 80% ефективност при 20%, 50% и 100% натоварване.

Бързият технологичен напредък позволи на производителите да създадат захранвания с над 80% ефективност, което от своя страна доведе до нарастване на свръхефективните захранвания и необходимостта от диференцирането им.

Днес можете да срещнете захранващи блокове като 80+ Bronze, Silver, Gold и Platinum. Повечето захранващи устройства са изключително ефективни, но често имат големи спадове на напрежението или показват пулсации, които могат да причинят дългосрочни щети на вашата компютърна система, дори ако са ефективни по отношение на преобразуването на променлив ток в постоянен ток. С казаното до тук, повечето 80+ Gold и Platinum захранващи блокове често винаги се отличават с надеждно качество на изработка.

Заслужава ли си да инвестирате във високоефективно захранване?

Захранващ блок
Захранващ блок 80+ Bronze

Повечето геймърски компютри обикновено потребяват около 400 до 600 вата мощност. Бронзово захранване с мощност от 600 W и 80+ е относително достъпно, дори ако изберете Corsair или Cougar. Въпреки това, цените започват да стават безумно високи, след като преминете диапазона от 800 W, а устройствата от 1200 W достигат още по-високи цени.

Ако сте избрали захранващ блок с по-висока ефективност, за да намалите сметките си за енергия, тогава може да си струва да отбележим, че няма да видите голяма полза от надграждането на 80+ до 80+ Platinum, ако не използвате поне 20 % от натоварването.

Погледнете отвъд енергийната ефективност

Клавиатура - Захранващ блок
Клавиатура

Основната цел на захранващия блок е да преобразува AC в използваема мощност, която е DC. По-старите PSU преобразуват AC в + 12V, + 5V и + 3.3V DC напрежения. По-усъвършенстваните PSU преобразуват променлив ток в + 12V DC. В по-високия клас, ще намерите DC към DC захранващи устройства, които преобразуват + 12V в + 5V и + 3.3V.

След като напрежението бъде преобразувано, то се филтрира с кондензатори и индуктори и тук ще ви трябват качествени компютърни компоненти. Когато търсите надеждни захранващи блокове, трябва да знаете два термина: регулиране на напрежението и пулсации.

  1. Регулиране на напрежението

Съвременните захранвания използват техники на превключване за преобразуване на променлив ток в постоянен. Изправителят произвежда постоянен ток, който импулсира в синхрон с входната честота на променливотоковия вход, независимо от честотата, на която токоизправителят превключва.

Това е известно като шум. Напрежението трябва първо да премине през индуктор, натоварен да изглади формата на вълната и да намали честотата на шума. След това имате най-важните - кондензаторите. Те съхраняват електрически заряд и могат да извеждат електрически заряд, но без никакъв шум.

Когато входното напрежение на кондензатора се увеличава или намалява с честотата на превключване, зарядът на кондензатора също се увеличава или намалява в отговор. Промяната в заряда на кондензатора е много бавна в сравнение с честотата на включената мощност.

Това ефективно филтрира шума, но също така създава вълни. Едно от решенията е да използвате по-големи кондензатори и да ги подредите последователно, защото по-бавната промяна между най-високото и най-ниското напрежение допълнително стабилизира напрежението и намалява пулсациите.

  1. Регулиране
Захранващ блок - гейминг
Захранващ блок при гейминга

Регулирането е мярка за това колко добре захранващия блок реагира на промените в натоварването, за да поддържа нивото на напрежението постоянно. Да предположим, че захранването доставя + 12V DC при 2A товар. Ако след това увеличите товара до 5А или до 10А, в крайна сметка увеличавате съпротивлението. И според закона на Ом, това води до спад на напрежението. Тук качеството на захранването има значение, защото трябва да може да компенсира този спад.

Усъвършенстваните захранващи устройства често използват DSP (цифров процесор на сигнала), за да регулират напреженията и да инструктират токоизправителя да превключва на различни честоти.

Ако захранването не регулира правилно напрежението и филтрира пулсациите, това се поема от дънната платка и вашите компютърни компоненти. Това означава, че трябва да работят по-усилено, което почаква работната температура и отделянето на повече топлина. Тази топлина се губи като енергия и също така съкращава живота на вашите компютърни компоненти. Като цяло прекомерната топлина никога не е полезна за компонентите на вашия компютър, поради което правилното регулиране на напрежението и филтрирането е абсолютно задължително.

Нека да обобщим, по-добрия захранващ блок ви дава по-дълъг живот на дънната платка и увеличава експлоатационния период на вашите компютърникомпоненти, включително вашата графична карта и процесор. Също така ви дава възможност за овърклок на вашия CPU и GPU. Което го прави идеален избор за компютърни игри.

Както споменахме по-горе, 80+ захранващия блок от надежден производител трябва да ви помогне да минимизирате ефектите от пулсациите и да стигнете до почти перфектно регулиране на напрежението.

Какво представлява 80+ логото?