Категории
media

И жичните и безжичните мишки могат да бъдат перфектен избор, в зависимост от целта, за която ще бъдат използвани. И двете разновидности имат своите предимства и недостатъци, ограничавайки или предоставяйки по-голяма гъвкавост, скорост и свобода на движение. Може да ви е трудно да изберете между жична мишка с високи нива на dpi и ултра преносима безжична мишка, особено сред множество различни предложения като дизайн и характеристики. Поради тази причина нека да разберем как да приоритизираме нуждите си, като сравним жичните и безжични мишки.

Как работят жичните мишки

Избор на жична мишка
Жична мишка

Класическата жична мишка предлага лесно управление за всеки един лаптоп или настолен компютър. Тези мишки използват свързване чрез кабел и черпят енергия от устройството към което са свързани. Не се изискват специални настройки за този тип компютърни мишки, просто свързвате USB накрайника на мишката към свободен USB порт на вашия лаптоп или компютър.

Как работят безжичните мишки

Както можете да се досетите от името, безжичните мишки не изискват свързване с кабел, за да работят. Те използват безжична технология - Bluetooth или протокол подобен на WiFi. В резултат на това, те са много лесни за пренасяне и не ограничават движението според дължината на кабела (те осигуряват минимум 10 метра разстояние между използваното устройство).

Безжичните мишки използващи WiFi протокола се нуждаят от собствен адаптер, за да работят. Докато мишките използващи Bluetooth технологията се свързват към всяко устройство поддържащо bluetooth.

За разлика от жичните мишки, които получават захранване от устройството към което са свързани, безжичните мишки се захранват или от вградени литиево-йонни батерии или от АА или ААА батерии. Някои модели се предлагат с кабел за зареждане, което автоматични ги превръща в кабелни по време на зареждането.

Основни разлики между жичните и безжичните мишки

мишка с кабел или без кабел
Жична и безжична мишка

Съществуват няколко основни разлики между жичните и безжични мишки, които например по време на игра могат да са от съществено значение. Една от тях е времето за реакция.

Но ако сте потребител, който пътува често и е заложил на безжична мишка, тогава консумацията на енергия е основен водещ аспект за вас.

Тук ще се спрем на разликите и как те влияят върху цялостното представяне:

Източник на захранване

За потребители, за които мобилността е от съществено значение и ценят предимствата на безжичните мишки е добре да отбележим, че тези устройства работят с батерии, което изисква зареждане или смяна на батериите. Докато безжичните мишки , които се предлагат с кабел за зареждане, ще спестят неудобни ситуации .

Свобода на движение

Дългият и лесно заплитащ се USB кабел на жичната мишка я прави не толкова удобна по времена дълги пътувания. В този аспект, безжичната мишка е по-преносима и по-удобна, като същевременно предлага повече свобода на движение и не ограничава работната повърхност до дължината на кабела.

Съвместимост

Има огромна разлика в съвместимостта между жичната и безжична мишка. Жичната мишка изисква свързване към свободен USB порт. Докато Bluetooth мишката е съвместима с всяко устройство, което има вграден bluetooth приемник.

Скорост

Тъй като предава информация чрез радио протокол, безжичната мишка обикновено е по-бавна от кабелната, която предава информацията значително по-бързо чрез проводник. Обикновено няма да забележите разликата като извършвате ежедневната си работа на компютъра, но по време на игри това може да е от съществено значение, където и най-малкото изоставане може да е решаващо.

Предимства и недостатъци при жичните и безжични мишки

Жични мишки

Основното предимство на жичните мишки е тяхната по-бърза и по-прецизна реакция и фактът, че не се нуждаят от зареждане. Друго предимство на жичните мишка е по-ниската цена. Основните недостатъци са свързани с това, че мишката ще ви лиши от свободен USB порт на компютъра, а кабела ще ограничи движението ви.

Безжични мишки

Основната слабост на безжичната мишка е функционалността и скоростта, докато нейните силни страни са компактният и удобен дизайн. Основните недостатъци са по-бавното време за реакция и възможното закъснение при по-евтините модели, както и необходимостта от редовно презареждане или смяна на батериите им.

Безжичната мишка обикновено е по-скъпа, а моделите с Bluetooth са съвместими само с устройства, които имат Bluetooth приемници. От друга страна, можете да се насладите на повече свобода на движение без никакви кабели, което го прави чудесен избор за пътуване. Разбира се, приоритетът на тези аспекти може да се промени според вашите изисквания.

Въпреки че използването на батерии или зареждането на вашата безжична мишка може да е по-малко практично от простото включване във вашия лаптоп или компютър, това става по-малко важно, когато пътувате и когато предимството на преносимост, комфорт, ергономична форма и свобода на движение са от съществено значение. На база на вашите изисквания, можете да изберете кой е най-подходящия модел за вас.

Жична или безжична мишка за игри

мишка с кабел или без кабел да изберем
Правилният избор: Жична или безжична мишка

Безжичните мишки се избягваха от геймърите поради закъснението, свързано с моделите от по-нисък клас. Повечето геймъри предпочитат прецизността и скоростта, осигурени от жични мишки.

Въпреки това, добрите безжични мишки, които обикновено са по-скъпи, може да имат също толкова ниска латентност като жичните мишки, до точката, в която разликата е невъзможно да се регистрира от човешките сетива.

Какво да избера: жична или безжична мишка

Както споменахме по-горе, крайното решение винаги ще зависи от вашите приоритети. Например, ако пътувате или използвате лаптопа си всеки ден, използването на безжична мишка ще бъде по-удобно, без кабели, които да се заплитат и с повече свобода на движение на по-широка повърхност.

Но ако сте геймър, може да се интересувате повече от прецизността, осигурена от жична мишка. Освен това, ако търсите възможно най-евтина инвестиция, кабелната мишка е както краткосрочното, така и дългосрочното решение. На първо място струва по-малко и не е нужно да се притеснявате за допълнителни разходи за батерии.

В крайна сметка всичко зависи от лични предпочитания и какво е по-ефективно за вас. Докато жичните мишки гарантират производителност и ефективност, безжичните мишки също са чудесен избор, предоставяйки ергономичен дизайн и удобство.

След всичко описано до тук, ви съветваме да тествате и двата вида мишки и сами да откриете предимствата и недостатъците, преди да направите избор.