Категории
media

В тази статия, ще се съсредоточим върху RAM паметта. Ще разгледаме каква е ролята на RAM паметта, както и спецификациите.

Какво представлява RAM паметта?

В случай, че не сте запознати какво се крие за термина RAM, накратко ще дефинираме какво точно прави този компонент.

RAM е памет с произволен достъп. Тя съхранява временно информацията, от която се нуждае компютъра ви. Когато отворите някоя програма, операционната система я съхранява в RAM паметта. Но след като изключите компютъра, операционната система изчиства всичко, което се е съхранило в RAM паметта.

Ако нямате достатъчно RAM памет, компютърът ви може да забави обхождането, когато отворите твърде много програми.

Каква е ролята на RAM паметта при игрите?

RAM паметта е от значение, защото вашата система може да извлече информацията от нея много по-бързо в сравнение с твърдия диск. Цялата информация относно играта се съхранява на твърдия или твърдотелния диск, но непрекъснатото изтегляне на информацията от там е неефективно. Поради тази причина, компютъра премества информацията, от която ще се нуждае често върху RAM паметта, за да я зареди по-бързо.

Ако RAM паметта в компютъри или геймърски лаптопи не е достатъчна, вие няма да може да съхранява всички важни файлове за играта, от които се нуждае, за да работи правилно, което води до нестабилни честоти на опресняване и недобра производителност. Недостатъчната RAM памет, може дори да не позволи дадена игра да стартира.

Важно е да се отбележи, че отделните видео карти (тези, които не са вградени в централния процесор) имат собствена RAM памет, известна като vRAM. Тази памет е различна от системната RAM, тъй като vRAM е фокусирана върху изпращането на графики на дисплея. Поради тази причина, ако искате да играете игри с висока резолюция като 4К, ще ви е необходима видео карта с повече собствена памет. Може да разполагате с 32GB RAM, но ако имате само 2GB vRAM, производителността няма да е тази, която изисквате.

По-добре ли е да разполагате с повече RAM?

Тъй като RAM паметта позволява на игрите да се зареждат ефективно, може да помислите, че добавянето на още RAM памет ще доведе до по-добра производителност. Това не е така. Ако разполагате с повече RAM памет, която не може да бъде запълнена, резервата остава неизползваема.

Ако разполагате с 64GB RAM памет, но използвате само 2GB, за да играете игри (720р), които не натоварват, останалата памет остава неизползваема. Повечето RAM има смисъл само ако сте решили да надстройвате във времето.

Колко RAM памет ми е необходима за игри?

Общоприетото базово ниво е 8GB за обикновени игри. Но по време на тестове е установен превес в производителността между 8GB и 16GB RAM.

Докато можете да използвате дори 4GB за много по-стари игри, няма голяма причина да асемблирате нова система с толкова малка RAM памет. Тъй като игрите продължават да стават по-сложни и изискват повече RAM, 4GB няма да са достатъчни.

Ако искате да поддържате вашата система или да използвате компютъра си за редактиране на видео или тежка многозадачност, тогава 16GB е чудесен избор. Дори да не виждате голяма полза по време на гейминг, този ъпгрейд ще се изплати в бъдеще.

RAM спецификации оказващи влияние върху гейминга

RAM памет Corsair

DDR наименования

Почти всеки модул RAM памет, е обозначен като DDR и номер на версията. DDR означава Double Data Rate, която означава, че паметта пренася два пъти повече информация за цикъл. С течение на времето тази технология се подобри, което доведе до DDR2 и последвалите ги версии.

DDR2 е доста остаряла, така че едва ли ще срещнете този тип памет. Все още виждаме DDR3 памет, но настоящия и най-разпространен стандарт е DDR4. DDR5 все още не е налична в търговската мрежа.

Различните поколения RAM памети не са съвместими помежду си, така че не  можете да включите DDR4 модул в дънна платка с DDR3 слотове. Ако искате да си закупите допълнителна RAM памет за вашия компютър, уверете се, че съответства на това, което поддържа вашата дънна платка. Ако ще асемблирате нова машина, насочете се към DDR4 модули.

Тактова честота

РАМ памет G.Skill

Друга важна спецификация е тактовата честота. Измерва се в MHz (магахерц) и се отнася до това колко цикъла RAM паметта може да изпълни за секунда. Например, 2666MHz изпълнява 2666 милиарда цикъла всяка секунда.

Колкото по-голямо е това число, толкова RAM паметта е по-бърза. По-бързата RAM е по-добро решение, но в повечето случаи е незабележимо. DDR стандарта и тактовата честота са свързани, например при DDR2, стойностите на тактовата честота не са високи. Спокойно можете да се спрете на текущия стандарт DDR4, при който ще получите прилична скорост.

Ако използвате два модула RAM памет от едно поколение с различни тактови честоти, те ще работят, но на по-ниската скорост. Вашата дънна платка, също може да ограничи наличната скорост.

При спецификациите на RAM паметта, ще срещнете и така наречените тайминги 5-9-5-23. Те илюстрират колко латентност има RAM, когато отговаря на заявки. Повечето потребители не би трябвало да обръщат внимание на тази спецификация, капацитета и поколението са по-важни.

Брой модули

При избор на RAM памет е важно да обърнете внимание колко слота за памет ви предлага дънната платка. Повечето дънни платки поддържат двуканална памет. Това позволява на вашата система да използва два модула едновременно, което предоставя леки предимства.

Да речем, че искате да поставите 16GB памет във вашия компютър. За да се възползвате от двуканалния режим е желателно да си закупите два модула от по 8GB. Ако дънната ви платка има повече от два слота, уверете се, че сте поставили модулите на правилните места.

Заключителни думи

Разгледахме няколко аспекта от ролята на RAM паметта. По-долу обобщаваме най-важните моменти:

  • RAM е единица за краткосрочно съхранение, използвана за временно съхраняване на данни от играта, която играете.
  • 8GB е основата за игрите днес, но 16GB е добра възможност за бъдещето.
  • Докато DDR5 не се появи на пазара, използвайте DDR4 RAM (освен ако не сте ограничени от дънна платка с DDR3 RAM слотове).
  • Колкото по-висока е тактовата честота на RAM, толкова по-добре, но това има минимален ефект в реалния свят. По-високите цикли идват с по-нови поколения DDR. Паметите RAM с различни тактови честоти, ще работят на най-ниската скорост.
  • Помислете за броя на слотовете на дънната ви платка, когато решавате да закупите RAM.

 

Какво е RAM памет - прочетете тук!

  • 25.07.2019