Категории
media

Това е идеален метод за тестване на други операционни системи, като Windows 10 или алтернативни Linux операционни системи. Може да използвате също виртуални машини, за да стартирате софтуер, който не е предназначен за вашата операционна система. Например, можете да стартирате Windows програми на Мас с виртуална машина.

Какво представлява виртуалната машина?

Виртуалната машина е програма, която действа като виртуален компютър. Тя работи на текущата ви операционна система (хост операционна система) и осигурява виртуален хардуер за виртуалните операционни системи. Виртуалната операционна система работи в прозорец на вашата хост операционна система, точно както всяка друга програма на вашия настолен компютър.

От гледна точка на виртуалната операционна система, виртуалната машина е реален, физически компютър.

Софтуерът за виртуализация на виртуалната машина, наречен Hypervisor, обработва виртуалния хардуер, включително процесор, памет, твърд диск, мрежов интерфейс и други устройства. Виртуалните хардуерни устройства, предоставят информация на Hypervisor-а за действителния хардуер на вашата физическа машина. Например, виртуалния твърд диск на виртуалната машина е съхранен във файл, намиращ се на вашия твърд диск.

Можете да имате няколко виртуални машини, инсталирани на вашата система. Вие сте ограничени единствено от капацитета на твърдия диск, с който разполагате на компютъра си. След като сте инсталирали няколко операционни системи, можете да отворите програмата за виртуална машина и да изберете коя искате да стартирате. Виртуалната операционна система стартира и работи в прозорец на вашата операционна система, въпреки, че можете да я стартирате и режим на цял екран.

Виртуална машина на vmware

Практически приложения за виртуални машини

Тествайте новите версии на операционните системи: Можете да изпробвате Windows 10 на вашия компютър с Windows 7, ако все още не сте готови да преминете към друга операционна система.

Експериментирайте с други операционни системи: Инсталирането на различни Linux вариации във виртуалната машина, ви позволява да експериментирате с тях и да научите как работят.

ubuntu на виртуална машина

Използвайте софтуер изискващ остаряла операционна система: Ако имате важно приложение, което работи само на Windows XP, можете да инсталирате ХР във виртуална машина и да го стартирате там. Това ви позволява да използвате приложение, което работи само с Windows XP, без да го инсталирате на вашия компютър. Това е важно, тъй като Windows XP вече не се поддържа от Mirosoft.

Стартирайте софтуер, предназначен за други операционни системи: потребителите на Мас и Linux могат да стартират Windows във виртуална машина, за да използват софтуера на Windows. За съжаление, игрите са проблем. Програмите за виртуална машина не позволяват гладък гейминг.

Тествайте софтуера на няколко платформи: Ако трябва да тествате дали дадено приложение работи на няколко операционни системи, можете да инсталирате всяко от тях във виртуална машина.

Консолидиране на сървъри: За фирми, работещи на няколко сървъра могат да поставят някои във виртуални машини и да ги стартират на един компютър. Виртуалните машини могат да бъдат премествани между физически сървъри.

Препоръчителен софтуер за виртуални машини

VirtualBox е чудесно приложение с отворен код, което работи на Windows, Mac и Linux. Този софтуер няма търговска версия. Това означава, че всички функции са достъпни, включително разширените функции като снапшот. Това ви позволява да запазите състоянието на виртуалната машина и да се върнете към това състояние в бъдеще, което е чудесно за тестване.

програма за виртуална машина virtualbox

VMware Player е друга добре известна програма за Windows и Linux. VMware Player е безплатно копие на VMware Workstation (търговско приложение), така че няма да имате достъп до пълния набор от функции.

Въпреки това, VirtualBox и VMware Player са програми, които предлагат безплатни основни функции.

vmware player

Зареждане на операционна система във вашата виртуална машина

За да инсталирате операционна система във виртуална машина, ще ви трябва диска за инсталиране на операционната система. Създаването на инсталационен носител за Windows 10 ще ви е от полза. Може да използвате и ISO файл с изображение, който Linux разпространява често.

Виртуалните машини не се ограничават само до настолни операционни системи - можете дори да инсталирате Android на Windows 10.