Категории
media

Дали външната графична карта е производителна колкото вътрешната? Струва ли си да вложите толкова много пари за външна графична карта? Колко е ефективна? За съжаление, очакванията и реалността могат да се различават.

Как работят външните графични карти?

В повечето случаи, ще видите външна графична карта свързана към док станция. Външната докинг станция за графичните карти има PCIe слот за графичната карта и обикновено се свързва към компютъра чрез Thunderbolt или USB Type-C кабел.

Използването на докинг станция е лесно, като инсталирането на картата, инсталирането на драйверите, инсталирането на всички компоненти за компютър, рестартирането и инсталирането на всеки потребителски софтуер. (Разбира се, вашия опит ще варира от вашия хардуер и усвоени знания.)

След като направите необходимите настройки, компютъра ви ще насочи графичните заявки към външния графичен процесор, съвместно стандартния, наличен на вашия компютър. На теория този процес, ще ви донесе по-добра графична производителност, тъй като преносимите компютри не разполагат с графична мощ на обработка. (Имайте предвид, че можете да използвате външен графичен процесор за вашия десктоп, но те са много по-често срещани при преносимите компютри.)

Чрез по-голямата, по-мощна карта получавате по-добра графична производителност. Може би дори достатъчно, за да играете някои графично интензивни игри. Звучи страхотно, нали?

1. Производителност.

За съжаление, използването на външна графична карта не ви дава същата производителност, каквато бихте получили от вътрешна десктоп графична карта. Колко ефективност губите тогава? От 10 до 15%. Това не е голяма загуба, особено като се има предвид мощността на най-новите графични карти от висок клас, които можете да закупите днес.

Загубата е нещо, което трябва да имате предвид. Ако се надявате да играете най-новите заглавия на ултра високи настройки, външната графична карта няма да може да се справи с тях. Това не означава, че външния графичен процесор няма да подобри графичното представяне на вашия преносим компютър. Но подобренията няма да са толкова големи.

Защо не? Предимно, защото преносимите компютри не са настроени да се справят с толкова голяма мощност. А ако могат, то най-вероятно имат вграден графичен процесор, който обезсмисля нуждата от външна видео карта. Освен това, PCIe портът може да прехвърля данни много по-бързо, за разлика дори от последните стандарти на Thunderbolt и USB Type-C , които не могат да съответстват на тези скорости.

Имайте предвид, че не всички процесори са проектирани да работят с външен графичен ускорител. Това важи особено за по-старите процесори.

2. Външните GPU докинг станции са скъпи.

Въпреки, че външните GPU докинг станции включват само платка с PCIе порт и конектор за свързване, то те са скъпи. Някои докинг станции са съвместими само с определени марки преносими компютри. Това е друг аспект, върху който трябва да помислите при избор на външна графична карта. Тук искам да спомена, че някои лаптопи, които не са сертифицирани да работят с конкретна външна графична карта, всъщност могат да сработят след няколко настройки.

3. Проучването е важно.

Външните графични докинг станции имат голямо разнообразие от съвместими възможности. Например:

  • OWC Mercury Helios 3 побира видео карти до 7.75";
  • В Akitio Node могат да се инсталират малки, компактни видео карти;
  • Графичния усилвател на Alienware не разполага с никакви USB или Thunderbolt портове, вместо това използва свой собствен конектор;
  • HP Accelerator Omen разполага със SATA порт за свързване на допълнителен твърд диск или SSD;

Освен това, всеки от изброените външни графични ускорители се предлага със специфични изисквания за съвместимост. Както вече споменахме, Alienware Graphics Amplifier има собствен конектор и ще работи само с Alienware преносими компютри. Razer Core работи само с Thunderbolt 3. ASUS ROG XG Station 2 е неясно с кои не-Asus продукти ще работи.

Накратко, ако искате външен графичен ускорител, трябва да отделите известно време за проучване, за да сте сигурни, че ще сработи с вашия преносим компютър.

Ще получите по-добра графика

Въпреки недостатъците, външните графични ускорители работят. Ще получите по-добра графична производителност от преносимия си компютър, което ще ви позволи да играете игри или да стартирате приложения, които не биха работили без външния ускорител. Има много показатели, които доказват, че външните графични карти осигуряват голяма производителност в графичната мощ, особено в MacBooks.

Външните графични процесори, ще стават все по-добри

Проблема с Thunderbolt/USB Type-C трафика няма да изчезне мигновено. Хардуера и софтуера на външния графичен ускорител, ще продължат да се подобряват. Все повече потребители започват да се интересуват от външната графична мощност. Това е стимул за производителите да продължат да подобряват технологиите.

Кои са най-добрите външни графични ускорители?

Ще ви предложим няколко външни графични карти според вашите изисквания и бюджет:

Gigabyte е дългогодишен производител на видео карти и неговия AORUS Gaming Box предлага голяма мощ в сравнително стилна докинг станция. AORUS Gaming Box се предлага с 8GB GTX 1070 Mini ITX, която е по-малка от еквивалентния десктоп вариант, но все пак предлага висока производителност.

Тази стилна докинг станция се свързва към преносимия компютър, използвайки Thunderbolt 3. GTX 1070 Mini ITX включва един HDMI порт, един DisplayPort и два DVI порта, както и четири USB 3.0 порт. Друго предимство е теглото. Тежи около 4.4кг, което я прави лесна за пренасяне.

Akitio Node Pro предлага много предимства. Първото е допълнителен захранващ блок с мощност 500W. В моменти, когато имате нужда от максимална мощност, можете да го включите за оптимална графична производителност.

Освен това винаги можете да замените AMD с Nvidia когато решите.

Ще откриете, че Node Pro е значително подобрен в сравнение с предшественика си - стандартния Akitio Node. Node Pro тежи 4.6кг, което го прави лесен за пренасяне. Недостатък са единствено физическите размери на кутията. Докинг станцията разполага с един Displayport и два Thunderbolt 3 порта.

Необходим ли ви е външен графичен ускорител?

Информацията до тук, трябва да ви даде добра представа за това, което можете да получите от външния ускорител. В крайна сметка, такъв бюджет можете да отделите и за асемблиране на гаймиг компютър с висока мощност. Но ако все пак се нуждаете от преносим компютър, външния ускорител е чудесен избор за повишаване на графичната ефективност.