media

Първата QLC матрица ще е с 33% по-плътна от TLC, което ще позволи 1 терабит плътност.

SSD устройствата са на път да доставят повече място за запис, на по-ниска цена. Intel и Micron, преди дни анонсираха доставката на първата Quad-Level Cell NAND матрица, която предлага три пъти повече място от предходните технологии.

QLC технологията съхранява четири бита в NAND клетка, което е значително увеличение в сравнение с TLC (Triple-Level Cell) NAND.

Защо това има значение: Тъй като потребителите се нуждаят от по-голям капацитет за съхранение, производителите на SSD дисковете се опитват да добавят допълнителни слоеве, за да отговорят на тези изисквания. Intel и Micron предоставят матрица, способна да поддържа 1 терабит информация.

По-голям капацитет

SSD капацитета нараства постепенно. Първите SSD използват Single-Level Cell и съхраняват един бит на клетка. Появиха се и Multi-Level Cell със своите два бита на клетка и три бита на клетка с Triple-Level Cell технологията. С QLC, Intel и Micron са постигнали следващата стъпка.

"С въвеждането на 64-слойна 4-битова / клетъчна NAND технология, постигнахме 33% по-висока плътност на масива в сравнение с TLC, което ни позволява да произведем първата налична 1 терабитова матрица в историята на полупроводниците", заяви изпълнителния вицепрезидент на Micron, Скот Дебоер. „Продължаваме иновациите с флаш технологията с нашата 96-слойна структура, кондензирайки още повече данни на по-малки пространства, отключвайки възможностите за натоварване и изграждане на приложения.

ssd с qlc nand клетки

Intel, която имаше съвместни усилия в областта на научноизследователската и развойната дейност, също разказаха за технологичното въздействие. "Комерсиализирането на 1Тb 4 битова / клетъчна технология е голям етап в историята на NVM и е възможно благодарение на редица иновации в технологиите и дизайна, които допълнително разширяват възможностите на нашата Floating Gate 3D NAND технологията", заяви вицепрезидентът на Intel. "Преминаването към 4 битова / клетъчна технология дава възможност за завладяване на нови работни точки за плътност и цена в дейта центровете и съхранението на данни на клиентите."

Освен нововъведената QLC технология, Intel и Micron обявиха също трето поколение 3D NAND, което трябваше да осигури 50% увеличение на слоевете. И от двете компании заявиха, че и двете технологии използват CMOS под CuA, за да намалят размера на матрицата и да увеличат производителността. Пластиките за новите QLC се произвеждат във фабриките на Micron в Сингапур, както и във фабриките на Intel на 300мм пластики.

Нито една от компаниите не е посочила кои клиенти са закупили новите матрици, нито дали потребителите могат да ги купят. Още по-важно: Няма обявена цена.

Ако все пак искате да тествате новата технология, от Micron обявиха първия SSD, базиран на QLC, насочен към центровете за данни. Micron 5210 ION ще се предлага в стандартен 2.5-инчов форм фактор с интерфейс SATA и с размети от 1.92TB до 7.68TB.

  • 22.05.2018