media

Всеки един потребител притежава ценни файлове като лични документи, снимки или аудиофайлове и ги съхранява на твърдия диск. Но не трябва да забравяме, че повечето електронни устройства за съхранение, включително твърдите дискове, имат ограничен срок на експлоатация. Средната продължителност на живот на HDD диска е около 5-10 години, в зависимост от типа и производителя и може да намалее, ако се наблюдават силни температурни промени, влажност и други.

Тъй като голяма част от потребителите днес разполагат с външни и вътрешни твърди дискове, вероятно срока на експлоатация варира между 3 и 5 години. Това е изключително кратко време за надеждно съхраняване на важни данни.

В най-добрия случай, повредите в твърдите дискове протичат постепенно, като ви дават възможност да реагирате, да си направите копие на всички важни данни, да подмените проблемното устройство, преди да сте загубила цялата си информация. Има множество признаци, които подсказват за проблем с устройството за съхранение.

1. Забавена работа на компютъра, често замръзване или син екран.

Това са много неспецифични признаци, които могат да бъдат причинени и от много други неща. Независимо от това, какво се крие зад тези симптоми, е препоръчително да направите копие на данните си. Ако тези проблеми възникнат след преинсталация или в безопасен режим на Windows, е почти сигурно, че това се дължи на повреда в даден хардуер.

Бавен компютър

2. Повредени данни.

Ако откриете файлове, които не се отварят или ако съдържат повредена информация, въпреки че файлът е запазен без грешки или ако файловете започнат да изчезват е време да предприемете мерки.

Докато тези признаци могат да се дължат на множество проблеми, възможно е твърдия диск да е за смяна.

Повредени данни

3. Наличие на лоши сектори.

Лошите сектори са области на твърдия диск, които не поддържат целостта на данните. Те са автоматично маскирани от операционната система и по този начин е трудно да се идентифицират, особено ако големи части от диска се използват в дадения момент.

Можете да проверите диска за евентуални грешки, които Windows все още не е забелязал. Ако сте с операционна система Windows 7, кликнете върху Старт (Start) менюто > Компютър (Computer) и кликвате с десен бутон върху диска или дяла, който искате да проверите. Избирате Свойства (Properties), в прозореца, който се отваря, преминете към Инструменти (Tools) и кликнете върху Проверка (Check now)... в прозореца Checking Disk поставете отметка до Автоматично поправяне на файлови системи и грешки (Automatically fix file system errors) и Сканиране (Scan), за да се опитате да възстановите лошите сектори.

Проверка на диск HDD

Windows също така, ще провери за лоши сектори, когато изпълните пълен формат на chkdsk командата.

4. Странни звуци.

Когато чуете странни звуци от твърдия диск, най-вероятно той трябва да се подмени. Повтарящият се звук най-вероятно е причинен от главата на диска, която се опитва да запише информация. Но ако звука наподобява скърцане, това показва, че лагерите или моторът на шпиндела не работят правилно.

5. S.M.A.R.T.

Има инструменти, които имат за цел да предскажат отказ на твърдия диск чрез четене на S.M.A.R.T. (Мониторинг, Анализ и Репорт) данни, които се записват от операционната система. За съжаление, както и повечето други методи изброени по-горе S.M.A.R.T. е ненадежден в предвиждането на отказа на твърдия диск. Но ако имате работещ хард диск, можете периодично да използвате този инструмент за отчитане на евентуални грешки.

Тест на диск

Какво да предприемете, ако мислите, че твърдия ви диск е проблемен?

Първото, което трябва да направите е да направите копие на всички важни ваши файлове, като използвате флаш памет, карта памет или външен диск и да се обърнете към сервиз за тест и подмяна. Ако все пак ви е трудно да копирате важната си информация, можете да използвате услугите на съответния сервиз.

Резервно копие на данни

Съвета ни е да не разчитате на знаци или софтуер, за да ви уведомят дали твърдия ви диск е повреден или има проблеми. Повредите понякога се случват неочаквано, без никакви признаци. Най-разумното действие е да правите копие на информацията си.

  • 12.07.2019