Категории
media

Твърдотелните дискове (SSD) са по-бързи, по-стабилно и енергоспестяващи за разлика от традиционните твърди дискове. Но SSD устройствата не са безупречни и повреда може да настъпи преди експлоатационния им живот.

В тази статия, ще ви предоставим информация кои са евентуалните признаци при повреда и какви действия може да предприемете.

Как точно се случва повредата при SSD?

За разлика от HDD, в SSD няма физически движещи се части, така че проблемите, които можете да срещнете при твърдите дискове не се отнасят до твърдотелните. Въпреки това, докато компонента за съхранение не е податлив на механична повреда, други са.

SSD изискват кондензатор и захранващи устройства, които са уязвими към неизправности - особено в случай на пренапрежение или прекъсване на захранването. Всъщност, в случай на прекъсване на електрозахранването, SSD устройствата са известни с повреда на съществуващата информация, дори и самото устройство да не е повредено напълно.

Другият възможен проблем е, че имат ограничени цикли четене / запис, което съществува при всички видове флаш памет.

Ако сте закупили SSD през последните няколко години, проучванията показват, че новите твърдотелни дискове са по-малко податливи на проблеми при четене / запис в сравнение със старите.

Така или иначе, цикъла четене / запис, ще повлияе на това дали можете да записвате информация. Но все още, ще можете да четете информация от SSD устройството и съответно, ще можете да си направите копие на всичко, което ви е важно. И следователно, ще ви е необходимо да знаете каква е степента на повредата и дали е необходима смяна на устройството.

Как да проверите състоянието на вашето SSD устройство?

CrystalDiskMark

SSD дисковете се характеризират с безшумна работа и при евентуален проблем звука не би ви помогнал да се ориентирате, за разлика от традиционните твърди дискове. Най-безпроблемният и надежден начин да разберете дали вашето устройство работи гладко е да инсталирате софтуер, който да проверява за проблеми. Потребителите на Windows, могат да използват CrystalDiskMark, докато потребителите на Mac -  Smart Reporter Lite.

1. Грешки свързани с дефектирали блокове.

hdsentinel

Подобно на дефектиралите сектори при HDD, при SSD устройствата са възможни дефектирали блокове. Обикновено, компютърът се опитва да чете или записва, но това отнема необичайно дълго време и резултата е разочароващ и системата се отказва от съобщение за грешка.

Признаците за дефектирали блокове са:

 1. Файлът не може да бъде прочетен или записан на диска.
 2. Файловата система/компютъра трябва да бъдат поправени.
 3. Активните приложения често спират да работят и се сриват.
 4. Чести грешки при преместване на файлове.
 5. Като цяло диска работи бавно, особено при достъп до големи файлове.

Ако сте забелязали някои от изброените по-горе признаци, ви съветваме да стартирате Crystal Disk Mark или Smart Reporter Lite или Hard Disk Sentinel и да проверите дали има някакви физически проблеми с устройството. Ако откриете проблеми, направете резервно копие на информацията, която искате да защитите и си купете нов твърдотелен диск.

2. Файловете не могат да бъдат прочетени или записани.

error code -36

Има два начина, по които дефектиралите блокове могат да повлияят на вашите файлове:

 1. Системата открива дефектиралия блок по време на запис и отказва да запише информацията.
 2. Системата открива дефектиралия блок след като информацията е записана и отказва да прочете съответните файлове.

В първия случай, файловете никога не са били записани и съответно не са повредени. Обикновено системата ще разреши автоматично. В случай, че това не стане можете да съхраните файла на друг носител или да го архивирате в облачна услуга, след това рестартирайте компютъра и отново опитайте да запишете информацията на диска.

При втория случай, за съжаление, информацията няма да може да бъде извлечена лесно. Можете да опитате с някои методи да възстановите информацията, но в повечето случаи няма да успеете. При положение, че даден блок е дефектирал, информацията от него няма да може да бъде спасена.

3. Файловата система се нуждае от поправка.

Recovery

Някога виждали ли сте съобщение за грешка като това, изскачащо на екрана ви? Понякога това може да се случи просто, защото не изключвате компютъра си правилно. Но е възможно проблема да е причинен от дефектирали блокове или повреден конектор.

За щастие, Windows, MacOS и Linux разполагат с вградени инструменти за поправка на файловата система. При такава грешка всяка операционна система, ще ви подкани да използвате съответния инструмент.

Има шанс да загубите някои данни по време на този процес и възстановяването им може да е трудно. Това е още една добра причина, да архивирате всяка важна информация периодично.

4. Чести сривове по време на зареждане.

Син екран

Ако компютъра ви се срине по време на процеса на зареждане, но работи добре след натискане на ресет бутона, най-вероятно проблема е в диска. Може да е дефектирал блок или още по-лошия вариант, време е да смените устройството. Докато все още имате време, направете резервно копие на данните си.

За да проверите какъв точно е проблема, стартирайте един от гореспоменатите инструменти за диагностика. Ако сте архивирали данните си, може да се опитате да форматирате SSD диска и да преинсталирате операционната система.

5. SSD диска ви позволява единствено да четете информация.

Грешка при копиране

Този проблем, не е често срещан, но все пак е възможен. Вашия твърдотелен диск може да ви откаже да записва данни. Въпреки това, той може все още да работи само в режим на четене. Но за щастие, все още можете да направите резервно копие на всички важни данни.

Как да удължите живота на един твърдотелен диск?

 • Избягвайте екстремни температури и осигурете добро охлаждане на вашия компютър.
 • Можете да предпазите компютъра си от прекъсвания на електрозахранването и електрически колебания, като за тази цел спокойно можете да разчитате на UPS.
 • Освободете допълнително пространство на SSD устройството, на което можете да премествате информация от дефектирали блокове.


Признаци за повреди по твърдите дискове / HDD
  • 19.07.2019