Категории
media

Ако процесорът е мозъкът на вашия компютър, дънната платка е сърцето - това е мястото, където се свързват всички части и кореспондират помежду си. Защитата на дънната платка от повреди е от първостепенно значение.

1. Предпазване от късо съединение.

Този проблем е по-разпространен при настолните компютри, но също така (все още рядко) се среща и при лаптопите. Ако искате да сглобите свой собствен компютър и не е направено правилно, можете да създадете предпоставка за късо съединение.

Дънната платка провежда електричество и го предава на другите компоненти, така че не е добре да влиза в контакт с метал, като самия корпус на кутията например. Разхлабеният охладител на процесора често причинява непоправими щети на дънната платка. Не допускайте и хлабави кабели, често срещана грешка.

Дънна платка от настолен компютър

В процеса на сглобяване на компютъра, трябва да поставите правилно дънната платка. Има няколко винта, които да използвате, за да я прикрепите към кутията. Уверете се, че всеки един винт е добре стегнат. Всеки един недобре стегнат винт, може да причини късо съединение, което от своя страна може да бъде безвъзвратно за дънната платка.

Накратко, вътрешността на компютъра ви трябва да е чиста и организирана. Ако дънната платка влезе в контакт със свободно движещ се обект (например винт), това може да причини късо съединение.

2. Защита срещу напрежения на тока.

Дънната платка е мястото, където е свързан захранващия блок (PSU). Важно е да закупите подходящия блок за вашите нужди - ако компонентите се нуждаят от повече захранване, отколкото захранващия блок може да осигури, това ще доведе до отказ на компонентите.

Но по-честия проблем на дънните платки са пренапреженията на захранването. Някои електрически устройва в дома ви изискват по-голяма мощност, като климатиците. Виждали сте предполагам как осветлението премигва, когато такива устройства се изключват. Това е така, защото черпят повече електричество и предизвикват скок.

Разклонител със защита

Когато се изключат, отнема няколко секунди докато тока се регулира. И за тези няколко секунди, той ще бъде пренасочен към друго устройство, като осветлението или компютъра ви. Това е най-основното обяснение на пренапрежението. Това се случва по-често отколкото си мислите, в зависимост от настройката на захранването, електрическата мрежа на населеното място и дори от метеорологичните условия (като светкавици например).

Повечето захранващи блокове и дънни платки могат да регулират напреженията си, за да се справят с малки напрежения. Но ако е голямо, то може да повреди дънната платка и дори свързаните с нея компоненти за компютър. Това е един от основните проблеми, които не обмисляме достатъчно. Единственото решение е да закупите UPS или протектор.

3. Почистете вентилационните отвори.

Топлината е враг на електрониката. Компютърните компоненти трябва да бъдат добре охладени, за да работят правилно. Те самите генерират много топлина. Ето защо разсейването на топлина е от съществено значение за компютрите, зависимо дали пасивно или активно.

Ако използвате ежедневно преносимия си компютър е добре поне веднъж в годината да му се прави профилактика в специализирани сервизи. Топлината може да доведе до деформиране на дънната платка.

Компютърно охлаждане

Как да проверите дънната платка за повреди

Повредата на дънната платка не е толкова лесна за диагностициране, колкото другите хардуерни части. Най-просто казано, когато компютъра ви не се включва изглежда, че е налична хардуерна грешка (в редки случаи грешката може да е софтуерна). Но не винаги можете да предположите, че проблема е в дънната платка. Въпреки това, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да проверите дали проблема е в дънната платка.

Дънна платка

1. Включете захранването и вижте дали има налични светлинни индикации. Ако са неналични светлинни индикации, проблемът е или в захранването или в дънната платка. Сменете захранването и включет отново, ако липсват светлинни индикации, вероятно дънната платка е повредена.

2. Ако има налична светлинна индикация, проверете основните положения на компонентите на вашия компютър, т.е. процесора и оперативната памет. Свържете само тези два компонента и вижте дали дънната платка се зарежда в BIOS или UEFI.

3. Ако все още не можете да включите компютъра, проверете CMOS батерията на вашата дънна платка. Ако компютърът ви е на повече от година, има вероятност да се наложи батерията да бъде сменена.

CMOS батерия

Бийп кодове

Всички дънни платки притежават самодиагностичен инструмент. Ако има налична грешка, дънната платка сигнализира чрез серия от звукови сигнали. Това всъщност са бийп кодовете и могат да варират в зависимост от производителя, но до голяма степен са едни и същи.Поредица от повторни дълги звукови сигнали например, показват проблем свързан с RAM паметта.

Можете да проверите бийп кодовете на сайта на съответния производител на дънната платка. Това трябва бързо да ви помогне да диагностицирате проблема и потърсите решение.