Категории
media

Вашият компютър: Отвън и отвътре

Независимо вашия опит с компютрите, винаги има нещо ново, което да научите. Компютрите и техните компоненти са многофункционални. Технологията и хардуера вътре в тях непрекъснато се развиват и детайлите могат да бъдат променени.

Но някои неща остават постоянни: CPU, RAM, GPU, PSU, дънните платки, твърдите дискове, твърдотелните дискове, кутиите и прочие. Докато техническите им характеристики се променят, тяхната функция остава същата. В това ръководство ще определим точно какво прави всеки един компонент, защо го прави и защо това е важно.

Компютърна кутия

Най-очевидния компонент, от който да започнем. Част от потребителите, възприемат кутията като компонент, който просто обединява останалите части в единна система, но правилния избор на кутия е от съществено значение за въздушния поток, шумоизолацията, както и за задържането на прах.

Разположение на компонентите в компютърни кутии

Разположението на компонентите в кутията е от особено значение, макар, че до голяма степен е стандартизирано. Може би най-широко използваното разположение на компонентите е следното:

кутия за компютър

Въздушен поток в кутията

Въздушния поток е един от най-важните фактори за ефективност. Компонентите на вашия компютър могат да загряват, което води до по-кратък експлоатационен период. Добрия въздушен поток може да ги охлади, като увеличи надеждността и продължителността им на живот.

Много настолни компютри се предлагат с един или два вградени вентилатора. Някои кутии имат допълнителни монтажни отвори, което ви позволява да добавите допълнителни вентилатори. Най-често срещаните размери на вентилатори са 140мм и 120мм. 80мм вентилатори обикновено се срещат на по-малки кутии. Не толкова срещани размери при вентилаторите са 92мм, 60мм и 40мм.

Съществуват три основни модела въздушни потоци:

 • Negative Pressure (отрицателно налягане): когато изпускателния въздушен поток превишава всмукателния, се създава градиент на отрицателно налягане, който ефективно смуче горещия въздух от кутията.
 • Equalized Airflow (изравнен въздушен поток): изпускателния и всмукателния въздушен поток са с еднаква сила, създават „аеродинамичен тунел” за отстраняване на горещия въздух.
 • Positive Pressure (положително налягане): когато входящия въздушен поток надвиши изпускателния, се създава градиент на положително налягане, който изхвърля горещия въздух от кутията.

Наличието на няколко вентилатора е сигурен начин за поддържане на вашата система охладена – но от тук и по-шумната работа. Има три основни решения за редуциране на шума от вентилаторите:

 • Изолиране. Изолираните вентилатори предотвратяват преминаващите към кутията вибрации от шума. Това не прави физически вентилатор по-тих, но намалява общия шум. Междинните и високите кутии предоставят гумени уплътнения за тази цел.
 • Ъпгрейд. Евтините вентилатори създават шум? Обновете с по-добър вентилатор, използващ съчмени лагери. Експлоатационния им период е по-дълъг.
 • Алтернатива. Вариант е да си купите кутия с по-големи вентилатори. Те генерират един и същ въздушен поток, но на по-ниски обороти.

Изолация на шума

Тихите вентилатори снижават нивото на шума. Но те не са единствената част от хардуера, генерираща шум. Вентилатора на охлаждането на централния процесор също генерира шум. Високопроизводителната видео карта, разполагаща с три вентилатора също може да е източник на допълнителен шум.

Най-честата техника за намаляване на шума за всички хардуерни устройства е същата и като при шумните вентилатори: изолация. Изолирането на вибриращите части може драстично да намали шума. Това обикновено е евтино решение.

Технологията при компютърните кутии относно редуциране на шума не е достигнала много далече. През 2012 единствените решения бяха:

 • Намаляване скоростта на вентилатора;
 • Премахване или смяна на вентилатор;
 • Заглушаване на звука;
 • Уплътняване на кутията.

През 2017 нещата остават непроменени.

Някои кутии се предлагат с интегрирани функции, като панел за редуциране на шума, както е показано долу на снимката.

Компютърна кутия с изолация

Материала, от който е направен панела, редуцира звука, правейки работата по-тиха. Този тип шумоизолация не е напълно безпроблемен. За начало се нуждаете от значително добре запечатана кутия, което от своя страна може да повлияе неблагоприятно на топлинната ефективност. На второ място този панел може да бъде проводник за прах – допълнително изострящ топлинните проблеми.

Ръководство при избор на кутия

Кутиите имат допълнителни функции, които трябва да вземете предвид при закупуването им. Независимо дали актуализирате или тепърва ще изграждате ваша конфигурация, тук ще ви помогнем за правилния избор.

Форм фактор

Кутиите обикновено се отнасят до форм фактора на дънната платка, която могат да поберат. Вероятно, ще срещнете три „основни” размера:

Mini-ITX:

Mini-ITX кутия за компютър

Максималния размер на mini-ITX е 170мм х 170мм.

Micro-ATX:

Micro-ATX кутия за компютър

Максималния размер на micro-ATX е 244мм х 244мм.

ATX:

ATX кутия за компютър

Максималния размер на ATX е 305мм х 244мм (въпреки, че може да се срещне и размер 305мм х 254мм).

Наред с форм фактора на дънната платка, кутиите имат различни форми:

 • SFF: Small Form Factor обхваща различни компактни кутии.
 • Desktop: се превърна в общ термин, но всъщност се отнася до хоризонтален дизайн, понякога с намерение да поставите монитор отгоре му.
 • Mini, Mid и Full Tower: те представляват конвенционални вертикални кутии и се отнасят до размера на дънната платка. Full Tower обикновено е 560мм или повече, докато mid-tower е 460мм.

Терминът “midi-tower” се отнася до по-малки от средните кутии, но по-големи от mini-tower. Всъщност те са се превърнали в най-популярния размер кутии за много потребители.

Мidi-tower е идеална за Full ATX или Micro-ATX дънна платка и обикновено има място за 3 - 5 твърди диска и 2 – 3 оптични устройства. Поради постоянното увеличаване на производителната мощ на графичните процесори (GPU) е възможно да се изгради мощен геймърски компютър в midi-tower.

Т.е. вече не е необходимо да използвате  full tower кутия, за да изградите мощен компютър – въпреки, че те могат да помогнат с някои аспекти. Например, пространството между компонентите ще е по-голямо, което дава възможност за разсейване на топлината. Ще можете да инсталирате водно охлаждане, както и допълнителен твърд диск.

Разширителни клетки

Размерът на кутията определя колко разширения ще имате за вашите компоненти. Разширителните клетки обикновено се разделят на две категории: 3.5” и 5.25” клетки.

5.25” са най-големи, обикновено се намират в горната част на кутията. Обикновено могат да се използват за оптични устройства, но също така може да се монтира и специализиран хардуер, като например контролери на вентилатори, LCD панели за системна информация или дори малко по-мощно захранване.

3.5” се намират под 5.25”, което позволява инсталирането на два или повече твърди диска. 2.5” клетки обикновено са налични в конфигурации, използващи 5.25” или 3.5” конвертор или кади (допълнително чекмедже). Въпреки това, повечето кутии са предназначени специално за 2.5” устройства, тъй като популярността на SSD се увеличава.


Съдържание: