media

В тази статия, ще ви обясни какви точно са SSD устройствата, как работят, защо са толкова полезни и кои са техните недостатъци.

Компютрите и паметта

За да разберете как функционират SSD устройствата и защо са толкова полезни, първо трябва да разберем как работи паметта на компютъра. Архитектурата на паметта е разделена на три аспекта:

  • Кеш паметта;
  • Паметта;
  • Дискът за данни;

Всеки един от тези аспекти, изпълнява важна функция, която определя как те работят.

Кеш паметта е най-малката памет. Когато стартирате компютъра си, той започва да използва кеш паметта за изчисления на информация и процедури. Лентите към кеш паметта са най-кратки, което прави достъпа до данните мигновен. И тъй като кеш паметта е много малка, данните се презаписват постоянно.

RAM памети

Относно следващия аспект паметта, известна е още и като RAM (Random Access Memory) памет. Това е мястото, където компютъра ви съхранява данни, свързани с програмите и процесите, които се изпълняват активно. Достъпът до RAM е по-бавен от достъпа до кеш паметта, но само незначително.

Дискът за данни е мястото, където информацията се съхранява постоянно. Точно там се съхраняват всичките ви програми, конфигурационни файлове, документи, музикални и филмови файлове и всичко останало. Когато искате да осъществите достъп до файл или да стартирате програма, компютъра ще зареди командите от диска и в RAM паметта.

SSD дискове

Важното е да знаете, че и между трите аспекта има разлика в скоростта. Докато кеш паметта и RAM паметта работят при скорости в наносекунди, традиционния твърд диск работи при скорости в милисекунди.

По същество, диска за данни е пречка: колкото и бързи да са всички останали компоненти, компютъра може да зарежда и да записва данни само толкова бързо, колкото може да се справи това устройство.

Това е мястото, където SSD устройството е полезно. Докато традиционните твърди дискове са по-бавни, SSD устройствата са много по-бързи. Те могат значително да намалят времето, необходимо за зареждане на различни програми и процеси и ще направи компютъра ви много по-бърз.

Как работят SSD устройствата?

SSD устройствата имат същото предназначението като HDD: да съхраняват данни и файлове за дългосрочна употреба. Разликата е, че SSD устройствата използват така наречената флаш памет, която е подобна на RAM, но за разлика от RAM, която изчиства данните си, когато компютъра се изключи, данните съхранени на SSD не се губят дори и при загуба на захранване.

Ако сте разглобявали твърд диск, тогава сте виждали магнитните дискове с иглата за четене/запис. Преди иглата да може да чете и да записва, магнитните дискове трябва да се въртят.

От друга страна, SSD използват мрежа от електрически клетки, за бързо изпращане и получаване на данни. Тази мрежа се разделя на секции наречени "страници" и тези страници са местата, където се съхраняват данните. Страниците са групирани и образуват "блокове".

SSD устройствата се наричат твърдотелни дискове, защото нямат движещи се части.

HDD доск

Защо е необходимо да знаем това? Защото SSD могат да записват само на празни страници в даден блок. В твърдите дискове, данните могат да бъдат записани на всяко едно място на магнитния диск по всяко време и това означава, че данните могат лесно да бъдат презаписани. SSD не могат директно да презаписват данни в отделни страници. Те могат да записват данни само на празни страници в блок.

Тогава как SSD обработват изтриването на данни? Когато достатъчно страници в даден блок са означени като неизползвани, SSD обвързва данните на паметта на целия блок, изтрива целия блок и след това повторно възстановява данните от паметта обратно към блока, като оставя неизползваните страници празни. Имайте предвид, че изтриването на блок не означава непременно, че данните са напълно изчезнали.

Това означава, че SSD устройствата се забавят с течение на времето.

Когато имате ново SSD устройство, то се зарежда изцяло с блокове, пълни с празни страници. Когато записвате нови данни върху SSD устройство, записите на празните страници протичат с плавни скорости. Въпреки това, тъй като се записват все повече и повече данни, празните страници намаляват и остават произволни неизползвани страници, разпръснати в блоковете.

Тъй като SSD устройството не може директно да презапише отделна страница, всеки път когато искате да запишете нова информация, устройството се нуждае от:

  • Да намери блок с достатъчно страници, маркирани като "неизползвани";
  • Да запише кои страници в този блок са все още необходими;
  • Да ресетне всяка страница от този блок, за да се нулира;
  • Да презапише необходимите страници в току що нулирания блок;
  • Да попълни останалите страници с новите данни;

След като сте преминали през всички празни страници, устройството ви ще премине през този процес, ако искате да запишете нови данни. Така работи флаш паметта.

Недостатък на твърдотелните дискове

Сега, когато знаем как работи един твърдотелен диск, можем да разберем един от най-големите му недостатъци: флаш паметта може да поддържа определен брой презаписвания. Това се дължи на електрическите заряди в клетките, които периодично трябва да се нулират. За съжаление електрическото съпротивление на всяка клетка се увеличава леко при всяко нулиране, което увеличава напрежението, необходимо за запис в съответната клетка. Необходимото напрежение става толкова високо, че конкретната клетка става невъзможна за запис.

Това е причината поради, която SSD устройствата имат ограничен брой записвания. Това не означава, че експлоатационния срок на тези устройства е кратък!

  • 27.06.2018