Категории
media

Не всички USB портове са еднакви. Вашето устройство може да разполага с комбинации от USB 2.0 и USB 3.0 конектори, всеки от който може да предлага различни мощности. Знаейки изходната мощност на USB порта, вие лесно ще можете да откриете налични проблеми. Например, ако порта не зарежда достатъчно бързо устройствата, както обичайно, можете да откриете, че мощността му не е толкова висока, колкото трябва да бъде.

Как да проверите мощността на USB порта на лаптопи и компютри

зареждане на мобилни устройства чрез USB

За да проверите изходната мощност на USB порта на Windows, изтеглете безплатния USBDeview. Това е приложение, което не се нуждае от инсталация.

След като стартирате приложението за първи път, ще видите пълен списък на всички USB устройства, които някога сте използвали, както и списък на вашите USB портове. Конекторите, които понастоящем са активни на вашия компютър, се открояват с помощта на зелена отметка.

За да видите детайли за всеки един USB порт, просто кликнете двукратно върху името му. Ще видите цялата информация за съответния порт, включително кога е използван за последен път, дали е безопасно да се изключи всяко свързано устройство и още.

Обърнете внимание на полето за мощност. Там ще видите колко милиампера може да достави съответния конектор.

Полезна информация

В момента има четири USB спецификации - USB 1.0, 2.0, 3.0 и 3.1 - в допълнение да не забравим да споменем и не толкова новия вече USB Type-C. Ще посочим къде се различават значително, но в по-голямата част ще се съсредоточим върху USB 3.0. В USB мрежата има един гостоприемник и един гост (освен в случаите, в които имате включен USB хъб към USB порта на компютъра). В почти всеки случай вашия компютър е домакина, а вашия смартфон, таблет или камера са устройствата, използващи този конектор. Мощността винаги тече от гостоприемника към устройството, макар че данните могат да текат и в двете посоки, например когато копирате файлове.

Един стандартен USB 1.0 или 2.0 имат по четири пина, а USB кабела има четири проводника. Вътрешните пинове осигуряват пренос на данни (D+ и D-), а външните пинове осигуряват 5V захранване. USB 3.0 портовете добавят допълнителен ред от пет пина, така че USB 3.0 съвместимите кабели имат девет проводника. По отношение на действителния ток (mA) има три вида USB порта, диктувани от настоящите спецификации: стандартен порт за трансфер на данни, порт позволяваш зареждане на устройства (тези два вида можете да намерите на вашия компютър) и третия вид се отнася до зарядни за контакт.

В USB 1.0 и 2.0 спецификациите, стандартния порт доставя до 500mA (0.5A); при USB 3.0 до 900mA (0.9A). Зареждащите портове на компютъра и зарядните за контакт осигуряват до 1,500mA (1,5A). USB 3.1 възпрепятства пропускателната способност до 10Gbps в SuperSpeed+ режим, като с тази скорост приблизително приближава до Thunderbolt първо поколение. Той също така поддържа мощност равна на 1.5A и 3A през 5V шина.

USB Type-C е изцяло различен конектор. Той е универсален; няма значение как ще го поставите (за разлика от стандартния USB), но той ще работи, подобно на Lightning конектора на Apple. USB Type-C може да удвои теоретичната производителност на USB 3.0 и да предостави повече мощност. Apple свърза USB-C с USB 3.1 на своите 12-инчови MacBook и новия MacBook Pro. Също така виждаме USB-C на телефони; настоящите популярни модели включват Samsung Galaxy S8, Google Pixel и OnePlus 3T. Но може да има и по-стари USB портове, които поддържат 3.1 стандарта.

USB спецификацията позволява също “sleep-and-charge” порт, където USB порта остава активен дори и на изключен компютър. Може би сте забелязали това на вашия настолен компютър, където винаги има някаква мощност, преминаваща през дънната платка. Някои лаптопи също предлагат тази функция.

Въпреки това, има много зарядни устройства, които не отговарят на тези спецификации. Зарядното на iPad на Apple осигурява 2.1A при 5V; зарядното на Kindle Fire на Amazon осигурява 1.8A; и много зарядни за кола могат да осигурят от 1А до 2.1А.