Категории
media

Рано или късно всеки един потребител е поставен пред избор на нов твърд диск. Независимо дали ще замените стария или ще го използвате като допълнително устройство, избора не трябва да представлява трудност. В тази статия, ще ви представим основните характеристики, които да помогнат при избора.

  1. Твърд диск или твърдотелен диск (SSD)

Избор на hdd или ssd
SSD или HDD диск

Първото съображение при избора на устройство за съхранение е дали имате нужда от твърд или твърдотелен диск (SSD). SSD устройствата изпълняват същата функция като твърдите дискове и също така имат своите плюсове и минуси. SSD е устройство за данни , което използва флаш памет, вместо въртящи се части като твърдите дискове.

  • SSD устройствата четат и записват данни по-бързо от традиционните дискове.
  • SSD дисковете консумират по-малко енергия, което удължава живота на батерията на лаптопите.
  • SSD дисковете нямат движещи се части, така че не издават шум и имат по-дълъг живот.
  • SSD дисковете са по-скъпи спрямо гигабайт, което означава, че имат по-малък капацитет за данни от твърдите дискове.

Първото съображение при вземането на решение за закупуване на устройство за съхранение на данни е, ако парите са ограничаващ фактор и имате нужда от толкова място за съхранение, колкото можете да получите, избирате традиционен твърд диск. Ако купувате устройството главно за архивиране на данни и дългосрочно съхранение на данни, изберете традиционния твърд диск.

Ако устройството ще работи с операционна система или съдържа много често достъпни файлове и програми, тогава вместо това използвайте SSD. Скоростта и производителността са основните предимства на SSD пред HDD.

  1. Размери и интерфейси

Размер на hdd и ssd
Размер на SSD и HDD диск

След като решили дали да изберете HDD или SSD, идва реда за избор на форм фактор. Можете да избирате между 3.5 или 2.5 инчово устройство. В твърдите дискове данните се съхраняват на въртящи се метални дискове, което означава, че са необходими повече дискове за по-голям капацитет за данни. Поради тази причина настолните твърди дискове са склонни да бъдат 3.5-инчови с максимален капацитет 10-20TB, докато твърдите дискове за лаптопи са 2.5-инчови с максимален капацитет 5-10TB (в настоящия момент на писане на статията). SSD дисковете нямат движещи се части, така че могат да бъдат направени по-малки от HDD. Като такива, повечето SSD дискове се предлагат в 2.5-инчов форм-фактор. Какво ще ви е необходимо, ако трябва да поставите SSD в 3,5-инчов корпус? Предлагат се адаптери, които ви позволяват да поставите 2,5-инчовите устройства в места за 3.5-инчови.

Що се отнася до интерфейса, повечето съвременни вътрешни устройства (както HDD, така и SSD) използват SATA конектори. По-старите вътрешни твърди дискове, произведени преди стандарта SATA, вместо това използват IDE конектори. Външните устройства обаче се свързват към вашата система чрез USB порт, независимо дали са HDD или SSD.

  1. Спецификации и производителност при твърдите дискове

Капацитет. Твърдите дискове се предлагат в широк диапазон от капацитети, като се ограничават до 18TB на устройство поради физически ограничения. SSD дисковете не могат да предоставят толкова много място, а потребителските SSD дискове в момента достигат до около 5-8TB на устройство.

Скорост на трансфер. Много фактори определят производителността на твърд диск с потребителски клас, но оборотите в минута (RPM) са важни. По-високи обороти в минута означават по-бърз трансфер на данни към и от устройството.

Например едно модерно устройство може да бъде посочено като 3.0GB/s и 7200RPM. Първата стойност е скоростта на SATA, която описва теоретичната максимална скорост на SATA връзка. Нито един твърд диск не може да прехвърля данни с такава скорост. Въпреки това, 7200RPM устройство винаги ще бъде по-бързо от 5400RPM устройство.

Кеш пространство. Когато твърдият диск трябва да прехвърли данни от един сектор на устройството в друг, той използва специална област от вградена памет, наречена кеш (или буфер). По-големият кеш позволява данните да се прехвърлят по-бързо, защото повече информация може да се съхранява наведнъж. Съвременните твърди дискове могат да имат размери на кеша, вариращи от 8MB до 256MB.

Характеристики на hdd
HDD диск

Време за достъп. Традиционните твърди дискове имат няколко други фактора, които оказват влияние върху производителността, като например времето, необходимо на четеца да се позиционира за четене на данни или запис на данни в устройството.

При SSD дисковете търсете последователни скорости на четене и запис

Процент на неуспех. Тъй като твърдите дискове имат движещи се части, с времето се очаква износване, но не всички твърди дискове се износват с еднаква скорост. Някои модели са склонни да се повредят в рамките на 12 месеца, докато други имат средна продължителност на живота над шест години.

Като цяло съвременните SSD дискове са склонни да издържат по-дълго (средна честота на откази 2.0 милиона часа), отколкото съвременните твърди дискове (средна честота на откази 1.5 милиона часа). Въпреки това, за дългосрочно съхранение на данни, което остава свързано в продължение на месеци или години, твърдите дискове са по-трайни от SSD.

  1. Външен или вътрешен твърд диск

Друго, което трябва да обмислите да закупите този тип компоненти за компютър, е дали този твърд диск ще се помести в корпус за настолен компютър / корпус на лаптоп или ще се използва като външно устройство за свързване към много различни устройства.

Външните устройства са идеални за съхранение, архивиране и прехвърляне. Те обикновено се свързват чрез USB 2.0, 3.0 или 3.1, които имат максимална скорост на трансфер съответно от 60MB/s, 625MB/s и 1250MB/s. USB 3.1 е за предпочитане, разбира се, но не е от съществено значение, освен ако не прехвърляте голям обем от данни всеки ден.

Външните устройства са преносими. Те могат да бъдат споделяни между множество компютри без никакви проблеми. Просто изключете USB кабела, включете го на друго място и готово. Можете също да включите такъв в телевизор или медиен център за директно възпроизвеждане на мултимедия.

Как да изберем външен твърд диск

За външни устройства, използвани главно за прехвърляне на файлове, изберете SSD с USB 3.1 поддръжка за скорост и производителност. За външни устройства, използвани главно за дългосрочно съхранение на данни, можете да си закупите голям твърд диск.

  1. Твърди дискове за игри: PlayStation, Xbox, PC

Вашият избор на твърд диск може значително да повлияе на ефективността на игрите, поради което винаги препоръчваме SSD за игри. Тъй като скоростта на SSD далеч надвишава скоростта на HDD, игрите ще стартират много по-бързо и ще се зареждат много по-бързо между нивата, етапите и картите.

Когато избирате устройство, трябва да се придържате към параметрите на устройството:

За персонални компютри: Всеки твърд диск ще работи, стига да знаете форм-фактора на отделенията за твърд диск в кутията и типовете връзки на дънната ви платка.

За Xbox 360: Оригиналният Xbox 360 използва 2.5-инчови твърди дискове. За да надстроите или замените, ще трябва да закупите един от заместителите на Microsoft. Устройства на трети страни могат да се използват, но трябва да се прилагат със съвместим с Xbox фърмуер, което е далеч извън обхвата на тази статия.

За Xbox 360 S и E: Твърдите дискове, използвани в конзолите Xbox 360 S и E, са несъвместими с оригиналния Xbox 360 и обратно. Моделите от 4 GB имат вътрешна флаш памет, която не може да бъде премахната или заменена. Моделите от 250 GB могат да бъдат надстроени до 500 GB чрез закупуване на един от заместителите на Microsoft.

За Xbox One: Xbox One поддържа външни устройства през USB 3.0, което означава, че можете да използвате почти всеки SSD. За съжаление няма лесен начин да замените вътрешното устройство. Научете повече в нашата статия за това как да се възползвате от външните устройства на Xbox One.

За Xbox One X: Xbox One X също поддържа външни устройства чрез USB 3.0 с минимален размер 256GB. За съжаление няма лесен начин да замените вътрешното устройство и това би анулира вашата гаранция.

За Xbox Series X и S: Xbox Series X и S се предлага с разширителен отсек, подходящ за 1TB разширителна карта Seagate. Картата за разширение Seagate е оптимизирана за използване с Xbox Series X / S, но можете също да използвате USB 3.0 или 3.1 външни устройства с конзолите.

За PlayStation 3: Всички модели PlayStation 3 имат 2.5-инчови SATA устройства, които могат да бъдат заменени и надградени от потребителите без проблем.

За PlayStation 4: Всички модели на PlayStation 4, включително Slim и Pro, имат 2.5-инчови SATA устройства, които могат да бъдат заменени и надградени от потребителите без проблеми. Те също така поддържат външни твърди дискове чрез USB 3.0.

За PlayStation 5: По време на писането потребителите на PlayStation 5 могат да използват външни USB 3.0 устройства (или по-бързи).