media

Според термините на Intel, Core i9 е по-бърз от Core i7, който от своя страна е по-бърз от Core i5. Но "по-бързо" не винаги е "по-добре". Много от потребителите не се нуждаят от толкова високопроизводителни процесори, които също влияят и върху живота на батерията при преносимите компютри.

Intel Core i9 срещу Core i7 срещу Core i5

Core i9 серията получава тази допълнителна мощност, чрез добавяне на повече ядра. "Ядрото" е процесор (а не самият чип) и всяко ядро добавя повече мощност за обработка към цялостната производителност.

Core i9 серията започва с 8-ядрения Core i9-9900K. Флагманът и по-бързият процесор е 18-ядреният Core i9-9980XE. Има няколко модела между тези, всеки с различен брой ядра и тактови честоти.

Освен по-голямата скорост, с Core i9 серията се въвеждат малки промени. Ребалансира йерархията на кеш паметта, въвежда нов Turbo Boost, добавя четириканална DDR4 RAM памет и Optane Memory на Intel.

Тези характеристики до голяма степен са възможни благодарение на новия чипсет Х299 на Intel, който се използва основно от Core i9 серията. Има няколко Core i7 и Core i5 процесора, които също се базират на чипсета Х299, но те не могат да се възползват от качеството му.

Кой от тях да изберете?

процесори

В момента, Core i9 процесорите до голяма степен са налични за настолни компютри, но се срещат и при преносимите компютри.

За офиса

офис лаптоп

Общи дейности: сърфиране в мрежата, електронна поща, социални мрежи, Microsoft Office.

Добре познатия Intel Core i3, трябва да е в състояние да обслужва ефективно всичките ви нужди. Това е процесор с ниска цена и е също така енергийно ефективен, за да ви осигури по-дълъг живот на батерията. Бихме ви препоръчали Core i3-8100, един доста добър стартов процесор.

Този четириядрен процесор от осмо поколение е с 3.2GHz тактова честота и вградено Intel UHD Graphics 630 графично ядро.

Ученици и студенти

Общи дейности: Гледане на филми, слушане на музика, социални мрежи, сърфиране в мрежата, Microsoft Office, някои игри, специализиран софтуер в зависимост от учебната програма или курса.

студенти

За студенти бихме предложили или Intel Core M или the Intel Core i5 (а може и по-висок клас, ако ще се използва графичен софтуер), в зависимост от вашите нужди.

Ако няма да играете игри, но ще пренасяте лаптопа си твърде често и нямате нужда от графики, тогава Intel Core M ще ви е достатъчен. Освен това неговата енергийна ефективност го прави идеален за използване няколко часа повече.

Но повечето студенти, ще трябва да се придържат към Core i5 (или по-висока) серия. Те са производителни и дори предлагат някои графики. Освен това можете да клоквате процесора на по-голяма част от Core i5 процесорите, стига да го позволяват.

Ако искате да асемблирате настолен компютър, изберете осмо или девето поколение на Core i5. Добър избор е новия Core i5 9600K, който има шест ядра, тактова честота от 3.7GHz и може да бъде клокнат.

Геймъри

Общи дейности: Гейминг, чат, интензивен мултитаскинг.

геймър

Ако ще изграждате гейминг компютър, има два възможни сценария. Или започвате от нулата или ще актуализирате вече наличния.

Онези, които ъпгрейдват процесора си, но не искат никакви други инвестиции, трябва да погледнат далеч от новите процесори на Х299 чипсет. Ще е необходимо да подновите дънната платка, а може би и други части.

Графични дизайнери

Общи дейности: Кодиране, редактиране на видео, 3D моделиране

графичен дизайнер

Има една група потребители, които търсят висока производителност. От графични дизайнери и видео редактори до програмисти и архитекти, всички те се нуждаят от висока производителност. Добър избор би бил Core i9 9920X.

Основната причина да изберете процесор със суфикс Х пред Intel Xeon или съществуващите Core i7 са кеш паметта и RAM паметта.

Кеш паметта на процесора е онази незначителна малко известна част, която забавя работата на компютрите. Х серията променя начина, по който се променя работата с кеш паметта, така че да е по-бърз от предишните процесори на Intel. Core i9 9920X предлага 19MB L3 кеш памет.

По отношение на RAM паметта, Х сериите позволяват четириканална DDR4 RAM памет, която теоретично ви позволява да добавите до 64GB RAM.

Повечето от тези потребители не могат да позволят загуба на данни. Процесорите Хеоn поддържат технологията ECC RAM, която дава приоритет на безопасността и корекция на данните.

Ентусиасти

Общи дейности: Искащи най-доброто.

геймърски компютър

Доста просто, нали? Едно добро решение е Core i9 7980XE. 20-ядрен процесор с висока производителност. А може дори да се спрете и на новата версия Core i9 9980XE.

Разбира се, това е най-доброто, но подобренията, които ще видите са незначителни при ежедневните задачи.

Core i9 при лаптопите

Преносимите компютри от висок клас са с налични Core i9 процесори. Такъв пример е i9-8950HK (6-ядрен процесор с 14nm архитектура). Високо производителен процесор, с около 10% до 15% по-добър от най-добрия Core i7.

Между най-добрите Core i9 процесори за настолни компютри и най-добрите Core i7 процесори, скока при производителността е около 40%, което е огромна разлика при интензивните задачи като рендиране на видео.

Накратко, ако целите крайна мощност при преносимите компютри и цената не е проблем, изберете конфигурация с Core i9.

  • 12.01.2019