media

Независимо дали имате нужда от телефон, таблет, камера или друг вид устройство, избора на MicroSD карта за всяко едно от тях е задача, която не трябва да подценявате. Нека разгледаме какви грешки, трябва да избягвате, когато купувате карта памет.

1. Закупуване на несъвместими SD карти.

Всички microSD карти се вписват във всички слотове за карти памет, но не всички работят. Има четири различни формата при картите памет, както и различни стандарти, които определят съвместимостта.

Трите основни формата, които най-вероятно вече сте виждали са SD, SDHC и SDXC (или microSD, microSDHC и microSDXC - картите с различни физически размери са базирани на една и съща спецификация). Четвъртият формат е SDUC. Той беше обявен през юни 2018.

Всеки формат е дефиниран в SD спецификацията, но не работят по един и същ начин. Това означава, че форматите не са обратно съвместими. Не можете да използвате по-нови карти в устройства, които поддържат по-стари формати.

sd карти лого

Разликите между форматите са значителни:

 • microSD: имат капацитет до 2GB и работят във всеки microSD слот.
 • microSDHC: притежават капацитет от 2GB до 32GB и работят с устройства, които поддържат SDHC и SDXC.
 • microSDXC: капацитета им е от 32GB до 2TB и се поддържат само от SDXC-съвместими устройства.
 •  microSDCU: поддържа карти до 128ТВ и изисква съвместимо устройство.

Освен, че е важно да проверите формата има и други подробности, на които трябва да наблегнете.

Капацитет

Първо, хардуерът, който поддържа microSDXC слотове, няма да поддържа автоматично всеки размер на картата в този формат. Samsung Galaxy S9, например официално поддържа карти до 400GB. Няма гаранция, че вашата 512GB карта ще работи.

карта памет

И ако възнамерявате да използвате вашата microSD карта с компютъра си, за да прехвърляте файлове, трябва да се уверите, че компютъра ви поддържа файловата система, с която е форматирана картата. MicroSDXC картите използват exFAT системата по подразбиране. Windows поддържа този формат повече от десетилетие, но macOS само от версия 10.6.5 (Snow Leopard).

Ultra High Speed (UHS)

Форматите SDHC и SDXC могат да поддържат Ultra High Speed (UHS) интерфейс - позволяващ по-бърз трансфер на данните. Трите версии са UHS-I (със скорости до 104MBps), UHS-II (скорости до 312MBps) и UHS-III (скорости до 624MBps).

За да се възползвате от повишената производителност на UHS, вашият хардуер трябва да поддържа тази технология. UHS картите ще работят в по-стари слотове, но с понижена скорост на шината от 25MВps.

2. Избор на грешна скорост.

описание на карта памет

Идентифицирането на скоростта е още по-сложно от дешифрирането на форматите и съвместимостта. Има няколко начина, които се използват от производителите за обозначаване на скоростта.

Speed Class

класове на sd карти

Класът на скоростта показва минималната скорост на запис на картата в мегабайти в секунда. Има четири класа, определени както следва:

 • Class 2: Най-малко 2MBps.
 • Class 4: Най-малко 4MBps.
 • Class 6: Най-малко 6MBps.
 • Class 10: Най-малко 10MBps.

Тази характеристика ви помага да определите дали дадена карта е подходяща за определена задача. Но тъй като не са показани максималните скорости, технически е възможно карта от клас 2 да бъде по-бърза от карта от клас 6. Картите от клас 10 винаги трябва да бъдат забележимо по-бързи, тъй като имат скорост до 25MBps (в сравнение с 12.5MBps за карти от клас 2 до клас 6).

UHS Speed Class

UHS класове

UHS Speed Class показва минималната скорост на запис за microSD картите, които поддържат UHS-I, II и III. Посочваме ги като отделна категория, защото някои производители посочват и двата класа на своите карти, а именно:

 • U1: Скорост на запис най-малко от 10MBps.
 • U3: Скорост на запис най-малко от 30MBps.

Клас на производителност на приложението

peformance class microsd

Класът на производителност на приложенията определя минимална продължителна скорост на запис от 10MBps, заедно с минимални случайни скорости на четене и запис, измерени във входно / изходни операции в секунда (IOPS). Това гарантира приемливо ниво на производителност, когато съхранявате и работите с Android приложения на вашата карта. Има два класа:

A1: Минимална случайна скорост на четене 1500IOPS; произволна скорост на запис от 500IOPS.

A2: Минимална случайна скорост на четене 4000IOPS; произволна скорост на запис от 200IOPS.

Класът на производителността на приложенията е нещо, което можете да погледнете, когато планирате да инсталирате приложения за Android на картата памет. Но имайте предвид, че картите без рейтинг А могат да се представят добре, ако не и по-добре.

Скорост при запис на видео

Този клас задава минимална скорост на запис, която е от съществено значение при заснемане на видео. Колкото по-висока е резолюцията на видео клипа, толкова по-голяма скорост е необходима.

 • V6: Минимална скорост на запис от 6MBps.
 • V10: Минимална скорост на запис от 10MBps.
 • V30: Минимална скорост на запис от 30MBps.
 • V60: Минимална скорост на запис от 60MBps.
 • V90: Минимална скорост на запис от 90MBps.

Оценка на скоростта

Въпреки, че е безопасно да се предположи, че по-високият клас на скоростта е свързан с по-голяма производителност, а UHS картите все още са по-бързи, някои производители също предлагат максимална скорост за своите продукти.

Тези скорости са в мегабайти в секунда и ви помага да изберете най-бързата карта. Скоростите обаче се базират на тестове на производителите.

скорост на microsd

На практика има и други външни фактори, които влияят на скоростта на четене и запис. Ако например, копирате файлове на компютъра си, спецификациите на компютъра ви или дори USB кабела, който използвате, ще оказват влияние.

Относителна скорост

Да не забравим все пак и добрите стари компакт дискове. Първоначалната скорост за трансфер е била 150KBps. С развитието на устройствата, те започват да се рекламират като 2x, 4x, 16x и т.н., показвайки колко пъти по-бързи са от 150KBps.

Често, ще видите microSD карти с тези обозначения. Когато срещнете обозначение като 100х, това означава 100 х 150KBps, което е 15MBps. Но имайте предвид, че това са скорости при идеални лабораторни условия.

3. Избор на грешна microSD карта за дадена задача.

Когато купувате microSD карта, е важно да изберете такава, която е подходяща за дадена задача. Това означава, да намерите достатъчно голяма и достатъчно бърза карта, но не непременно най-голямата и най-бързата. Картите с висок капацитет UHS-II U3 все още имат ценова премия и няма да забележите ползите, които предлагат.

Ако използвате microSD карта за съхранение на приложения на телефона или таблета си, помислете за класа на производителността на приложението. Но ако искате карта, на която да съхранявате 4К видео, приоритет трябва да са ви скоростта и капацитета.

таблица скорости на sd карти

Препоръчваме ви UHS Speed Class 3 (U3) или по-добра за запис на 4к видео. За видео full HD е препоръчително да използвате карта клас 10. Ако скоростта на запис на вашата карта е ниска, видеото ще е накъсано.

Относно фотографията, някои потребители предпочитат няколко по-малки карти вместо една по-голяма, така че да минимизират риска от загуба на данни. Ако записвате RAW, като файловете могат да бъдат с размер 50МВ или по-големи, можете да се възползвате от скоростите на U1 или U3 (но имайте предвид, че изискват формат поне SDHC).

microsd карта с sd адаптер

4. Закупуване на некачествени карти памет.

Ако откриете карти от известен производител на учудващо ниски цени, съществува реална опасност да са фалшиви. Преди няколко години инженерът на SanDisk твърдеше, че 1/3 от картите с тази марка са фалшификати. Малко вероятно е този брой да е намалял от тогава.

Имайте предвид, че капацитета на неоригиналните карти зададен на опаковката, всъщност е много по-малък. Можете да използвате H2testw приложението за Windows или F3 за Mac и Linux, за да проверите дали картите ви са оригинални.

5. Да не залагате на надежден производител.

Когато една SD карта откаже да работи, с този проблем губите и цялата информация на нея. Поради тази причина не избягвайте да закупувате карти от надежден производител. Така ще получите по-добра производителност, по-високи нива на надеждност, както и по-голяма здравина.

sandisk rescuepro

Избирайки надежден производител, вие ще получите гаранция и дори достъп до софтуер за възстановяване на изображения.

 • 08.07.2019